Zeci de părinţi şi reprezentanţi ai fostei Şcoli Andrei Mureşanu, devenită în 2010 Liceu Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” au protestat în Sala Mare a Primăriei faţă de trecerea claselor I-VIII în structura Colegiului Naţional Mihai Eminescu.
Aceasta a fost propunerea executivului local pentru aleşi, susţinută prin deficitul la salarii de 27%. Oamenii au cerut ca unitatea de învăţământ să fie pusă sub tutela juridică a Liceului Teologic Ortodox care funcţionează în clădirea Colegiului Dimitrie Leonida de pe strada Republicii.
Economie şi confesiune
„Nu ni se pare normal ca, din raţiuni strict economice să se scindeze unitatea de învăţământ, clasele I-VIII să treacă la Mihai Eminescu”, consideră Gabriela Badea, mama unei fetiţe de clasa a VIII-a şi Mirela Pleş, părintele unui copil de clasa a III-a.
„Consiliul profesoral consideră nedreaptă şi nejustificată măsura(…)
De ce, dacă trebuie să rămânem doar o structură, nu putem funcţiona ca structură a Liceului Ortodox. Profesorii noştri predau şi la ciclul primar şi la cel liceal”, a declarat Gheorghe Erdeli, directorul şcolii.
Invocând „calificativul „excelent” obţinut anul trecut în urma evaluării ARACIP de anul trecut, „părinţii îşi exprimă consternarea”, a spus Carmen Butan, reprezentanta consiliului părinţilor. Aceasta a calificat ca „abuzivă şi discriminatorie” iniţiativa CL, „cu atât mai mult cu cât celelalte unităţi de învăţământ confesionale dispun de clase primare”.
Împotriva învăţământului ortodox
De partea nemulţumiţilor a luat cuvântul şi vicarul administrativ ortodox Radu Rus, care a cerut pentru Liceul Ortodox clasele primare de la fosta Andrei Mureşanu şi Grădiniţa 10.
Cu 24 de voturi pentru, noua structură şcolară a trecut în ciuda protestului, după explicaţiile oferite de edilul şef.
Liceul Ortodox are deficit de 27% la salarii şi s-au propus comasări la toate unităţile care depăşesc 20%, a fost justificarea expusă de Ilie Bolojan. „Dacă se doreşte, dezvoltarea Liceului Teologic se poate face în clădirea primită. Arondarea claselor la „Mihai Eminescu” s-a făcut în virtutea prestigiului Liceului, în ideea de a păstra copiii în cartiere şi a le asigura învăţământ de calitate acolo(…) Dacă ţine neapărat să susţină deficitul de 27%, domnul vicar este liber să facă asta din alocaţiile bugetare care le primeşte Episcopia de la Consiliul local”, a mai aruncat, în încheiere, primarul.
„Cineva are interes să nu existe o şcoală ortodoxă în Oradea”, a fost concluzia vicarului administrativ ortodox Radu Rus, înainte de a părăsi Sala Mare.
C.GH.
Citiți principiile noastre de moderare aici!