Acest lucru se petrece în cadrul proiectului „Deschide ochii, cunoaşte realitatea!”, iniţiat de Fundaţia Încrederea din Oradea. Proiectul este finanţat de Primăria Oradea şi a început în luna aprilie.
20 de liceeni de la Liceul de Artă şi Colegiile „Andrei Şaguna”, „Iosif Vulcan”, „Vasile Voiculescu” şi „Dimitrie Leonida” le-au vorbit colegilor lor mai mici despre efectele nefaste ale plantelor etnobotanice.
„Proiectul are ca scop informarea elevilor din gimnaziu despre consecinţele nefaste ale plantelor etnobotanice. Prin acest proiect ne dorim creşterea sentimentului de responsabilitate a elevilor din gimnaziu cu privire la decizia alegerii unei vieţi sănătoase, precum si instruirea si familiarizarea celor 20 de liceeni cu proiectul şi paşii derulării acestuia, dar şi dobândirea de cunoştinţe de bază despre consumul de plante etnobotanice. Prin acest proiect urmărim şi implicarea liceenilor în diferite activităţi de voluntariat. Pregătirea liceenilor a fost realizată de personalul specializat al Fundaţiei noastre, în cadrul mai mulor întâlniri”, a spus Ioan Radu, asistent social în cadrul Fundaţiei Încrederea.
Activităţi
Pe parcursul proiectului „Deschide ochii, cunoaşte realitatea”, liceeni, în calitate de educatori, au pregătit elevilor din clasele gimnaziale lecţii de educaţie preventivă în cadrul cărora au fost prezentate cauzele, efectele şi consecinţele consumului de plante etnobotanice.
De asemenea, în cadrul acestor ore au fost realizate piese de teatru, jocuri, diferite competiţii, pliante informative, toate cu aceeaşi tematică.
O altă activitate prevăzută în proiect este realizarea unui concurs de desene cu tema
„Substanţele etnobotanice, o iluzie periculoasă”. Premiile concursului sunt: pentru locul I, o bicicletă Mountain Bike, premiul II, o pereche de role, iar premiul III, o minge de baschet.
Tinerii care s-au implicat în proiect, se vor implica şi în proiectele şi programele Fundaţiei Încrederea. Astfel, ei vor ajuta la distribuirea de pâine caldă persoanelor vârstnice aflate în programul Fundaţiei, la distribuirea de haine, şampoane, pături.
Liceeni au dat dovadă de mult entuziasm, energie şi au fost foarte deschişi pe parcursul proiectului
Despre consecinţele consumului de etnobotanice au vorbit şi elevii Valentina Rebeciuc, Georgiana Filip şi Daniel Vesea de la Colegiul Naţional „Iosif Vulcan”.
„Vrem să ajutăm tinerii să nu cadă victime acestui viciu. Am organizat concursuri. Ne bucurăm că elevii cărora le vorbim sunt foarte atenţi. Poate şi pentru că suntem mai apropiaţi de vârsta lor”, a spus eleva Valentina Rebeciuc de la Colegiul Iosif Vulcan.
În demersul lor, elevii de la Pedagogic au fost sprijiniţi de directoarea adjunctă a instituţiei, Andrea Kosa.
C.D.
Citiți principiile noastre de moderare aici!