Proiectul reabilitării magistralelor de termoficare pare să se îndepărteze şi mai mult de punerea în operă. Lungită cu săptămâni întregi din cauza lămuririlor necesare, licitaţia pentru înlocuirea Magistralelor I şi III a ajuns şi-n faza contestării rezultatului. Una dintre asocierile de firme declarate perdante susţine că a fost descalificată pe nedrept. Pentru orădeni, asta înseamnă amânarea, cu cel puţin o lună, a semnării contractului şi a începerii lucrărilor.
TIM atacă
„Asocierea din care face parte Trustul de Instalaţii Montaj şi Construcţii Cluj (TIM) a contestat susţinând că au fost descalificaţi fără temei. Procedural, contestaţia se trimite la Bucureşti, la CNSC (Comisia Naţională de Soluţionare a Contestaţiilor) ca să se decidă rezolvarea pe procedură administrativă. Dacă reclamantul este nemulţumit, se poate adresa apoi Curţii de Apel Oradea. În mod surprinzător, au cerut comisiei să aprecieze şi că forma şi conţinutul ofertei câştigătoare ar fi neconforme. Nu ştiu de unde ştiu ei asta, că doar nu au acces aceste date. Dar CNSC va decide”, spune viceprimarul Mircea Mălan.
Conform acestuia, este posibil ca aceasta să nu fie singura contestaţie la această licitaţie, termenul final de depunere a „reclamaţiilor” este 13 iunie.
Prin simplul fapt că s-a depus această reclamaţie, demararea lucrării se amână cu cel puţin o lună, din cauza răgazului necesar pentru soluţionare. „Dacă contestaţia se respinge, într-o lună s-ar putea definitiva licitaţia. Dacă au câştig de cauză reclamanţii, şi trebuie să refacem procedura, ar putea dura mai multe luni”, precizează viceprimarul, care a fost şi şef de comisie de adjudecare pentru această licitaţie.
Ţevile Oradiei, băncile Ploieştiului
Asocierea de firme Trustul de Instalaţii Montaj și Construcţii SA, Conest SA, Incom SA, TMUCB SA, SC Atishtermoexpert SRL, cu o oferă financiară de 46.589.491 lei a fost descalificată pentru că una dintre firmele din asociere, TMUCB ar avea pe numele ei „documente constatatoare care atestă neîndeplinirea obligaţiilor contractate în ultimii doi ani” emise de administraţia locală din Ploieşti. Acestea ar consta din faptul că firma nu ar fi livrat „250 buc. bănci în urma comenzii autorităţii contractante”, fapt care a dus la rezilierea contractului cu Ploieştiul şi ar fi cauzat „impiedicarea realizării sarcinilor şi activităţilor specifice de administrator al patrimoniului Municipiului Ploieşti”.
Sume mari, interese mari
Licitaţia magistralelor, estimată de Primărie la peste 65 de milioane de lei, a fost adjudecată la începutul acestei luni de asocierea Construcţii Bihor cu Energomontaj. Oferta de 48.908.018 (fără TVA), o plasa pe penultimul loc între cele şase oferte înregistrate. Comisia de judecare a ofertelor a descalificat, însă, toate firmele care au depus sume mai mici, şi a fost luată în calcul doar pe cea a Porr Construct cu Cooperativa Viridia, cu o oferă financiară de 60.400.229 lei (fără TVA).
Şantierul ar trebui să înceapă după finalizarea proiectării, are ca obiect înlocuirea a peste 17,5 km de conducte de magistrală termică, iar lucrarea trebuie predată până cel târziu pe 31 decembrie 2014.
Citiți principiile noastre de moderare aici!