Potrivit afirmațiilor celor doi parlamentari liberali bihoreni, această prezentare a activității va deveni o constantă de acum încolo, urmând ca la fiecare două luni să se prezinte în fața mass-mediei locale cu un bilanț, lucru pe care îl vor face și ceilalți parlamentari liberali de Bihor, respectiv deputații Călin Gal și Dumitru Țiplea.
Un bilanț bun după aproape trei luni de mandat
Prima care și-a prezentat un raport succint al activității a fost deputata Arina Moș, care are deja experiența de parlamentar, având doi ani de mandat de senator.
“Eu fac parte din Comisia de Muncă a Camerei Deputaților. În această sesiune sunt membră în Biroul Permanent al Camerei Deputaților, în calitate de secretar al Camerei Deputaților, alături de alți trei colegi secretari. Particip la ședințele Biroului Permanent al Camerei Deputaților unde se iau decizii administrative, dar și decizii legate de procesul legislativ. De asemenea, am responsabilitatea de a-l seconda pe președintele sau pe vicepreședintele camerei, depinde cine intră în plen, în realizarea atribuțiilor, alternativ, cum v-am spus, cu ceilalți secretari.
Am în coordonare, alături de doamna vicepreședintă Turcan, mai multe comisii, vorbim de Comisia de administrație publică, Comisia juridică, Comisia pentru mediu, Comisia pentru politică externă, Comisia pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, Comisia pentru constituționalitate. În cele două luni și un pic în Parlamentul României am avut zece luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților, douăzeci de întrebări și interpelări adresate miniștrilor.
Am avut două declarații politice pentru că știți despre mine că am lucrat pe zona socială și am ținut neapărat să am două declarații politice din plenul Camerei Deputaților și să subliniez necesitatea și dorința mea aprinsă de a veni în sprijinul persoanelor cu dizabilități. Fac parte din grupul de prietenie Ungaria și Spania și tare mi-aș dori, alături de colegii parlamentari de la UDMR, să avem proiecte frumoase pentru comunitatea noastră, că suntem aici la graniță. Am semnat 14 inițiative legislative.”
Sancțiuni mai dure pentru parlamentarii chiulangii
Dintre inițiativele legislative în care a avut calitatea de inițiator, coinițiator sau semnatar, deputata Moș a ținut să se refere la modificarea legii privind statutul deputaților și senatorilor, prin mărirea sancțiunilor pentru absențele nemotivate.
“Am susținut și am votat modificarea Legii 96 din 2006 privind statutul deputaților și al senatorilor. Susțin ferm că reforma Parlamentului trebuie să înceapă cu parlamentarii și anume, această lege prevede sancțiuni mai ferme pentru absențele nemotivate și anume, de la 1% la 5% din indemnizația lunară brută pentru fiecare absență, deci neparticiparea la activitățile parlamentare este considerată absență nemotivată dacă nu există motive justificate”.
Un alt proiect legislativ pe care Arina Moș îl va susține este cel legat de extinderea vârstei tinerilor, fete și băieți, care să beneficieze de gratuitate la vaccinarea anti-HPV.
“A doua inițiativă legislativă la care vreau să mă refer este încă propunere și am susținut-o foarte mult și în Comisia de muncă, și mă număr printre inițiatori, este foarte necesară, zic eu vizează introducerea screening-ului și gratuitatea vaccinării anti-HPV în cadrul programului național de vaccinare pentru fetele și băieții cu vârste cuprinse între 11 și 26 de ani. Deci este doar inițiativă, nu s-a transformat încă în lege. Gratuitatea este asigurată acum doar pentru persoanele cu vârste între 11 și 18 ani.
Dacă înainte statul vine și ajută persoanele între 11 și 18 ani, acum statul vine și spune că trebuie să rămână o politică națională, și atunci trebuie să încurajăm persoanele între 11 și 26 de ani să se vaccineze. Eu aș vrea să sublinez aici un fapt, pentru că acest vaccin există de 17 ani, dar au fost vaccinate fetele. Eu vreau să sublinez faptul că și băieții trebuie vaccinați și nu vreau să intru în amănunte, însă eu sunt mamă de băiat și susțin cu toată convingerea acest vaccin și pentru băieți.
Pentru că și ei trebuie apărați și ei trebuie protejați. Această afecțiune poate fi prevenită prin acest vaccin în proporție de 100%. În România sunt 1800 de femei care își pierd viața în fiecare an din cauza cancerului de col uterin și în fiecare an sunt raportate 4300 de cazuri noi. Peste 95% din formele de cancer de col uterin sunt cauzate de virusul HPV și e păcat pentru că există acest vaccine. Eu zic că este o măsură foarte bună și fac un apel către medicii de familie și către medicii ginecologi.”
Deputata Moș a mai prezentat un proiect legislativ prin care firmele care angajează persoane care au fost victimele traficului de persoane sau ale violenței domestice să primească un sprijin financiar din partea statului.
“Având în vedere experiența mea din cadrul Direcției de Asistență Socială, am susținut o lege prin care oferim independență financiară victimelor violenței domestice sau ale traficului de persoane Este o inițiativă foarte bună, transformată în lege, deci lucrurile s-au mișcat foarte repede.
Vorbim de Legea 45 din 2025 Am susținut-o cu toată credința în Comisia de muncă și ea prevede că angajatorii care încadrează în muncă pe perioadă nedeterminată persoane care sunt victime ale violenței domestice dar, atenție, protejate prin ordin de protecție, ori victime ale traficului de persoane vor primi un sprijin financiar de 2250 lei pe lună timp de un an, cu obligația de a menține angajarea timp de 18 luni.
