Maxim 12,5 mp de asfalt, de cele mai multe ori chiar mai puțin – parcarea de domiciliu este mina ascunsă care aruncă în aer viața la bloc și liniștea în condominiu. Cei ce conduc asociațiile de proprietari pendulează, de regulă, între a-i mulțumi pe cât mai mulți și a respecta în literă și spirit Regulamentul de gestionare a parcărilor de domiciliu impus de Primărie prin hotărâre de consiliu local. Regula „românească” e că legea se mulează după situație și nu invers. Inevitabil, apar nemulțumiri iar atunci când se iscă scandalul, sunt norocoși cei care pot pune sub nasul contestatarilor litera legii locale…
[eadvert]
Nu e cazul Asociației de Proprietari Dacia 171, care a condus prima licitație de atribuire a locurilor de parcare din istoria sa recentă ca într-o demonstrație a ceea ce nu e permis, acceptat sau în limita legii locale.
Scanalul s-a iscat, previzibil, de la o parcare de domiciliu dorită atât de familia Cuc, de la etajul 2 al blocului de pe Dacia cât și de familia deținătoare a unui apartament de la parterul blocului, neocupat de vreo doi ani, aflat în renovare la momentul licitației. Ideea era ca unul dintre fiii proprietarului de la parter se va muta în august, în acea locuință. Tânărul în cauză s-a prezentat la licitație chiar dacă nu are domiciliul în bloc. A depus dosarul pe numele fratelui său care a locuit în bloc în urmă cu doi ani, care are acea adresă în acte, dar despre care vecinii știu că s-a mutat la casă, în afara orașului.
Nicio parte nu a acceptat invitația de a folosi parcările de riverani de la bulevard, așa că s-a ajuns la licitarea unu la unu pentru locul în cauză, perfect vizibil atât de la etajul II cât și de la parter.
A câștigat cel de la parter, licitația s-a oprit la 310 lei, după care a izbunict scandalul. Au ieșit la iveală nereguli și abateri de la procedura de lucru instituită de municipalitate, atât din partea conducerii asociației cât și din partea celor din Serviciul Parcări, a căror sarcină esențială e să verifice legalitatea procedurii. Desigur, nimeni nu și le asumă în totalitate, dar rămân o colecție de „așa nu” valabilă pentru întreaga urbe în atribuirea parcărilor de domiciliu.
„Mi s-a făcut o nedreptate!”
Familia Cuc susține că s-a simțit lezată că a fost pusă să liciteze, dată fiind vechimea sa în bloc – peste 30 de ani. Dincolo de tensiunile dintre vecini, argumentul nu are valoare prin prisma regulamentului de atribuire. Contează mai mult felul în care s-a derulat licitația. „Dl. Zahu, președintele asociației, a comis o ilegalitate, la fel și cel de la Primărie, dl. Maghiar. Cei din comisia de atribuire trebuiau să verifice dosarele depuse. Ce au verificat? Nimic! S-au făcut că nu văd că titularul dosarului nu este cel care participa la licitație”, acuză Ana Cuc.
Conform acesteia, încă din timpul săptămânii dinainte de licitație, președintele Zahu Karoly și-a informat colocatarii despre obligația de a parcticipa direct la licitație, altfel pierd posibilitatea de a primi locul, după cum zice regulamentul.
Femeia vede mai mult decât o scăpare nevinovată din partea organizatorilor – asociația și Serviciul Parcări, în faptul că a trebuit să liciteze contra unei persoane care nici măcar nu locuiește în bloc.
