Până la această oră ar fi trebuit ca la Primărie să fie depuse ofertele de participare la licitaţia de atribuire a lucrărilor de restaurare a Cetăţii Oradea, iar propunerile firmelor să fie acum în curs de evaluare. Termenul de depunere a ofertelor, stabilit iniţial pe data de 9 noiembrie, a fost amânat cu o săptămână, la solicitarea expresă a firmelor care şi-au anunţat intenţia de participare. Totuşi, nici de această dată „planul de acasă nu a fost acelaşi cu cel din târg”. Deşi prima tranşă de bani, un milion de euro, provenind din fonduri structurale a fost virată, lucrările de restaurare a Cetăţii încă nu pot demara. Primăria a fost nevoită să anuleze procedura de licitaţie publică şi să o ia de la capăt. Motivul? 10 firme din cele 25 care şi-au exprimat intenţia de participare, au contestat trei aspecte ce ţin de eligibilitate. Prin urmare, la dispoziţia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, municipalitatea locală trebuie să refacă acum procedura de licitaţie, un nou caiet de sarcini fiind acum în curs de elaborare.
Contestă eligibilitatea
Unul dintre aspectele contestate de firme este că municipalitatea le-a impus să facă publice salariile personalului de specialitate şi ale muncitorilor pe care i-ar fi adus pe şantierul Cetăţii. „Am văzut ce înseamnă asta din punct de vedere legal, însă la urma urmei pentru noi este important ca personalul să fie calificat şi să execute lucrările. Prin urmare am renunţat la clauzele de confidenţialitate”, spune directorul Direcţiei de Dezvoltare Durabilă a Primăriei, Marcel Boloş. Firmele au contestat şi cerinţa de a dovedi proprietatea sau închirierea echipamentului de lucru, explicând că este anormal să facă această dovadă care i-ar fi costat înainte să ştie dacă au câştigat sau nu licitaţia. „Ca atare, am acceptat ca la dosar să prezinte doar o declaraţie privind echipamentele, iar dovada de proprietate sau închiriere să o prezinte doar la semnarea contractului”, a mai explicat Marcel Boloş.
Societăţile au fost nemulţumite şi obligaţia de a obţine certificatul de atestare emis de Ministerul Culturii şi Cultelor, care confirmă capacitatea de a interveni legal pentru restaurarea monumentului istoric orădean. „Certificatul de atestare este impus de finanţator, ca atare nu ne putem juca cu aceste lucruri”, mai spune directorul Boloş, adăugând că Cetatea Oradea este declarat un monument de importanţă naţională, de clasa A.
Acesta a specificat că, „din fericire, există o rezervă de timp de un an”: contractul cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL) a fost încheiat în 11 iunie 2009, municipalitatea având termen un an pentru a contracta executantul lucrărilor. Conducerea DDD speră că până la finalul lunii ianuarie va reuşi să atribuie lucrările de restaurare a monumentului istoric orădean, care trebuie finalizate în decurs de cinci ani. Finanţarea, în valoare de 20 de milioane de euro a fost obţinută din fonduri structurale prin Programul Operaţional Regional, fonduri acceste de MDRL.
Malina Pop
Citiți principiile noastre de moderare aici!