Oradea are noroc că Lidia Popa e şef al Direcţiei Regionalizare – Centre de Profit din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română. Cu orădeanca în această poziție, în sfârșit, Palatul Poștelor din Oradea va fi reabilitat.
[eadvert]
„Vestea buna pe care pot să o dau pentru Bihor, este că anul acesta vor începe lucrările de reabilitare a clădirii Poștei Mari din Oradea de pe str. R. Ciorigariu. Valorea bugetata este 4.375.000 euro. Finanțarea este parțial din surse proprii CNPR și partial dintr-un credit de investiții. Am putea avea autorizația de construcție luna aceasta, urmând să aibă loc licitația pentru lucrările de reabilitare fațade și șarpanta clădirii”, ne-a declarat şeful Direcţiei Regionalizare – Centre de Profit din cadrul Companiei Naţionale Poşta Română. Palatul Poștelor Oradea este o clădire, monument istoric înscris pe Lista monumentelor istorice din județul Bihor, un imobil construit între anii 1894-1909, în stil eclectic. site/urile de spcialitate scriu că „pe harta lui Halácsy din 1859, pe acest amplasament apărea deja o clădire a poștei, care era o construcție modestă cu parter. Ideea ridicării unei construcții mai impozante a apărut în anul 1893. Concursul lansat de Ministerul Poștelor a fost căștigat de arhitectul Rimanóczy Kálmán senior, dar sediul poștelor s-a edificat după un proiect al ministerului. Execuția lucrării aparține maistrului de clădiri Guttman József, care a ridicat clădirea poștei cu un etaj. Tot în stil eclectic s-a ridicat și corpul nou cu două nivele spre strada Barițiu. Acest corp din colț fiind construit între anii 1909-1911, de către ing. Reisinger József, după planurile profesorului universitar ing. Nagy Virgil. Aici s-a mutat și centrala telefonică a orașului. În interiorul său s-a mutat şi noua centrală telefonică a oraşului, Oradea având la acea vreme peste 2100 de abonaţi telefonici”. Istoria poștei în Bihor se piede în negura timpului. Teritoriul Bihorului a fost locuit din cele mai vechi timpuri, serviciile poştale fiind cunoscute încă din antichitate când curierii pedeştri şi călăreţi erau folosiţi pentru transportul corespondenţei şi a ordinelor regale. În Imperiul Roman, Serviciul de poştă a luat fiinţă în anul 510 î.e.n. Ocupă colţul format de străzile Roman Ciorogariu şi George Bariţiu. Funcţionalitatea sa a rămas aceeaşi din momentul construcţiei şi până astăzi.La începutul anului, directorul general al Poștei Române anunța că e anul investițiilor la instituția pe care o conduce. Aceasta în urma unui parteneriat cu BERD și după ce ani de zile s/a confruntat cu pierderi, până în 2019 când a avut un profit brut de 42,3 milioane de lei la venituri totale de 1,3 miliarde de lei. Acela a fost momentul care demonstreză că Poșta Română poate performa și genera profit.
Trimite articolul
XFelicitări Lidia Popa. Nu e lucru mic! Acea clădire reabilitata va fi o mândrie pt oraș.
Foarte scumpa reabilitarea, pe banii astia faci una noua!……..aici se fac ceva manevre!
-
Nimic bun nu se face cu bani puţini.
Oare si aparatele de aer conditionat vor fi demontate, daca tot au fost instalate contra legii?
Inca nu e tarziu de-a cere plata unei amenzi. Macar de ochiul lumii. Si de-a verifica existenta unei polite de asigurare, macar pentru incendii, deoarece in acest oras ultraliberal sunt mai multe incendii decat in anii comunismului. (Piata Mare, fosta Biblioteca) Sau neaparat trebuie sa intram in trendul european si in acest sens….
FELICITARI LIDIA POPA!