Invitaţi au fost reprezentanți ai sindicatelor -BNS, Cartel Alfa, SIMCOR, Sindicatul CIVICA din Primăria Oradea, Sindicatul Transloc al OTL-SA Oradea, Sindicatul UAMT etc.
Deputatul Ioan Cupșa a amintit că tendința europeană este de a flexibiliza și a reduce birocrația în legislația muncii, în concordanță cu principiile stabilite în 2007 la Lisabona, se arată într-un comunicat de presă. Flexibilitatea, adaptabilitatea și securitatea socială sunt cele trei principii care trebuie să guverneze raporturile juridice de muncă, raporturile dintre angajat, angajator și societate.
Ce-ar vrea sindicatele
Sindicaliştii au apreciază recentele modificări ale Codului muncii ca fiind oportune și necesare, considerând aberante ultimele modificări din 2011. Ei consideră că aceste modificări ar proteja atât interesele angajaților, cât și pe cele ale sindicaliștilor. Au adus în discuție nevoia de a proteja sănătatea angajaților în ceea ce privește expunerea lor la noxe și riscul de a face boli profesionale. Cer modificări legislative care să garanteze salarii mai mari astfel încât și pensiile să fie mai mari, precum și încheierea de contracte colective de muncă la nivel național. Mai solicită să se acorde o protecție mai mare sindicatelor prin luarea unor măsuri simple, cum ar fi introducerea în programul de lucru al liderilor acestora, timp pentru activitățile sindicale și crearea de facilități potrivite pentru desfășurarea activităților specifice. De asemenea, au afirmat că „normele de muncă ar trebui făcute de un for independent și nu de angajatori”, criticând „abuzul unor angajatori de a încheia cu preponderență, contracte de muncă pe perioadă determinată”.
O altă temă dezbătută pe larg a fost formarea profesională inițială și continuă. Există prea mulți angajați necalificați în Oradea, ceea ce menține nivelul salarial foarte scăzut și există un dezinteres al tinerilor pentru a urma cursurile unei școli profesionale și a dobândi o calificare cerută pe piața muncii. În acest context, deputatul Florica Cherecheș a menționat demersurile făcute pentru introducerea orientării școlare și profesionale în ciclul gimnazial și a promovării învățământului profesional în rândul părinților și elevilor din ciclul gimnazial.
În acest context, sindicaliștii au adus la cunoștința deputaților și problemele de la AJOFM legat de finanțarea ineficientă și deficitară a formării profesionale, afirmând că banii se termină repede și majoritatea șomerilor nu apucă să urmeze cursuri de calificare sau recalificare în perioada de șomaj sau în cea de pauză de activitate a unor companii.
Toți participanții au căzut de acord că e nevoie să se crească numărul de angajați și să existe un dialog permanent între toți factorii implicați. PNL a inițiat o serie de dezbateri și consultări în toată țara, pe modificările Codului muncii, pentru a elabora o legislație modernă, europeană, care să îi satisfacă deopotrivă și pe angajați și pe angajatori, transmite PNL Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!