„Am vorbit ulterior cu dl. președinte de asociație și mi-a spus că a greșit, că l-a confundat pe băiatul care a licitat cu fratele său, plecat din bloc de doi ani, dar având încă domiciliul în acte, în apartament. Mi-a spus că, la o oră după licitație, când s-a lămurit, l-a sunat pe dl. Maghiar de la Primărie să îi spună că vrea să anuleze licitația. Dl. Maghiar i-ar fi spus să nu anuleze nimic. L-au chemat pe băiat înapoi cu o împuternicire din partea fratelui său, cum că îl reprezinte. Noi toți știam că fratele e plecat din oraș, pe la Vârtop, parcă. Au acceptat hârtia scrisă de mână, cu motiv că e din familie”, relatează femeia. Ana Cuc are suspiciuni că împuternicirea ar fi, într-adevăr, semnată între frați, date fiind circumstanțele.
Aș fi preferat să nu împărțim în veci…
Contactat de Jb, președintele de asociație Zahu Karoly confirmă apoape cuvânt cu cuvânt cele relatate de vecina sa de scară. Omul e împotriva ideii de a atribui parcările de domiciliu și împotriva licitației, pentru că procedura iscă scandal între vecini. „Eu am vrut foarte mult să mulțumesc pe familia Cuc, dar nu am putut să le ofer acel loc numai lor, din moment ce era dorit și de cei de la parter. Eu de unde să știu dacă acum stă sau nu cineva în acel apartament, mie îmi figurează la asociație cu o persoană”, ne-a relatat președintele.
El susține că la cererea funcționarului de la Parcări, revenit la asociație la o oră după licitație, l-a sunat pe cel de la parter și i-a cerut să vină cu împuternicirea din partea fratelui. Ulterior, reprezentantul primăriei a consemant în procesul verbal că în locul unui frate a participat celălalt, „și cu asta, basta!”. „Trebuia să anulez licitația, asta e”, mai admite președintele, tardiv.
În opinia sa, Primăria a pus în cârca asociațiilor de proprietari o sarcină mult prea apăsătoare, cu un profit mult prea mic – „pentru noi nu e nicio afacere să ne ocupăm de licitația parcărilor. Ce primim? Un 10% și trebuie să ne ocupăm și de curățenie! Aș fi preferat să nu împărțim în veci locurile, să rămână cum a fost, la înțelegere între vecini”, zice el.
Asociația sa a primit 50 de locuri de parcare, în jurul blocului de pe Dacia colț cu Costache Negruzzi, din care cinci rezervate celor cu handicap, pentru care a înregistrat 57 de cereri.
„Nu trebuia să ia dosarul…”
Din Primărie, șeful Serviciului Parcări, Ionuț Șimon, își apără subalternul și susține că culpa aparține în întregime asociației de proprietari. Spune că nu are de unde ști că acea împuternicire este sau nu originală și că Serviciul nu e organ de anchetă să verifice autenticitatea actelor. „În plus, dacă nu o avea de la început, sigur nu putea să o prezinte la o oră după licitație”, consideră Șimon.
În opinia sa, subalternul Mircea Maghiar a procedat corect să nu anuleze licitația, din moment ce e vorba de membri ai aceleiași familii.
Șeful Serviciului Parcări pune întreaga culpă în sarcina asociației: că nu a verificat dosarul, că nu a cerut actele de identitate înainte de licitație și mai ales că a acceptat dosarul celor de la parter, din moment ce nimeni nu locuia acolo în momentul licitației.
„Exact pentru situații de acest gen a fost modificat anul trecut regulamentul parcărilor și vreo 1000 de locuri au fost retrase foștilor deținători. Locurile de parcare, câte sunt, să fie folosite de cei care au nevoie de ele imediat. Era treaba președintelui și a celor din asociație să știe că acolo nu locuiește nimeni în momentul licitației. Nu trebuia să ia dosarul, pur și simplu, și să dea o declarație pe propria răspundere că nu stă nimeni în acel apartament la acel moment”, susține Șimon.
Șeful Serviciului insistă că subalternii săi au exlcusiv rolul de a verifica legalitatea procedurii și nimic mai mult. Ori, după cum reclamă și familia Cuc, legalitatea scârțâie în această situație. JB-C.GH.
