La sediul PNL Bihor a fost organizată, în 20 noiembrie, conferința de presă susținută de președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, și fostul vicepreședinte al CJ, Călin Gal, ambii candidați pentru un mandat de parlamentar la alegerile din 1 decembrie. Scopul declarat al întâlnirii cu mass-media l-a constituit prezentarea unor considerente legate de primul tur al alegerilor prezidențiale, programat duminică 24 noiembrie, dar și despre alegerile parlamentare.
Nu trebuie disipat votul pentru blocul care susține modernizarea României
Ilie Bolojan și-a început declarația cu un apel adresat bihorenilor să se prezinte duminică la vot și să voteze cum le dictează conștiința. Următorul apel a fost adresat simpatizanților PNL, cărora le-a cerut să voteze candidatul partidului pentru Cotroceni, pe Nicolae Ciucă.
„Îi îndemn pe simpatizanții noștri să voteze pentru responsabilitate, experiență, pentru un om apropiat de bihoreni, pe președintele partidului, domnul Nicolae Ciucă”, a declarat Ilie Bolojan.
Cu un total de 14 candidați pentru cea mai înaltă funcție în stat, Bolojan apreciază că votul alegătorilor se va disipa, motiv pentru care zilele trecute, la Cluj și Timișoara, liderul județean al liberalilor a apelat la trei candidați, Nicolae Ciucă, Mircea Geoană și Elena Lasconi, să găsească o soluție pentru ca voturile alegătorilor care susțin blocul celor care doresc modernizarea României să meargă spre un singur candidat. Bolojan a anunțat, că dacă s-ar ajunge la o înțelegere între cei trei, PNL Bihor va respecta decizia și o va susține. În susținerea apelului său, Bolojan a făcut o trimitere la situația din 2000, când Theodor Stolojan și Mugur Isărescu nu au ajuns la o înțelegere, astfel că în turul doi românii ar fi fost nevoiți să-l voteze pe Ion Iliescu, pentru a-l bloca pe fostul lider PRM de la acea vreme. Referitor la existența a încă două blocuri privind opțiunile de vot, potrivit opiniei lui Bolojan, blocul PSD îl va susține pe Marcel Ciolacu, iar blocul „de protest” a urma să ducă voturile către candidatul AUR.
„Susțin necesitatea votului util pentru a permite modernizarea României, a votului rațional”, a precizat Ilie Bolojan.
În acest an, între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale se vor intercala alegerile parlamentare, iar rezultatul din primul tur va aduce un bonus pentru partidele ai căror candidați se vor înfrunta pe 8 decembrie. Potrivit opiniei președintelui CJ, va mai exista la parlamentare un tip de vot oportunist, despre care Bolojan nu știe cât de mare va fi, din partea simpatizanților candidaților ce nu vor merge mai departe.
„Rezultatul votului de la primul tur al prezidențialelor va avea influențe majore pentru parlamentare. Electorii candidaților care vor intra în turul doi se vor simți motivați, iar electorii candidaților care nu vor intra în al doilea tur vor fi dezamăgiți. Îi îndemn pe alegători să voteze pentru candidatul PNL, pentru o Românie modernă”, a mai adăugat liderul județean liberal.
Păcănelele și angajările la stat – sub lupa lui Ilie Bolojan
Pe tema alegerilor parlamentare, președintele PNL Bihor consideră că este nevoie, ca prin activitatea viitorilor parlamentari din partea partidului, PNL Bihor mizând pe 4 locuri în Parlament, să se realizeze o reformă reală a statului, nu să se tot amâne ca până în prezent. Tergiversarea procesului de reformare va aduce efecte pe care românii le vor plăti, cu trimitere la creșterea deficitului bugetar, un grad de îndatorare tot mai mare la dobânzi ridicate.
Un prim aspect analizat în registrul nevoii de reformare și eficientizare a activității instituțiilor statului dar și creșterea autonomiei autorităților locale, a vizat activitatea jocurilor de noroc, a păcănelelor. Potrivit lui Bolojan, de la activitate recreativă, păcănelele și pariurile au ajuns un flagel în societate, din cauza cărora multe destine au fost distruse. Dacă printr-o lege adoptată de Parlament s-a rezolvat doar parțial problema păcănelelor, interzise în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori, Bolojan consideră că această activitate trebuie să fie reglementată și la nivelul localităților mai mari, iar decizia ar trebui lăsată la latidutinde primăriilor, luată pe baza opiniei locuitorilor.
