În multe școli din Bihor, ziua de luni a început cu grevă generală. Elevii vor ca profesorii să intre la ore, în vreme ce dascălii nu doresc să cedeze. Sindicaliștii spun că nu vor renunța la protest până când Guvernul nu va găsi o soluție credibilă pentru revendicările lor. Întrebarea importantă este ce se întâmplă cu examenele care urmează?
„Luna aceasta am un salariu net de 3.755 de lei. Suma împărțită la 160 de ore (40/săptămână x 4) înseamnă 23,5 (rotunjit) pe oră. Împărțită la 72 de ore (norma didactică/săptămână, 18x 4) reprezintă 52,2 lei/oră (tot rotunjit). La coafor am plătit 110 lei/oră, din care 40 de minute am stat cu vopseaua în cap, la pensat 35 de lei pentru 15 minute, la electrician 100 de lei pentru constatare, cam 20 de minute, la medic 200 de lei consultație, maximum 30 de minute. Sunt în grevă pentru umilința la care sunt supusă”, a spus profesoara Gheorghina Lemnian.
La Colegiul Național „Onisifor Ghibu” din Oradea din 138 de angajați 48 sunt în grevă. În prima zi de protest național, copiii nu au fost lăsați nesupravegheați. Din contră, orele au decurs fără probleme.
[eadvert]
Profesorii sunt nemulțumiți nu doar de salariile mici, ci și se lipsa investițiilor și a infrastructurii din învățământ.
„Eu nu fac grevă pentru că nu-mi permite funcția, pentru că sunt reprezentantul angajatorului. Dar sunt întru totul de acord cu greva. Nu neapărat pentru salariile proaste care sunt în Educație, ci pentru situația în care a ajuns Învățământul. Datorită condițiilor care sunt astăzi în învățământ, nu mai vin în sistem tineri bine pregătiți, pentru că preferă să meargă în alte domenii. Astfel, calitatea din învățământ este într-o continuă scădere. În scurt timp n-o să mai aibă cine să predea discipline din partea reală (informatică, matematică, fizică, chimie) pentru că tinerii merg în firme de IT, unde sunt mult mai bine plătiți. Alt motiv ar fi baza materială care există în școli și care, dacă ne comparăm cu țările Uniunii Europene, lasă de dorit (laboratoare, cabinete, materiale ș.a.m.d.). În concluzie: nu trebuie să ne gândim la salariile profesorilor, ci la viitorul națiunii române”, a declarat prof. Iulius Timar, directorul Colegiului Național Onisifor Ghibu” din Oradea.
Dascălul, neapreciat
Și directorul Liceului „Don Orione”, prof. Alexandru Stoica este de acord cu greva dascălilor, chiar dacă în instituția pe care o conduce niciun dascăl nu s-a aliniat protestului național. Aceștia nu sunt afiliați niciunui sindicat și au stabilit să meargă înainte cu activitatea didactică și cu acțiunile extrașcolare. Dascălii nu-și doresc să dea peste cap examenele naționale.
„Greva este binevenită atâta timp cât la baza ei sunt aspecte fundamentale ale aducerii profesorului în centrul societății. Dacă această grevă încearcă să schimbe mentalități și are ca scop să modificarea salarizării, atunci e binevenită. Dacă însă sunt alte aspecte sau alte dedesubturi, atunci e o problemă serioasă. Eu cred că mai marii noștri, cei care coordonează acest sistem educațional în România ar trebui să nu uite că și ei la bază sunt profesori. Ar fi bine să nu stea cocoțați pe un piedestal, ci să vină în mijlocul sistemului de educație, în mijlocul școlilor, în mijlocul oamenilor care predau pentru că de multe ori se dă cu pietre în profesori pe nedrept. Sunt multe derapaje, sunt de acord cu asta. Însă, nu sunt de acord că se spune că în sistemul de învățământ nu sunt oameni de calitate. Sunt oameni de mare calitate care trebuie să fie recompensați pentru munca lor și pentru ceea ce fac. Sunt oameni cu dare de inimă, sunt oameni care de multe ori ard ca și se consumă ca și o lumânare și nu sunt recompensați, uneori nici măcar apreciați pentru munca pe care o desfășoară la catedră”, a spus prof. Stoica.
Elevii Liceului Don Orione se bucură însă că profesorii lor au luat decizia de a își continua activitatea.
„Mă bucur foarte mult că la noi nu se face grevă, pentru că așa ne putem desfășura orele normal și profesorii sunt cu noi”, a spus o tânără din Oradea.
Profesorii de la mai multe școli și licee din Oradea au decis să intre toți la ore. Este cazul Școlii Gimnaziale „Dacia” din Oradea, Școala Gimnazială nr. 16 din Oradea, Liceele Don Orione, Greco-Catolic și Ortodox.