Din Regulamnetul de administrare a parcărilor de domiciliu – HCL 448 din 2010:
– Persoanele care (…) nu se prezintă la
data şi ora la care a fost anunţată procedura de atribuire/licitaţie a locurilor de parcare de
domiciliu pentru folosinţă, pierd dreptul de prioritate asigurat de aliniatul anterior. Acestea se vor putea prezenta ulterior în cadrul unei alte proceduri organizate pentru atribuirea unui loc de parcare pentru folosinţă dacă vor rămâne locuri neatribuite în parcarea de domiciliu.
– Nu vor fi admise la procedura de atribuire/licitaţie a locurilor de parcare de domiciliu persoanele fizice care nu pot dovedi domiciliu/reşedinţa în imobilele arondate parcărilor de domiciliu (…) Situaţile prezentate în prezentul alineat vor fi verificate de Comisia de atribuire/licitaţie a locurilor de parcare, pentru folosinţă, în parcările de domiciliu din municipiul Oradea.
Trimite articolul
XMai mare tziganie si haos decat situatia parcarilor de pe Lapusului zona fosta 3G nu exista in oras.
-
crezi tu… nu numai acolo, stai linistit… Primaria Oradea a facut legea ca nu se poate dezvolta blocuri una langa celalalt fara suficiente de parcari, zone verzi, etc… vezi Prima pe Nufarului sau pe Ceyrat, unde primaria a dat terenul aproape gratis si mai si face si parcariile, dar pretul apartamentului tot atatea e, sau vis a vis la West residence unde un bloc e la 10 metri de celalalt, sau la Ared sau aproape orice bloc facut in ultimii 5 ani… e o lege, pe care e facut numai ca sa plateste un pic la primarie dezvoltatorul si deja “nu mai exista legea”… noile blocuri sunt dezvoltate mult mai prost, ca cele facut in timpul Ceausescu, sa vezi la Ared langa Kaufland Decebal ca pe parter e parcare si deasupra un “loc de joaca”, trimite tu acolo copii sa le joaca…
cate manevre sau facut cu parcarile. astea.iar cand ceri lamuriri la serviciu parcari iau toti pozitia mutului.functionari bine cplatiti care ard gazul de pomana.
cate manevre sau facut cu parcarile. astea.iar cand ceri lamuriri la serviciu parcari iau toti pozitia mutului.functionari bine platiti care ard gazul de pomana
La bloc la mine sunt de 3 ori atatea masini decat locuri. Si nu se poate da locuri. Asa e cel mai bine, fiecare parcheaza unde prinde loc. Nu e locul nimanui , nimeni nu se cearta pe loc. Fiecare parcheaza unde apuca. Asa ar trebui peste tot sa fie
-
Este o initiativa buna, care, binienteles se poate imbunatati. La baza are principiul egalitatii si corectitudinii intre oameni. Unde nu exista bun simt si intelegere, aceste elemente se impun cu legea. Legea spune ca o familile poate depune dosar pentru 1 masina, iar daca dupa depunerea dosarelor raman totusi locuri libere, se poate ocupa de a 2-a masina sau a 3-a, etc….e simplu. Legea a fost modificata pe alocuri ca cel care depune dosarul trebuie sa fie proprietar in acte, pe talon, adresa trecuta cea din bloc, etc..adica sa mai curete din smecherii cu masini trecute pe rude de la tara sau pe alte persoane cu handicap.
La liber, cel cu 3 sau 4 masini pe familie are unde parca, iar cel cu 1 masina nu are unde parca.
Cu parcarea de domiciliu, cel cu 1 masina are unde parca, iar cel cu 3-4 masini poate parca restul masinilor, doar dupa ce restul cu 1 masina au parcat.
