Împreună cu alţi 31 de senatori liberali, Cristian Bodea a depus la Senat o iniţiativă legislativă pentru ridicarea alocaţiei de stat pentru copii, la 200 de lei lunar. În prezent, aceasta este de 42 de lei.
Bodea spune că nu este o iniţiativă populistă şi că şi liberalii au dreptul să fie preocupaţi de măsuri sociale! „Nu putem permite Guvernului să trateze copii ca și cetățeni de mâna a doua, doar pentru că această categorie socială nu votează! Nu cred în împărțirea partidelor pe clase sociale. Așa ceva făceau doar comuniștii, pentru a-și justifica necesitatea. Și o fac socialiștii azi. Liberalii nu se preocupă doar de oamenii de afaceri, ci de toate categoriile sociale. Liberalii nu sunt un UDMR al clasei de mijloc, ci un partid național, al tuturor românilor!”, motivează Bodea. Apoi, un alt argument este unul care, de fapt, dă în Guvernul Ponta: „Dacă pentru copii nu vrea Victor Ponta să aloce bani, atunci ce priorități mai mari are? Deschiderea de noi proiecte pe PNDL, în plină campanie electorală, când noi nu avem bani să le terminăm pe cele vechi? În plus, premierul se împăunează cu o creștere economică de 3,5%”.
„O alocație de 200 lei lunar reprezintă un efort bugetar anual de 9,6 miliarde lei, cu o proiecție pe cinci ani de 85 miliarde lei. Alocați unei vieți mai bune pentru cei patru milioane de copii din România. Sursa de finanțare va fi Bugetul Ministerului Muncii, unde ştim că se pot asigura fondurile necesare, mai ales că în anul 2013 s-au făcut economii de 500 milioane lei.
Aproximativ patru milioane de copii beneficiază astăzi, în România, de alocaţie de stat”, scrie în motivaţia iniţiativei.
Comparaţia cu puşcăriaşii
Alt motiv este că, din 2009 încoace, alocaţia nu a mai fost actualizată. „Actualizăm anual pensii și salarii, dar tratăm copii ca pe un cetățean de mâna a doua. În Uniunea Europeană media sumei destinate cheltuielilor cu minorii aflaţi în întreţinere depăşeşte 100 euro. Și, în multe dintre statele europene, cuantumul alocaţiei creşte începând de la al doilea sau al treilea copil. Pentru exemplificare, Germania alocă 184 euro pentru primii doi copii, apoi 190 euro si 215 euro. Și restul țărilor europene pornesc de la sume decente alocate primului copil: Irlanda – 148 euro, Danemarca – 145 euro, Marea Britanie – 105 euro, Franța – 120 euro, Norvegia – 129 euro. În România, însă, alocaţia de stat pentru copii este universală, indiferent de numărul de copii ai unei familii şi de celelalte condiţii familiale (mame singure, copii cu handicap, copii orfani etc) și valorează mai puțin de 10 euro. În condițiile în care, la o simplă comparație cu Germania, de pildă, ca raport între P.I.B. și alocație, observăm că ar trebui ca alocația de referință pentru orice copil român să fie de 200 lei.
În schimb, statul român, consecvent politicii sale de neîncurajare a natalităţii”, motivează liberalii, care consideră că dacă suma alocată, pe lună, unui deţinut este de peste 2.500 lei, cea pentru un refugiat de 540 lei, iar întreținerea unui câine maidanez costă 300 lei, şi copiii merită 200 de lei pe lună.
Citiți principiile noastre de moderare aici!