Lansată la finalul anului trecut, în 22 decembrie, licitația pentru atribuirea unui mega-contract pentru serviciile de dezinsecție, dezinfecție, deratizare și aplicarea de tratamente fitosanitare nu are nici azi un câștigător. Procedura a fost contestată în mai multe rânduri de actualul dețintător al statutului de operator DDD, firma Coral Impex SRL, iar contractul cu aceasta expiră la finele lunii.
Au existat două contestații depuse de Coral Impex, ambele tranșate la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor în favoarea petentului. Ca atare, Primăria a optat pentru varianta de a prelungi contractul pentru serviciile firmei Coral, până la finalul anului sau până la definitivarea licitației pentru desemnarea noului operator.
Au optat pentru o procedură de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunț, invocând „extrema urgență” a situației: „Extrema urgență a fost generată de faptul că procedura de licitatie deschisă inițiată prin anunțul de participare CN1027337 la data de 31.12.2020 nu a fost încă finalizată, ca urmare a contestațiilor și a plângerilor depuse, care au generat o decalare a termenului de depunere de oferte din 8.02.2021 până la data de 14.06.2021. Având în vedere că contractul în vigoare expiră la data de 23.06.2021 și fiind evident faptul că procedura inițiată nu se va finaliza până la această dată, Municipiul Oradea va fi în situația în care nu va putea asigura prestarea activității de dezinsecţie, deratizare și tratamente fitosanitare”, se arată în motivarea opțiunii pentru această procedură de achiziție. De altfel, legea prevede obligatia autorităţii administraţiei publice locale de a asigura executarea tratamentelor pentru combaterea artropodelor şi rozătoarelor: „Autorităţile administraţiei publice locale, instituţiile publice, operatorii economici, cetăţenii cu gospodării individuale şi asociaţiile de proprietari/locatari au obligaţia de a asigura executarea tratamentelor pentru combaterea artropodelor şi rozătoarelor purtătoare de maladii transmisibile şi/sau generatoare de disconfort din spaţiile pe care le deţin cu orice titlu”.
Astfel, municipalitatea se așteaptă ca operatorul DDD Coral Impex să accepte un contract temporar, care să fie reziliat de drept la data la care procedura de licitație deschisă va fi atribuită, iar contractul aferent va fi semnat. Valoarea totală estimată a contractului pentru acest an este de peste 587 mii lei fără TVA.
„Nu puteam lăsa orașul fără dezinsecție, nu puteam rămâne descoperiți nici măcar o zi”, spune viceprimarul Marcel Dragoș.
În 2016, serviciile DDD au fost atribuite către Coral Impex în urma unei licitații, iar prețul contractului a fost de 390 mii lei pe an fără TVA, respectiv peste 1,5 milioane lei fără TVA, pe patru ani.
Contract înzecit
Miza contractului nou este mult mai mare, în condițiile în care suma pusă la bătaie de Primăria Oradea în licitația lansată la finalul anului trecut este de peste 17 milioane lei. Înzecirea valorii contractului are legătură atât cu pretențiile executivului local, cât și cu prevederile legale în domeniul DDD. În ultimii ani, de la o vară la alta, problema țânțarilor și a tigrilor platanulului s-a acutizat, mai ales că perioadele în care au fost programate primele tratamente de combatere s-au suprapus peste vremea ploioasă, iar eficiența acestora a fost slabă.
În plus, începând din acest an, administrațiile publice au obligația de a face dezinsecție cu utilaje care asigură împrăștierea tratamentelor peste proprietățile private, până la o adâncime de 25 m. La asta se adaugă și includerea cimitirelor în suprafața acoperită de serviciile plătite de primărie.
În contractul actual cu Coral, operatorul a avut sarcina de a acționa contra dăunătorilor de patru ori pe an. La lansarea licitației, primarul Florin Birta a precizat că frecvența va crește la 12 acțiuni pe an. Pentru această licitație erau depuse, până acum, paru oferte.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!