Aşa după cum a promis la mijlocul lunii trecute, municipalitatea a refăcut caietul de sarcini pentru licitarea lucrării de reabilitare a Cetăţii şi l-a postat pe site-ul www.oradea.ro.
Garanţia de participare a rămas de 250.000 lei iar termenul de deschidere a plicurilor cu oferte a fost stabilit pe 15 ianuarie, în Sala Mare a Primăriei Ofertantul câştigător va constitui o garanţie de bună execuţia a contractului în cuantum de 5% din valoarea lui, adică circa 1,8 milioane lei. Totodată, participanţii la licitaţie trebuie să aibă o cifră de afaceri cumulată în ultimii trei ani mai mare decât valoarea contractului pentru Cetate.
De asemenea, trebuie să fi executat în ultimii cinci ani lucrări de restaurare de monumente istorice de categoria A sau B în sumă de minim 7,5 milioane de lei, iar una dintre aceste lucrări să fi fost în valoare de minim 2 milioane de lei.
Reamintim că lucrarea, în valoare de peste nouă milioane de euro, a atras 29 de firme din mai multe ţări europene.
Însă deşi prima tranşă de bani, un milion de euro, provenind din fonduri structurale europene, a fost deja virată, licitaţia a trebuit amânată după ce o serie de firme au contestat câteva puncte din caietul de sarcini. Iar la dispoziţia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), municipalitatea a refăcut procedura de licitaţie, elaborând un nou caiet de sarcini.
Printre contestatari s-au numărat societăţile Construcţii S.A, Sedas Orbas (Spania) şi Romconstruct Holding.
Un aspect contestat a fost prezentarea salariilor personalului de specialitate şi ale muncitorilor pe care ar urma să-i aducă pe şantierul Cetăţii.
Apoi, firmele au cerut ca dovada proprietăţii sau a contractului de închiriere a minim 20 de utilaje de lucru să fie făcută doar de câştigător, la semnarea contractului, pentru a nu fi obligate la investiţii înainte de a şti dacă au câştigat sau nu licitaţia. După cum a asigurat Marcel Boloş, director al Direcţiei de Dezvoltare Durabilă şi Finanţări Externe din cadrul Primăriei, s-a ţinut cont de aceste două cerinţe.
Atestat ministerial
Singura contestaţie care n-a avut câştig de cauză a fost cea de renunţare la certificatul de atestare emis de Ministerul Culturii şi Cultelor. „Certificatul de atestare este impus de procedura europeană privind Programul Operaţional Regional întrucât Cetatea Oradea este declarat un monument de importanţă naţională, de clasa A. Ca atare nu ne putem juca cu aceste lucruri”, a mai explicat directorul Boloş.
Cum contractul cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Locuinţei (MDRL) a fost semnat pe 11 iunie, municipalitatea mai are timp până în iunie 2010 să contracteze executantul lucrărilor. Termenul de finalizare a lucrărilor la cele opt clădiri ale Cetăţii, respectiv A, C, H, I, K, L, M şi P, este pe 11 iunie 2015.
Odată restaurată, Cetatea Oradea este considerată un obiectiv major în strategia turistică a municipalităţii.
Cristian Horgoş
Citiți principiile noastre de moderare aici!