După ce anul trecut au pierdut procesul cu Primăria Oradea pentru clădirea CN „Mihai Eminescu” de pe strada Roman Ciorogariu, prelaţii romano-catolici ai Ordinului Premonstratens arată că nu se pot obişnui cu acest gând. Ca atare, recurg la căi extraordinare de atac, în speranţa că vor putea „aduce mortul de la groapă”.
Astfel, în decembrie 2014 au introdus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie două acţiuni. Într-una cer o revizuire a hotărârii definitive dată de Curtea de Apel Oradea, în 13 februarie 2014, prin care era respinsă cererea romano-catolicilor de revizuire a întabulărilor făcute de Statul Român succesiv, în 1936 şi 1946. „Nu au putut dovedi că sunt succesori ai ordinului slovac Jaszovar, pe rectificare funciară. Pe acel capăt de cerere, pe care cer anularea deciziei nu au nicio şansă”, ne-a declarat Marioara Roşan, jurista Primăriei care se ocupă direct de cauză. De altfel, Premonstratenşii au eşuat şi în perioada interbelică în a demonstra că sunt continuatorii ordinului catolic din oraşul slovac Jasov (Jaszovar – în maghiară), istoricul român Onisifor Ghibu reprezentând Statul Român în instanţe.
În altă cerere la Înalta Curte, prelaţii catolici cer strămutarea de la Oradea a procesului pe care l-au repus pe rol tot ei, la Curtea de Apel Oradea, în aprilie 2014, pentru anularea Deciziei nr. 2017/2009. Este vorba despre decizia prin care Comisia specială pentru retrocedări de la Bucureşti le respingea Premonstratenşilor cererea de retrocedare a clădirii instituţiei de învăţământ.
Chiar dacă există o decizie definitivă şi irevocabilă, emisă în februarie 2014 de Curtea de Apel Oradea, prin care clădirea şi terenul CN „Mihai Eminescu” rămân ale Statului Român, Ordinul romano-catolic Premonstratens nu renunţă. A introdus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie două căi de atac extraordinare: una prin care cer revizuirea (!) horărârii CA Oradea. Prin cealaltă cerere, se doreşte strămutarea de la Oradea a unui proces redeschis tot de prelaţii catolici anul trecut, la Curtea de Apel Oradea, prin care aceştia contestă decizia din 2009 a Comisiei speciale pentru retrocedări, cea care le-a respins romano-catolicilor solicitarea de retrocedare a imobilului în care funcţionează azi liceul Eminescu.
Statul Român, prin Municipiul Oradea (AIO) şi Comisia specială de retrocedare a unor bunuri ce au aparţinut unor culte religioase din România – Bucureşti sunt acum persoanele intimate din acţiunea Ordinului canonic Premonstratens cu „hramul Sfântului Ştefan – primul martir”, din promontoriile Oradea şi Bucureşti! Reprezentanţii revizuenţilor sunt Fejes Rudolf Anzelm – uns de episcopul romano-catolic Tempfli Jozsef ca prepozit-prelat al Ordinului Premonstratens şi Varga Andrea Tunde – istoric de profesie, cetăţean maghiar.
Arhivele MAE în joc
„În cadrul proceselor de la Înalta Curte, aceştia (catolicii – n.r.) au venit cu rugămintea să li se înainteze o serie de întrebări către Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)”, ne spune Marioara Roşan, jurista care se ocupă de aceste speţe din partea Primăriei. Roşan este cea care a găsit la Ministerul Afacerilor Externe o serie de documente care au condus la hotărârea favorabilă Statului Român, emisă anul trecut de Curtea de Apel Oradea. Chiar dacă romano-catolicii au încercat să-şi câştige cauza cu acte aduse de la Vatican… „Ei încearcă acum să reinterpreteze documente primite de noi din arhiva MAE, depuse deja în instanţă şi supuse deja controlului judecătoresc, înaintate de Curtea de Apel şi către Înalta Curte”, ne transmite Eugenia Borbei, jurista-şefă a Primăriei. Aceasta nu crede că ordinul catolic mai poate face ceva care să schimbe soarta clădirii. „Codul de procedură e foarte clar. Se pot lua alte decizii decât cele de până acum doar dacă ar exista două decizii judecătoreşti contradictorii sau dacă se prezintă un document nou, care nu a fost prezentat pe parcursul fondului. Însă nu cred că e posibil, din probele pe care le-au administrat până acum. Aceste căi extraordinare de atac nu impietează în niciun fel punerea în executare a hotărârii definitive şi irevocabile, privind intrarea clădirii în patrimoniul oraşului”, ne transmite Eugenia Borbei.
În ciuda acestor căi extraordinare de atac, clădirea liceului este în proprietatea municipiului şi se poate interveni asupra ei, dată fiind starea jalnică în care se află.
Citiți principiile noastre de moderare aici!