Elevii din ultimul an de liceu vor susţine, miercuri, 20 ianuarie, simularea pentru proba de competenţe digitale, inclusă din acest an în examenul de bacalaureat.
„La această probă vor participa doar o parte dintre elevi, care vor fi selectaţi în special din alte clase decât cele de la profil mate-info. Recurgem la această măsură pentru că simularea se va desfăşura doar într-o singură zi. Am participat zilele trecute la instructajul organizat de minister pentru această simulare.
Directorii liceelor au fost instruiţi azi (sâmbătă – n.r.). Luni şi marţi la fiecare liceu vor avea loc simulări tehnice de preluare a pachetelor de date de la minister, iar miercuri, 20 ianuarie, de la ora 13, va avea loc simularea propriu-zisă”, a anunţat Dorel Luca, inspectorul şcolar general. Acesta a explicat că la simularea care va avea loc miercuri, 20 ianuarie, vor participa doar o parte dintre elevi şi asta pentru că „reţeaua electronică nu permite participarea la simulare a tuturor elevilor”.
Calendarul probelor orale
„Liceenii vor intra în febra examenului de bacalaureat în 15 februarie, când vor debuta probele de competenţe lingvistice şi de comunicare la Limba şi literatura română şi la limba maternă, pentru elevii minorităţilor naţionale”, a anunţat inspectorul Radu Mazilescu, secretarul comisiei judeţene de bacalaureat.
„Noul sistem de examinare separă probele orale de probele scrise. Noua modalitate de examinare va scăpa elevii de stresul pe care-l aveau timp de două săptămâni”, a spus inspectorul Radu Mazilescu.
Examenul oral la Limba şi literatura română va fi organizat în perioada 15 – 17 februarie, iar la limba maternă între 17 şi 19 februarie.
Evaluarea la proba de competenţe digitale va începe în 19 aprilie şi va dura până în 29 aprilie. În perioada 31 mai – 4 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice la limbile moderne.
Potrivit inspectorului Mazilescu, „la evaluarea competenţelor de comunicare în limba română şi limba maternă nu se vor mai da note şi nici calificative, ci, în funcţie de punctajul pe care-l vor primi de la profesorii examinatori, elevii vor primi certificate de competenţe. Există trei tipuri de competenţe lingvistice: mediu, avansat şi experimentat”, a anunţat inspectorul Radu Mazilescu.
Prin urmare, niciun candidat nu va eşua la probele orale ale acestui examen. „Se presupune că după douăsprezece ani de şcoală este imposibil ca un elev să nu fi ajuns la un nivel mediu de performanţă”, a opinat inspectorul Mazilescu.
În acest an vor susţine examenul de bacalaureat în jur de 7.000 de absolvenţi.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!