Apărea, așadar, la doar patru ani de la momentul Marii Uniri din 1918 prima școală românească din Bihor care pregătea învățători, atât de necesari pentru luminarea minții copiilor țăranilor români, și nu numai. Considerată „școala Marii Uniri”, Liceul Pedagogic din Beiuș va aniversa în această toamnă 99 de ani de la înființare, pentru ca la anul să sărbătorească 100 de ani de existență. Centenarul școlii pedagogice beiușene va fi un moment extrem de important nu doar pentru cadrele didactice, elevii și părinții acestora, ci și pentru întreaga Țară a Beiușului.
[eadvert]
Chiar dacă a parcurs de-a lungul a aproape unui secol de existență un drum sinuos, cu momente grele, reprezentate de cele trei desființări din anii 1950-1970, în prezent Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” se bucură de stabilitate și înregistrează realizări importante.
Dacă este să ne referim doar la ultima decadă din existența sa, constatăm că liceul a școlarizat an de an peste 1.100 de elevi. Aceștia sunt distribuiți pe patru cicluri de învățământ: preșcolar, primar, gimnazial și liceal. Având în prezent aproape 100 de angajați, dintre care trei sferturi sunt cadre didactice, se poate observa că este o instituție publică complexă. Asigură educația pentru copiii locuitorilor din arealul Beiușului, dar primește învățăcei și din alte părți ale județului ori din județele învecinate. Stabilitatea acestei școli este o caracteristică a ultimilor ani. În condițiile existenței unui declin demografic tot mai accentuat, școlile din Beiuș și din zonă au consemnat scăderi ale numărului elevilor de până la 30%, iar unele chiar mai mult, pe când Liceul Pedagogic din Beiuș nu a înregistrat evoluții negative din acest punct de vedere. Bunăoară, în anul 2021, planul de școlarizare propus a fost depășit, prin înființarea a patru clase pregătitoare (cu un efectiv total de 90 de elevi), a două grupe mici de preșcolari, trei clase a V-a și două clase de liceu.
Pe lângă tradiție (dată de vechimea de aproape un secol), complexitate și stabilitate, această unitate școlară mai are o caracteristică, și anume performanța. Fiind dificil să sintetizăm reușitele atât de multe ale elevilor și profesorilor din ultimii zeci de ani, vom arunca o privire asupra a ceea ce reprezintă în prezent liceul. Este poziționat în primele 10 din Bihor după procentul de promovare al Examenului de Bacalaureat, media de admitere la liceu și rezultatele elevilor la olimpiadele școlare. Ocupă primul loc între liceele din Țara Beiușului și se poziționează imediat după liceele performante din Oradea.
Directorul Liceului Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș”, prof. dr. Lucian Ropa, referindu-se la reușitele elevilor la concursurile și olimpiadele școlare din ultimii ani, a concluzionat că: „În fiecare an, exceptând ultimii doi ani, când concursurile școlare au fost anulate din cauza epidemiei SARS-CoV-2, am avut câteva zeci de participări la etapa județeană a olimpiadelor școlare, care s-au concretizat în mai multe premii și mențiuni, inclusiv în calificari la etapa națională, de unde am obținut premii mai ales la disciplinele psihopedagogice. O reușită excepțională a reprezentat pentru școala noastră medalia de aur obținută de fostul nostru elev Tamio Vesa Nakajima (actualmente student al Universității Oxford) la Olimpiada Internațională de Informatică din 2017”.
Baza materială a liceului a fost modernizată an de an, ajungându-se în momentul actual ca toate sălile de clasă să fie renovate și dotate cu videoproiectoare și laptopuri. Au trecut prin procesul de reabilitare și capela ortodoxă a liceului, arhiva, cabinetele metodice etc., toate aceste lucrări fiind făcute din fonduri proprii.
În ceea ce privește implicarea în activități extrașcolare, se constată numărul mare al acestora. Numai în anul școlar 2020-2021 (în condițiile dificile ale pandemiei cu virusul Covid), elevii liceului au fost implicați în peste 30 de proiecte educative județene, naționale și internaționale. Dintre acestea, se poate exemplifica cu proiectul Erasmus+ Grandir avec les ecrans, proiectul transfrontalier de educație antreprenorială Innoschool, proiectul International School Award British Council, proiectul internaţional World Space Week – Săptămâna Mondială a Spaţiului Cosmic, proiectul internațional Hour of code, ZICI 2021 – Ziua Internațională a Cititului Împreună, proiectul eTwinning One Fairytale One Thousand Worlds, prroiectul eTwinning Writing and ICT etc.
Din anul 2019, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” a devenit centru acreditat pentru examenele Cambridge, susținându-se examene YLE, PET, FCE și CAE. În anul 2018, unitatea de învățământ a primit statutul de centru în tehnologia informației, iar din acest an liceul se poate mândri cu acreditarea pentru proiecte europene Erasmus în domeniile formare profesională și educație școlară, urmând a se realiza stagii de pregătire practică în străinătate pentru elevi și profesori. Tot în anul 2021, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș” a devenit școală coordonatoare a bazei de practică pedagogică și mentorat didactic, fiind înființat în acest sens un consorțiu școlar, care include șase unități de învățământ din Beiuș și zonă.
Având în vedere toate aceste realizări ale școlii pedagogice beiușene, Centenarul liceului va fi o reușită.
Trimite articolul
XLiceul Pedagogic din Beiuș, a fost, și trebuie să rămână elementul central al Țării Beiușului. Felicitări conducerii competente din ultimii ani care a intuit linia dezvoltare benefică pentru prestigiosul liceu. Contrar tendinței generale negative, vehiculate în media, vizavi de calitatea actului didactic că o fi el scolar, extrașcolar, se poate observa faptul că totuși generațiile tinere de profesori și manageri școlari se implică și demonstrează, nu doar prin vorbe. Un prestigiu nu se câștigă peste noapte, doamnelor și domnilor, se câștigă prin muncă asiduă și colaborare. Anacronic, conducerea a fost schimbată din cauza “managementului defectuos”…
Interesant…
E evident ca, dupa toate aceste realizari, a schimba conducerea pe criterii strict politice este o eroare a actualei conduceri a ISJ Bihor…
-
Tara Beiusului, serios? Sa mori tu ca asa e…despre ce realizari vorbesti? Sincer?!