Este un abuz. Al primariei si al asociatiei de proprietari. Si nu este primul si nici ultimul daca dl primar nu va face ,,curatenie” in propria ograda. La parcarea de la blocurile ANL de pe bdul Decebal, cei care au loc de parcare de mai multi ani, vor sa plateasca parcarea de domiciliu de la inceputul anului. Cei de la serviciul parcari din primarie nu accepta platirea abonamentelor pe anul 2020, pe motiv ca nu au timp, ci tot amana spunand ca vin anul viitor, cand vor face o noua atribuire pentru fiecare loc. Ma intreb, interesul cui il vor sustine? Ce abuzuri ni se pregatesc? E multumit dl primar ca anul acesta nimeni nu si-a platit parcarea, in conditiile in care bugetul primariei a scazut?
Cel mai bine ar fi ca nimeni sa nu plateasca , sa parcheze unde apuca. Asa nu ar fi nici o cearta pt loc.
-
Crezi tu. Am vazut blocuri unde au mers frumos cu pensula, au tras doua linii si si-au trecut Nr. masinii spunand ca este locul lor, totul pe spatiu public. Si oamenii sunt nebuni, gata sa se ia la cearta chiar daca din punct de vedere legal nu au nici un drept.
-
si crezi ca daca e locul tau si parcheaza altul, apoi iese cu scandal ca suni la politie, sau tu nu ai unde parca cat e ala pe locul tau. Nu, nu trebuie nici un loc de domiciliu, sa fie la liber in tot orasul, fiecare unde apuca
-
Cu atitudinea “fiecare unde apuca” au ajuns unii aproape sa parcheze vertical, pe bloc.
-
nu parcheaza nimeni vertical pe bloc unde stau eu, sunt parcari dar nu sunt atribuite, fiecare parcheaza unde apuca, pe orice loc e liber. De ce pt unii e sfant sa ai locul tau de parcare, atat de cocalar a ajuns romanul in legatura cu unde parcheaza, pt unii e cel mai important lucru unde iti pui cazanul. Nimeni din oras nu ar trebui sa achite parcarea la primarie si as vedea ce ar face primaria atunci
-
-
Daca este loc alocat ai dreptul sa suni la politie, da. Daca face scandal mai suni o data la politie/depui plangere etc.
-
si dupa 3 zile te trezesti cu masina zgariata, cum am spus cel mai bine e fara locul meu, fiecare parcheaza unde prinde loc, asa nu apar certuri
-
-
-
-
Numere de inmatriculare pe garduri sau vopsite pe asfalt, biletelele pe parbriz (NU parca pe locul meu), stergatoare si oglinzi rupte, roti dezumflate samd.
-
Dacă sunt locuri suficiente e bine așa.
Dar totuși unde stai?
Că mai am 2 mașini și nu am unde sa le țin, oricum numai una folosesc odată. -
Crezi tu numai asta. In Nufarul, strada Constantin Noica de 10 ani nu face primaria parcare ca “cand se face proiectul cu apa geotermala o sa trebuie sa spargem asfaltul”… de 10 ani nu se face proiectul aia ca nu e interesul Bolojanului pana nu vine banii la primarie (licenta pana acuma a avut numai o firma privata), iar sunt aici niste oameni de “boss” de la Apa Crisului cine parcheaza aici cu 2-3 masini tot timpul, are camera video pusa pe geamul bucatariei si daca parchezi pe “locul lui” o sa blocheze masina ta in asa fel ca atinge bara masinii cu a lui, oricum sunt masini de firme sau pt vanzare, ca si mai vinde masini in piata obor, deci nu poti sa pararesti locul fara sa faci scandal cu el ca nu lasa el… si nu, nu trebuie sa suni la politie ca suna el daca nu zici ca nu mai parchezi acolo, ca fiindca e director cunoaste pe toata lumea, nu o data am vazut ca a venit politistul a vazut pe trotuar si s-a oprit ca sa dea cu mana…
Aveţi încredere.
e o mare porcarie cu licitarea locurilor de parcare care ar trebui asigurata fara bani pentru toti riveranii.