„Prin descentralizare, primăriile vor putea reglementa zonele unde pot funcționa păcănelele, pe modelul zonării fiscale cum este la Oradea. În cazul stațiunilor, de exemplu Constanța unde se va redeschide cazinoul, primăriile pot decide unde se pot desfășura activități de tipul jocurilor de noroc. În alte localități, cetățenii vor decide dacă vor sau nu jocuri de noroc sau păcănele. Acum cel puțin nu îi întreabă nimeni de cetățeni” a declarat Ilie Bolojan.
Debirocratizarea, eficientizarea și digitalizarea sunt, potrivit liderului județean PNL, soluțiile prin care se va reduce contactul cetățeanului cu statul, nivelul corupției, în schimb va crește timpul pe care oamenii și firmele îl pot folosi în favoarea lor, să nu se mai simtă blocați când trebuie să își rezolve o problemă la o instituție a statului.
„La concursurile de la stat nu contează ce știi, contează pe cine știi” a concluzionat Ilie Bolojan referindu-se la nivelul de pregătire a multora dintre persoanele care ajung să ocupe posturi în sectorul bugetar. Aceste lucruri, pe care oamenii le știu, conform părerii exprimate de Bolojan, au dus la o permanentă creștere a lipsei de încredere a cetățenilor în stat.
Atacuri voalate la adresa AEP și senatorului Florian Bodog
Pe un ton ironic, pe alocuri sarcastic, Ilie Bolojan a avut câteva considerații privind Direcția Bihor a Autorității Electoral Permanente și s-a arătat îngrijorat de starea de sănătate a senatorului PSD Florian Bodog. Unii au reușit să găsească serviciul fără muncă, a afirmat liderul PNL Bihor, iar angajații AEP din Bihor, când era doar birou, nu prea mergeau la muncă, lucru pe care Bolojan l-a tot reclamat. După intervențiile sale, într-o zi când intra în sediul CJ, Ilie Bolojan susține că s-a intersectat cu un grup de femei ce păreau foarte supărate pe el. Inițial a crezut că poate sunt dintre persoanele afectate de exproprierile decise pentru investițiile consiliului, însă a aflat că erau de fapt angajate AEP. Tot sub tirul lui Ilie Bolojan s-a aflat și senatorul Bodog, despre care susține că ar putea fi afectat de fenomenul bournout, epuizarea prin muncă, datorită celor patru joburi în sectorul public pe care le ocupă, senator până în decembrie, decan al Facultății de Medicină din Oradea, respectiv șef de secție Chirurgie plastică la Spitalul Județean și, sub rezerva informațiilor primite, de profesor la Universitate „Vasile Goldiș” din Arad, care i-ar aduce un venit net lunar de 10.000 euro. Potrivit afirmațiilor lui Bolojan, faptul că senatorul reușește să activeze în toate cele patru locuri și să mai fie și prezent la diverse dezbateri televizate, parlamentarul ar trebui țină un curs despre managementul timpului.
Călin Gal are încredere în votul bihorenilor
În intervenția sa, Călin Gal, fost vicepreședinte al Consiliului Județean, a afirmat că rezultatele obținute alături de echipa condusă de Ilie Bolojan sunt un argument solid pentru ca pe 24 noiembrie și 1 decembrie voturile bihorenilor să permită continuarea proiectelor prin susținerea lui Nicolae Ciucă în cursa pentru Palatul Cotroceni și obținerea a cât mai multe mandate pentru PNL Bihor în viitorul Parlament. Investițiile în infrastructura rutieră realizate în ultimii patru ani în județ, ce au condus la decizia Nokian de a investi 600 milioane de euro în fabrica de la Oradea, și parcurile industriale care au atras firme cu mulți angajați, sunt, potrivit lui Călin Gal doar o parte a motivelor pentru care alegătorii să își dea votul în favoarea PNL.
„Vă îndemn să dați un vot util pentru candidatul PNL la alegerile prezidențiale, domnul Nicolae Ciucă, și pentru echipa pe care PNL Bihor o propune pentru Parlamentul României” a fost apelul adresat de Gal către alegători.
Printre obiectivele prioritare care se vor afla pe agenda sa ca viitor parlamentar, Gal a afirmat că este necesară modificarea legislației privind achizițiile publice, din cauza actualelor reglementări sunt multe proiecte care stagnează, cum ar fi Autostrada Transilvaniei, iar altele sunt blocate. Prin modificările pe care le va propune, Gal consideră că se va realiza reformarea și eficientizarea sistemului de achiziții publice, implicit cheltuirea banilor publici cu efecte vizibile pentru cetățeni.
Citiți principiile noastre de moderare aici!