Biroul Pastoral pentru Laici și Asociația „Hope” din Italia, în colaborare cu Liceul Greco-Catolic „Iuliu Maniu” și Inspectoratul Școlar Județean Bihor, au organizat activitatea „Liberi să alegem”. Aceasta face parte din proiectul național „World Youth Hope”, desfășurat și în licee din Cluj-Napoca, Blaj și București. Proiectul se bucură de binecuvântarea Preasfinției sale Virgil Bercea, episcop de Oradea.
Sub coordonarea profesorului consilier școlar Ana Popa, tinerii au fost provocați să se gândească la ce înseamnă libertatea de a alege în era digitală.
Acțiunea a debutat cu conferința susținută de prof. Marco Brusati, directorul Asociației „Hope” din Italia, care i-a invitat pe elevi să reflecteze la modul în care instrumentele media le influențează alegerile și modul de a trăi.
„Tinerii au învățat că trebuie să fie conștienți de faptul că libertatea nu se câștigă odată pentru totdeauna, ci se câștigă în fiecare zi, în orice alegere, chiar în cele mai mărunte sau aparent nesemnificative, cum ar fi un like”, a arătat prof. Ana Popa.
Modele de urmat
Tinerii au găsit modele în cei care le-au vorbit despre libertate și au propus mesaje pentru a face mai bună lumea în care trăiesc.
Consilierul școlar, dar și invitații prezenți, le-au propus tinerilor o altă viziune asupra lumii digitale, provocându-i la un concurs în echipe.
„Mi-a plăcut foarte mult conferința domnului profesor Marco Brusati, deoarece ne-a prezentat pe înțelesul nostru, al tinerilor, cât de influențată este libertatea noastră de către tehnologiile moderne. Am învățat lucruri noi, care ne-au dat o altă perspectivă asupra dezvoltării tehnologice și care ne vor fi utile în formarea noastră ca viitori adulți”, a spus elevul Dragoș Tomescu.
La final, artista Paula Seling a stat de vorbă cu elevii, le-a vorbit despre beneficiile și dezavantajele rețelelor de socializare și le-a prezentat câteva experiențe de viață.
Astfel, i-a încurajat și a încercat să se apropie de ei și prin piesele interpretate la pian. Artista i-a provocat pe elevii și dascălii liceului să cânte alături de ea piesa „Ce bine că ești” a lui Nicu Alifantis.
Organizatorii speră ca munca în echipă a cadrelor didactice împreună cu elevii, dar și cu invitații din țară și străinătate, să fie o sămânță sădită ale cărei roade să fie culese într-un viitor cât mai apropiat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!