Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Oradea a deschis la Galerii de Artă -Reperaj. Cetate Oradea, corpul C, Expoziţia de Artă Contemporană (Atelier 35) „Libertate totală”. Expoziţia a fost vernisată de Milena Augusta Pop, curator şi critic de artă, şi de Vioara Bara, preşedinta Filialei Oradea a UAPR.
Atelier 35 este un spatiu de expoziţii dedicat tinerilor artişti sub 35 de ani. Istoria Atelier 35 merge până în anii ’70 ca o structură a Uniunii Artiștilor Plastici, acesta contituindu-se ca o platformă de lucru în cadrul căreia se agreau moduri de producție artistică experimentale. „Sfârşitul anilor ’80 a fost tragic. Lucrurile o luaseră destul de rău în jos şi ţara îngheţase cu totul. Norocul meu s-a numit Atelier 35 Oradea, care a făcut mai multe expoziţii decât putea cenzura comunistă să cenzureze. Eu am învăţat mai multe expunând cu artişti mai informaţi ca mine, decât în toţi ăia 12 ani de şcoală de artă”, povesteşte artistul Dan Perjovschi.
În prezent, Atelier 35 se desfăşoară în diferite expoziţii de artă contemporană din ţară. Vioara Bara a menţionat în deschiderea vernisajului că această expoziţie este prima din aceşti ani în care artiştii tineri cu vârsta de până la 35 de ani au fost invitaţi să expună, inclusiv studenţii. „Recunosc că m-am aşteptat să fie atât de mulţi încât nu vom reuşi să expunem toate lucrările. Sper însă ca anul următor prezenţa să fie mult mai numeroară. Prezenţa artiştilor din celelate oraşe (Timişoara, Cluj-Napoca) a întrecut prezenţa artiştilor din Oradea. Tocmai pentru a nu îngrădi gândirea artistului, expoziţia se numeşte «Libertate totală». În arta vizuală artistul poate să se exprime foarte liber spre deosebire de artă vorbită, sau artă teatrală…”, spune Vioara Bara.
În expoziţia „Libertate totală” expun 28 de artişti: Adela Durgheu, Alexandra Ceușan, Alexandra Brezeanu, Attila Szekeli, Alexandra Șerban, Ana-Maria Abrudan, Andreea Anamaria Meza, Bandi Szidonia, Cristina Dereș, Cristina Savin, Diana Otet, Diana Țepeș + Paul Al Jawabra + Iulia-Daria Iacob, Evelina Noane, Horea Sălăgean, Kery Alexandra, Maria Bronț, Mihaela Meral Mirela Cerbu, Mihai Toth, Nicola Corina, Oana Veronica Pop, Oláh Henrietta-Patricia, Paul Baraka Marat, Preda Paul-Silviu, Raduly Sandor, Roxie Stan, Robert Somoghyi, Ștefan Bădulescu, Timeea Doczi.
„Preluăm titlul de Libertate Totală pentru utilitatea sa în calitate de concept pentru expoziţia de faţă. Libertatea este un concept care prezintă istorie şi istorie filosofică, de la antici şi până azi. Prezintă istorie de ordin teoretic conceptual. Este de asemenea cu o istoriei a gândirii filosofice în domeniu, şi deţine un discurs despre sine, proclamând în cele din urmă caz caracteristici, precum cea a tinereţii şi a abstracţiunii, ori a vieţii. În toate tipologiile de istorii amintite, libertatea devine un concept complet ori total, şi toate demonstraţiile noastre fac referire la Libertatea Totală. La fel şi arta, ca domeniu al vieţii, s-a ridicat înspre formele de civilizaţie şi cultură a mentalităţii zonelor celor mai intelectuale ori înale în spirit şi loc. Prin urmare, artele sunt ale conteporaneităţii, aşa cum sunt şi ale spiritualităţii, uneori ţin de mentalitate, dar şi de cosmopolitism. Sunt cosmopolite atunci când funcţionează în termenii originari ai urbanităţii căreia i se consacră”, spune Milena Augusta Pop.
Curator al expoziţiei şi critic de artă, Milena Augusta Pop a făcut la vernisaj o scurtă caracterizare a lucărilor expuse, reamarcând că „artistul este liber să fie el însuşi, o personalitate şi o individualitate cu estetica interiorităţii şi a mijloacelor de creaţie, eliberat de constrângerile societăţii prin avangardele secolului XX şi exprimându-se în obiectul de artă, care devine concept”.
Atât Vioara Bara cât şi Milena Augusta Pop au mulţumit artiştilor pentru participare subliniind că, deşi fiind atât de tineri, au dat dovadă de profesionalism. Expoziţia poate fi vizitată timp de o lună la Galerii de Artă -Reperaj. Cetate Oradea, corpul C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!