În septembrie 2011, consilierii judeţeni au votat vânzarea la licitaţie a trei parcele totalizând 1.500 mp, aflate între rezervaţia „Lacul cu Nuferi” din Băile 1 Mai şi Pădurea Stelară. Preţul de pornire a fost stabilit la 63 lei/mp, licitaţia urmând să aibă loc vineri. Prin poziţia sa privilegiată, terenul a stârnit deja pasiuni.
Conflict CJ – Muzeu
În ianuarie 2010, preşedintele CJ Bihor cerea demisia de onoare a directorului Muzeului ţării Crişurilor, inclusiv fiindcă ar fi dat circa un hectar din Pădurea Stelară de lângă Băile 1 Mai, aflată în patrimoniul CJ Bihor, în schimbul unui hectar de păşune la Hidişel.
În replică, directorul Aurel Chiriac susţinea că Ecomuzeul Ţării Crişurilor, compus din Muzeul Satului şi Rezervaţia Naturală Pârâul Peţea, în total nouă hectare, ar fi în patrimoniul judeţului exclusiv datorită Muzeului şi firmei Visan SRL (director Liviu Luca), susţinător al demersului muzeal printr-o donaţie privată. „Aşa a intrat în posesia muzeului, care până atunci nu deţinea nici un metru de teren nicăieri, Pădurea Stelară din Băile 1 Mai care, apoi, a devenit patrimoniu al CJ Bihor, prin legislaţia legată de constituirea domeniului public. Când s-a preluat Pădurea stelară, în 1996, existau probleme vechi cu unii vecini şi cu terenul ocupat de hotelul „Ceres” al UNCAP-ului. Ne-am asumat această realitate, ştiut fiind că scopul nostru a fost şi este în continuare doar acela de a crea un obiectiv muzeal de referinţă în vestul României şi de a contribui la prosperitatea Băilor 1 Mai. Chiar avem un proiect din 1997, încă nefinanţat continuu”, mai susţinea Chiriac.
Potrivit acestuia, firma Visan a propus, la momentul transferului terenului către Muzeu (în 1996), ca în schimbul unei suprafeţe aflată în controversă mai veche cu Romsilva Bihor, din Pădurea Stelară a Băilor 1 Mai (peste 1 ha) – controversă care urma să se transfere şi spre Muzeu, dar şi în recunoaşterea gestului făcut de aceasta în folosul comunităţii – să ofere o altă suprafaţă, de circa 2 ha, în marginea Băilor Felix pentru aceea din marginea Pădurii Stelare. „Oare este aceasta o greşeală a noastră că CJ Bihor – care a evaluat problemele moştenite printr-o comisie de consilieri în legislaţia 2004-2008 – beneficiază, în final, de circa 10 ha de teren în proprietate, teren obţinut integral printr-o donaţie privată?”, se întreba retoric Aurel Chiriac.
Public sau privat?
Declaraţia lui Chiriac este pusă însă la îndoială de singurul riveran care a fost lăsat pe dinafară la oferta de vânzare cu încredinţare directă.
„Terenul în cauză a fost obţinut de Muzeu prin schimbul direct făcut cu Romsilva, şi autentificat notarial în iulie 2997. Cum s-au operat reconstituiri de CF pe care le consider abuzive, am deschis proces în contencios la Tribunal. Însă OCPI a refuzat să noteze litigiul în CF pe motiv că terenul ar fi în proprietate publică. Iar pe de altă parte, Hotărârea Consiliului Judeţean prin care care parcelele s-au scos la vânzare se bazează pe faptul că terenul a fost trecut în proprietate privată prin HCJ nr.13 din 27/01/2011. Ori e una, ori e alta. Dacă e proprietate privată, CJ poate teoretic să vândă toată Pădurea Stelară, chit că doar vecinii au acces”, ne-a relatat Ioan Ciorba.
Acesta a solicitat oficial la OCPI să clarifice dacă terenul în domeniul public sau privat, pentru a-şi putea nota procesul în CF înainte de licitaţia ce bate la uşă.
Răspunsul registratorilor OCPI a fost însă o trimitere a problemei la Prefectură.
„M-au trimis la Prefectură, dar unde am depus deja o cerere fără a primi răspuns. Câte să mai depun? Personal mă nemulţumeşte că parcela i-a fost ofertată direct vecinului Georgiu Bologan, care a comandat o schiţă declarând că el foloseşte şi ceea ce, de fapt, folosesc eu”, a conchis Ciorba.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!