Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat că nu mai sprijină spitalele private româneşti. Marele anunţ a fost făcut în presa centrală şi cu afirmaţii neadevărate şi jignitoare: „Cele mai complexe cazuri medicale sunt tratate în spitalele publice…/ Cine îşi dezvoltă o afacere privată nu şi-o face pe banul public, iar managerii de spitale private trebuie să îşi gândească investiţia bazându-se pe forţele proprii, nu pe „ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă…/nu există servicii medicale care să nu fie oferite de spitalele publice din România,…/în ultimii ani unele spitale private au primit pe caz ponderat mai mulţi bani decât cele publice din acelaşi judeţ” etc.
Raed Arafat, de la Oradea
Sosit la Oradea, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii a recunoscut că cel mai mare spital privat din Oradea a primit anul trecut de la Casa de Asigurări Bihor o sumă infimă şi de fapt cea mai mică (5%) din suma serviciilor medicale pentru spitalele bihorene, Spitalul Judeţean a primit 33%, Spitalul Curteanu – aproape 29% şi restul procentelor s-a dus la spitalele din judeţ.
Dr. Arafat a declarat că nu doreşte să discute la Oradea subiectul acesta, dar a informat că pe ambulatoriile spitalelor private şi la cabinetele private se vor da ceva bani mai mulţi anul acesta. Dr. Arafat a mai declarat că doreşte să se rezolve pierderile mari din sistemul de stat care sunt în domeniul medicamentelor şi vrea ca spitalele de stat să aibă materiale şi medicaţie suficiente.
Însă dr. Arafat a fost de acord cu ideea că până la urmă tot omul va fi cel care va decide unde doreşte să se trateze la spital de stat sau privat.
Nici Ilie Bolojan, şeful liberalilor orădeni şi primar al Oradiei, a declarat că nu doreşte să facă niciun comentariu.
Amintim că la Oradea funcţionează mai multe spitale private şi că Spitalul Pelican Oradea, cel mai mare spital privat din Bihor, a primit anul trecut de la Primăria Oradea chiar şi diplomă de recunoaştere pentru sumele imense direcţionate ca taxe şi impozite la bugetul Oradiei.
În plus, la acest spital (construit prin credite bancare) s-au efectuat şi anul trecut o mulţime de intervenţii chirurgicale de vârf, unele dintre ele unice în ţară.
Ordonanţă de sărbători
Mai grav este însă că o ordonanţă de urgenţă (91/2012), publicată în Monitorul Oficial din 27 decembrie 2012 şi trecută neobservată de presa centrală, nu mai permite spitalelor private nici să aibă grijă de bolnavii cronici, prin programe naţionale numai dacă spitalele publice nu îi mai pot îngriji. „Implementarea programelor naţionale de sănătate se realizează prin unităţi de specialitate selectate în baza criteriilor aprobate în normele tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate. În înţelesul prezentei legi, unităţile de specialitate sunt: instituţiile publice, furnizori publici de servicii medicale; furnizori privaţi de servicii medicale pentru serviciile medicale care excedează capacităţii furnizorilor publici de servicii medicale”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!