În cadrul Programului Operațional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară 3 – sprijinirea eficienței energetice, Oradea a depus cereri de finanțare în valoare totală de 23 de milioane de euro. Peste 15 milioane sunt pentru reabilitarea Spitalului Municipal și a Spitalului Județean. ”Restul de 8 milioane sunt pentru reabilitarea unor instituții de învățământ, școli și grădinițe, depuse și cu răspunsul deja primit, acest răspuns fiind favorabil”, a spus viceprimarul.
Proiectele se referă la reabilitarea și eficientizarea termică a clădirilor Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, Școlii Gimnaziale Dacia și a Grădiniței cu program prelungit nr. 20, din zona Aleea Posada. Scopul acestor proiecte este creșterea eficienței energetice, a gestionării inteligente a energiei și a utilizării energiei din surse regenerabile.
Până acum au fost realizate studiile de finanțare care au fost depuse împreună cu cererile de finanțare, pentru cele trei instituții de învățământ care au primit aviz favorabil de la finanțator, urmând să fie încheiat contractul de finanțare.
În paralel se va emite ordinul de începere a executării proiectului tehnic, iar într-o perspectivă de două luni se vor organiza procedurile de licitație pentru execuția lucrărilor.
„Lucrările vor începe în acest an, la finele procedurilor de licitație. Ele constau, în esență, în lucrări de reabilitare completă a acestor clădiri, de la reabilitare termică, pe exterior, înlocuire tâmplărie cu o tâmplărie de foarte bună calitate, din lemn stratificat, până la înlocuirea tuturor rețelelor de instalații interioare, astfel încât la finalul acestor lucrări să se obțină o reducere a consumului de energie cu 50% față de situația actuală”, a precizat Mălan.
Va urma
Viceprimarul a mai anunțat că Primăria va mai depune câteva proiecte în vederea modernizării și reabilitării creșelor și grădinițelor din municipiu, a Școlii generale nr. 11 de pe strada Moldovei, precum și a unor corpuri de clădire ale Colegiului Tehnic „Mihai Viteazul” și „Traian Vuia”. Se va depune, de asemenea, un proiect pentru construirea unei grădinițe și a unei creșe noi în Parcul Industrial.
Din banii alocați de la bugetul local școlilor, în jur de 70% se duc pe plata facturilor la încălzire și energie electrică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!