Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au început urmărirea penală faţă de Ioan-Dorin Micle, liderul sindicatului Finanţelor bihorene şi Aron-Marin Panc, cetăţean austriac. Cei doi sunt suspecţi pentru săvârşirirea infracţiunilor de de constituire de grup infracţional organizat, complicitate la comiterea infracțiunii de evaziune fiscală, complicitate la comiterea infracțiunii de spălare de bani şi luare de mită. Ieri, procurorii D.I.I.C.O.T – Structura Centrală l-au reţinut pe Dorel Micle şi au solicitat Curţii de Apel Bucureşti luarea măsurii arestării preventive faţă de acesta.
De asemenea, procurorii D.I.I.C.O.T. au solicitat şi măsura arestării în lipsă faţă de Aron-Marin Panc, pentru infracţiunile menţionate.
Acuze
În cauză există suspiciunea rezonabilă că cei doi inculpaţi au aderat la gruparea infracţională constituită iniţial de inculpaţii S.A şi S.S, cu scopul de a se sustrage de la plata obligaților fiscale datorate bugetului de stat, prin omisiunea evidenţierii operaţiunilor comerciale efectuate a veniturilor realizate precum și prin evidenţierea cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive în evidențele contabile.
„Întrucât reglementările legale în vigoare impuneau ca pentru mărfurile cu grad ridicat de risc (ex. carne și produsele derivate), la intrarea pe teritoriul României, transporturile să fie sigilate, urmând ca la destinație, în prezența unor reprezentanți ai ANAF să fie desigilate, iar ulterior prin modificările legislative, s-a impus ca aceste transporturi să fie introduse în aplicația «trafic control», nu mai exista posibilitatea de a se introduce mărfuri pe numele unor firme paravan. Există suspiciunea rezonabilă că în scopul de a eluda aceste măsuri, în baza unei înţelegeri prealabile cu alţi membri ai grupării, inculpatul Micle Ioan-Dorin, în calitate de funcţionar în cadrul AJFP Bihor, în schimbul unor sume de bani, asigura tranzitul prin Punctul de Trecere a Frontierei dintre Ungaria și România, fără ca mijloacele de transport să fie sigilate sau după caz introduse în aplicația „trafic control”. Astfel, în virtutea atribuţiilor de serviciu, Micle Ioan-Dorin avea obligația de a introduce în aplicația „trafic control” documentele de însoțire a mărfii (CMR), modalitate în care exista un control asupra circuitului mărfurilor care intrau în România și implicit era o măsură de combatere a evaziunii fiscale”, au arătat procurorii DIICOT.
Şpagă de 75.000 de lei
Potrivit lor, Dorel Micle îi anunţa în prealabil pe membrii grupării, prin intermediul lui Panc, asociat în cadrul SC P.T.Aron SRL din Bihor, cu privire la momentul în care se află el de serviciu şi putea asigura tranzitul prin punctul de trecere a frontierei, a mijloacelor de transport.
„Potrivit înțelegerii dintre părțile interesate, autocamioanele așteptau, în Ungaria, la aproximativ 10 km de punctul de trecere a frontierei, momentul în care conducătorii auto erau anunțați de către unul din membrii grupării cu privire la faptul că pot intra în România. Acest moment era stabilit în funcție de indicațiile date de către Micle Ioan-Dorin cu privire la tura în care își desfășura activitatea”, mai susţin procurorii.
Micle este bănuit că ar fi pretins și primit, prin intermediul lui Panc, suma totală de 75.000 lei.
Pe cale de consecinţă, procurorii au suspiciuni că prin Punctul de Trecere a Frontierei Borș au tranzitat mai multe transporturi de carne aparținând societăților comerciale controlate de către unul din liderii grupării, care nu au fost sigilate ori înregistrate în aplicația „trafic control”.
Procurorii îl suspicionează pe austriac că, începând cu luna ianuarie 2014, a derulat activități infracționale în sensul că a remis sume de bani inculpatului Micle în scopul arătat anterior și a comunicat momentul în care transporturile de carne trebuiau să ajungă la PTF Borș.
Citiți principiile noastre de moderare aici!