Pe durata a câte o oră, sau o oră şi jumătate, magistraţii explică elevilor care sunt drepturile lor, cum este organizat sistemul judiciar şi care pot fi consecinţele în cazul în care ei ar încălca legea.
„Cred că este un proiect pilot la nivel naţional. Până acum mai erau invitaţi liceenii în Palatul de Justiţie doar punctual, la serbarea Zilei Europene a Justiţiei sau cu alte asemenea ocazii. Am constatat însă că judecăm tot mai mulţi tineri aflaţi în pragul majoratului. Ei nu ştiu, de pildă, că furtul unui telefon mobil însoţit de o palmă se încadrează la tâlhărie sau unii cred că dacă nu lasă urme de zgârieturi sau de lovituri nu e viol. Nimeni nu le explică astfel de probleme”, observă judecătorul Cristi Dănileţ, purtător de cuvânt al Judecătoriei Oradea şi responsabil de proiect din partea AADIJ alături de Claudia Rus.
Prima astfel de întâlnire a avut loc pe data de 7 mai şi s-a bucurat de participarea a trei clase de elevi de la Colegiile Tehnice „Constantin Brâncuşi” şi „Dimitrie Leonida”. Au avut prezentări doamnele judecător Dana Cigan şi Claudia Rus de la Curtea de Apel Oradea.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!