„Toți copiii au venit la ore, cu excepția, desigur, a cazurilor medicale justificate. Noi i-am informat pe părinții elevilor noștri încă de vineri că pot veni la școală, fără probleme, pentru că nu avem niciun cadru didactic care să fi semnat pentru grevă”, a declarat Alin Novac Iuhas, directorul Școlii Dacia.
Fără elevi
La Liceul Germen „Friedrich Schiller” din Oradea profesorii au venit la serviciu de la ora 8, ca de obicei, doar că s-au trezit fără copii. Aceștia au rămas acasă pentru că au aflat că profesorii sunt în grevă, o grevă care nu s-a întâmplat peste noapte. A fost anunţată încă din 2021 – zic profesorii de aici.
„De atunci noi tot am făcut paşi mici. Pentru că nu am fost băgaţi în seamă şi nu s-a purtat un dialog real cu noi, nu ni s-a oferit soluţii reale, am ajuns la grevă generală. Deci nu este o surpriză pentru nimeni. Cine spune că este luat prin surprindere, minte. Noi am anunţat din timp acest lucru şi toată lumea a ştiut că noi ne îndreptăm spre grevă”, zice un cadru didactic.
Un alt dascăl protestatar a declarat că după 15 ani vechime în învățământ are doar 3.500 de lei pe lună, iar venitul – spune el, nu crește în funcție de inflație, ci în funcție de aceste grile.
„Noi ne dorim nişte grile mai flexibile, astfel încât să se reflecte şi vechimea în ele, nu doar anumite sporuri şi aceste creşteri salariale punctuale. Vedem ce o să obţinem”, a declarat dascălul.
Onoare
Pentru majoritatea profesorilor protestul este o chestiune de onoare şi respect pe care îl cer din partea guvernului.
„Suntem în grevă şi nici măcar nu au intrat într-o comunicare cu noi, nu-i interesează să vorbească cu noi, nu ne-a spus nimeni nimic, ne simţim nevăzuţi şi nerespectaţi. Această meserie este una fără de care societea nu poate avansa. La orice înţelegere am ajunge, undeva la mijloc, să ne simţim şi respectaţi, şi văzuţi, eu cred că am putea să revenim la ore”, susțin profesorii.
Alți dascăli spun că au ales să nu protesteze pentru că de salariile lor depind viețile părinților și ale copiilor lor.
„Eu am doi părinți bolnavi. Din salariul meu le cumpăr medicamentele de care depinde viața lor. Dacă intrăm în grevă și nu ne plătesc, eu din ce le cumpăr medicamentele? Și așa venitul e cum e. Altminteri sunt de acord cu protestul”, a spus o profesoară din Oradea.
Ce se întâmplă cu noi?
Consiliul Județean al Elevilor atrage atenția că elevii din anii terminali își riscă finalizarea studiilor, fapt ce îi va împiedica să se înscrie la examenele naționale. Astfel, aceștia le cer profesorilor să revină asupra deciziei de a protesta.
„Nu ni se pare normal și acceptabil într-un sistem care pretinde să fie cu și pentru elevi să nu știm dacă mâine mergem sau nu la școală, sau noi, ca structură de reprezentare, să nu putem răspunde cu certitudine colegilor noștri, care în urmă cu o săptămână se pregăteau de înscrierea la examene, dacă peste o săptămână mai au garanția asta. Ne susținem cadrele didactice și promovăm nevoia imediată de finanțare în educație, dar acest lucru nu înseamnă că nu o să luăm atitudine în cazul în care actul educațional și elevii vor avea de suferit”, spune Ioana Butaru, președintele Consiliului Județean al Elevilor.
Trimite articolul
XÎnvățământul a ajuns la cel mai lamentabil nivel din ultimii 30 de ani.
Faceti mai întâi treaba si apoi veți primii si ce vi se va cuveni
-
deacord cu tot ce ai scris mai sus
-
Toti analfabetii sunt de acord cu ala care scrie “veți primii”.
-
-
cand ai un exemplu de facut “treba buna” ca si Iohannis prim dascalul tarii, la ce te mai astepti de la altii ? 🙁
-
Că să faci treabă trebuie să fii plătit. Trebuie să mănânci, să te îmbraci, să întreții o familie, să-ți îngrijești sănătatea, să investești în propria educație etc.
-
Ce ai zis tu e valabil pentru orice meserie, tocmai de aia exista un salariu minim pe economie.
Ah, tu vrei sa castigi cateva mii de euro pe luna? Pai e simplu, sunt meserii platite bine, stomatolog, programator, pilot de avion etc. Nu te forteaza nimeni sa te faci (sau sa ramai) profesor.
-
Salariul minim se da pt un minim de cunoștințe și un minim de responsabilitate. Profesorii nu se încadrează la cerințe minime. Fișa postului presupune multe. Ar trebui să știi. De ce nu te faci și tu profesor dacă e așa simplu?
-
-
-
Nu ți-a plăcut, școala, nu? Încă ai sechele că lumea rea te punea să înveți, în loc să pierzi timpul. IAr asta explică ce ai ajuns acum și de ce nu-ți plac profesorii.