-
Si altceva ce-ar mai trebui asigurat? :))) Gandeste-te la un bloc de 12 etaje cu cate 4 apartamente pe etaj. Crezi ca e asa usor sa asiguri 48 de locuri de parcare? Pe langa asta, sa nu uitam ca, in general, masina e un moft, nu un drept. In consecinta, de ce-ar trebui sa-ti asigure statul un loc de parcare gratuit din moment ce ti-ai permis masina?
-
Atunci le lasi la liber…punct
-
cel mai bun lucru, asta spun si eu la liber, la bloc la mine e la liber, nimeni nu se cearta ca e locul lui, fiecare parcheaza unde apuca, dar multi nu inteleg ca asa e mai bine
-
-
Oare în loc de sală polivalentă nouă și pasaje subteran -care sigur ar fi utile – nu ar fi trebuit rezolvată parcarea în cartierele municipiului. Sigur asta a fost dorința locuitorilor, sală și pasaje, nu parcări? Sau undeva sus cineva “ne iubește” și decide ce trebuie să fie bine pentru noi.
Am o nelamurire cu parcarea de domiciliu.Recent,la blocul unde locuiesc a fost scos la licitatie un loc de parcare,.Am participat.S-a ajuns la o suma,am abandonat lupta,cel care a avut castig de cauza trebuie sa plateasca suma licitata cativa ani.Intreb,de ce acea suma atatia ani!Cu ce e mai tare acel loc ca si celelalte locuri de parcare,ce are in dotare peste celelalte locuri?Pentru acest motiv am abandonat luota desi aveam nevoie……suma a ajuns undeva la 1500 parca……daca stie cineva de ce acea suma atatia ani…..multumesc.
-
Este simplu. Pentru că primăria nu vrea să tot organizeze licitații în fiecare an pe locul de parcare. Cu atât mai mult cu cât își asigură niște sume babane pe seama fraierilor. Domnia și prostia se plătește. Mai ales în Românica.
Să înțeleg că asociația ia 10% că sa facă curat?
Eu mi-am maturat singur parcarea de frunze. As putea cere reducere cei 10%?
Atata vreme cat Primaria nu poate asigura parcare tutror apartamentelor mi s epare o mare mizerie sa faca licitaii din foame de bani. Nu rezolva nimic decat scandal, raca intre vecini si nedreptate. Cata vreme erau la liber toata lumea gasea o solutie sa-si parcheze masina. Cei care nu rpind loc ce sa faca cue a, sa o ia in brate sa o parcheze pe balcon?
Pe Spartacus de ex e plin d egaraje care ocupa locuri de parcare, din 2 garaje faci 3 locuri de aprcare, uneloe stau asa pe post de camara de muraturi, de ce nu le darama Primaria sa faca suficiente locuri si apoi sa le”vanda”? Sau paracri subterane sau surpaetajate in as afel incat toata lumea sa aiba ce face cu masina. Daca curand toate locurile vor fi concesionate cei care nu prind spatiu o sa-si duca masina in pat cu ei sau la dl primar la bloc. Mare mizerie din lacomie fara omenie si judecata dreapta.
de cand s-a scos taxa s-a umplut orasul de gunoaie de 1000 euro…
si daca locurile de parcare nu ajung pentru toti unde parcheaza restul, primaria ar trebui sa asigure loc de parcare pentru toti locatarii.
“Familia Cuc susține că s-a simțit lezată că a fost pusă să liciteze, dată fiind vechimea sa în bloc – peste 30 de ani”
M am saturat pana peste cap de gandirea asta comunista, toti idiotii se cred stapani pe domeniul public, fara sa aiba nici un drept legal. Mai sunt si aia care si au turnat beton si “isi rezerva” locul cu placute si tot felul de obiecte. Astia merita cateva palme peste ochi, sa se trezeasca la realitate
-
Perfect de acord