Judeţul Bihor marchează zilele acestea a şaptea ediţie unică în ţară a unei activităţi care ţine de securitatea copiilor, de prevenirea violenţei, dar şi de dezvoltare personală.
„Şcoala fără Violenţă”, un concurs iniţiat pentru copiii de gimnaziu şi liceu de către Inspectoratul de Poliţie Bihor şi Liceului Teoretic Onisifor Ghibu, ţinteşte încurajarea elevilor pentru reducerea fenomenului de violenţă în şcoală şi societate.
Interes mare
Joi a fost rândul elevilor de liceu să arate că sunt împotriva violenţei şi să se întreacă în a oferi soluţii pentru a o combate. Interesul a fost mare dat fiind faptul că peste 200 de elevi şi profesori s-au implicat în concursul a cuprins o probă teoretică (chestionar cu 10 întrebări cu tematică preventivă), una practică (prezentarea unei scenete cu mesaj nonviolent), realizarea unui afiş afiş în domeniul prevenirii criminalităţii, iar a patra probă (iniţiată anul trecut la un alt concurs al Poliţiei Bihor şi introdusă anul acesta în această competiţie) – realizarea unui eseu intitulat „Mesajul meu antiviolenţă”.
Performanţa celor 12 echipaje de elevi din Oradea, Tinca, Aleşd şi Dobreşti au fost jurizate la trei probe de către profesorii Mihaela Mincic (psiholog la CN E. Gojdu), Carmen Tripe (C.T. M. Viteazul), Costa Monica (Şc. Gen. 8 N. Bălcescu) şi de Otilia Bejan (profesor de artă teatrală la Palatul Copiilor), Roxana Lup (coregraf dansator) şi inspector principal Lăcrimioara Fărcane de la Compartimentul de Analiză şi Prevenire şi Criminalităţii. Proba de eseu a fost jurizată de către prof. Carmen Tripe, Otilia Şandor, redactor JB şi comisar şef Ioana Indrieş (Compartimentul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii de la Poliţia Bihor).
Premii pentru toţi
Toţi participanţii au fost şi de această dată răsplătiţi cu premii, diplome şi alte recompense, dar, dintre toţi cei care au participat, trei licee s-au făcut puternic remarcate. Este vorba de echipajul de elevi de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul, ocupantul locului al III -lea, Colegiul Naţional Mihai Eminescu, locul II şi câştigător detaşat, echipajul de la Colegiul Naţional Economic Partenie Cosma, clasat pe locul I.
Dintre lucrările în scris care trebuiau să transmită mesaje antiviolenţă, Dana Juşca (Colegiul Tehnic Mihai Viteazul) şi Bogdan Cioară (CN. Mihai Eminescu). Alte trei premii speciale au fost acordate astfel: pentru moment artistic au fost acordate două premii – copiilor de la Colegiul Alexandru Roman din Aleşd şi celor de la Grupul Şcolar Andrei Şaguna. La proba realizării unui afiş cu caracter preventiv au câştigat liceenii de la Colegiul Economic Partenie Cosma.
Tradiţie unică
Acest concurs cu mare priză la elevi „a fost născut” acum şapte ani de către profesorii Daniela Marinău şi Claudia Timofte (de la Liceul Onisifor Ghibu) şi cms şef Ioana Indrieş, agent principal Lăcrimioara Fărcane, inspector principal Flaviu Iova, cms Marcel Cosma, de la Poliţia Bihor. „Acest concurs este copilul meu: i-am dat viaţă, l-am îngrijit, l-am duplicat. Ne bucurăm pentru că elevii vin cu mare drag an de an la acest concurs şi măcar rămân cu ceva”, a spus creierul acestui concurs – Ioana Indrieş.
Ocupanţii primelor trei locuri vor fi invitaţi în 25 martie, de Ziua Poliţiei Române, la ceremonie, pentru a primi diplomele şi recompensele în faţa reprezentanţilor autorităţilor locale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!