Este o lege care, din punctul meu de vedere, va salva multe victime ale violenței domestice sau ale traficului de persoane pentru că le sprijină să obțină un loc de muncă și să aibă o viață nouă, independentă financiar, departe de abuzator. De foarte multe ori, victimele nu pleacă pentru că nu au posibilități financiare să se desprindă de abuzator.”
Gheorghe Bota se declară dezamăgit de atmosfera din Senat
După experiență lungă în funcția de primar, Gheorghe Bota este încă “boboc” într-ale parlamentarismului. Senatorul liberal a recunoscut că au fost moment chiar la începutul mandatului când ar fi vrut să renunțe având în vedere atmosfera care se creează în unele ședințe de plen ale Senatului sau legat de neseriozitatea manifestată de unii colegii privind susținerea unor proiecte legislative. Însă pentru că a primit un mandat prin votul bihorenilor, Gheorghe Bota este decis să nu se lase intimidat de modul în care se face politică la București și să susțină proiectele și interesele bihorenilor.
“Sunt senator de patru luni de zile. Vreau să vă spun că fac parte din Comisia de învățământ și Comisia de administrație. Cele două lucruri mă recomandă pentru că am fost primar 16 ani și 10 ani profesor și director de școală. Ce să vă spun, celelalte grupuri parlamentare POT, SOS, AUR și USR fac o politică gălăgioasă. Nu am crezut că cei de la USR se împotrivesc cu oricărei legi sau inițiative. Vreau să vă spun că în calitate de parlamentar sunt inițiator, coinițiator și am susținut legi în Senatul României.
Încercăm ca noi, cei din Bihor, să impunem disciplina bihoreană, care a fost impusă de către președintele nostru, domnul Bolojan. Și încercăm și la București să o impunem. Pentru că atunci când inițiezi o lege sau o susții n are rost ca să o depui să fie depusă. Dacă nu negociezi cu colegii din arcul guvernamental nu are rost ca să o introducem pe traseu pentru că nu iese. Și ne trezim în tot felul de blocaje.
Eu în calitate de senator, am deschis cabinetul parlamentar la Beiuș, care momentan este în renovare, și la Oradea. M-am implicat, mă implic și mă voi implica pentru dezvoltarea Bihorului, pentru infrastructura Bihorului În fiecare săptămână, cu colegii primari, mergem la ministerele de forță, cum ar fi Ministerul Dezvoltării, Ministerul Mediului, Ministerul Energiei, pentru proiectele care le au în derulare. La orice proiect care este în derulare apare câte o problemă, însă împreună cu miniștrii de resort și aparatul din ministere încercăm să găsim soluții.”
Senatorul Bota susține că firmele care au investit în parcurile industriale ar trebui să poată cumpăra terenurile concesionate la prețul stabilit prin evaluare la momentul începerii activității, nu la un preț mai mare, rezultat tot din evaluare, dar după ce au trecut niște ani iar valorile de piață s-au schimbat.
“Aș vrea să vă prezint și eu câteva de legile pe care le-am susținut în aceste două luni și jumătate de mandate. Este vorba de modificarea prin care se prevede că la expirarea duratei concesiunii, concesionarii care au realizat în integritate investiția beneficiază de un drept de preempțiune la achiziționarea terenului. Prețul de vânzare al terenului să fie cel care a fost stabilit la momentul concesiunii, e baza raportului de evaluarea aprobat de consiliul local sau județean.
Avem parcurile industriale, unde investitorii participă la licitație pentru concesionarea terenului și fac investiția. Pentru că vă dați seama că după câțiva ani de zile prețul crește, iar ei la momentul T0 și-au riscat banii și-au riscat afacerea, și atunci bineînțeles, că din punctul meu de vedere, merită ca ei să beneficiaze acest drept. Deci sunt inițiator la acest proiect de lege alături de mea colega deputat Moș.”
Gheorghe Bota a propus, în calitate de co-inițiator, modificarea Codului de Procedură Penală prin stabilirea unor condiții mai stricte în care o persoană deja încarcerată să poată fie ajungă în fața unei instanțe de judecată,
“Ca și co-inițiator al altui proiect legislativ aș vrea să vă prezint propunerea legislativă pentru modificarea legii privind Codul de Procedură Penală. Propunerea legislativă are obiect eficientizarea procedurilor în sensul în care condamnatul aflat în starea de detenție sau internat într-un centru educativ să fie adus la judecată doar când instanța dispune acest lucru.
În restul situațiilor, condamnatul să participe la judecată prin intermediul videoconferinței. Ce urmărim prin această inițiativă? Degrevarea instanțelor judecătoriști de cereri fictive sau formulate cu rea credință, reducerea cheltuielilor publice aferente transportului și pazei deținuților, eficientizarea activității judiciare prin utilizarea mijloacelor tehnologice moderne, consolidarea securității prin limitarea transportului de persoane private de libertate.”
Fost profesor, Gheorghe Bota este de părere că trebuie reintroduse tezele la materiile de specialitate, în funcție de profilul pe care elevii îl urmează, care ar asigura o mai bună evaluare a nivelului de cunoștințe a acestora. Tot printre propunerile legislative, care ar oferi sprijin primarilor, se numără cea privind transformarea amenzilor aplicate persoanelor care cerșesc în zile de muncă în folosul comunității, astfel se elimină rostogolirea acelor sume neîncasate la buget de la un an la altul. Nu în ultimul rând, Gheorghe Bota consideră că ar trebui reduse taxele care se percep de notari în cazul succesiunilor.
“Am avut discuții cu colegii primari vizavi de tot felul de blocaje de care se lovesc. Vă dau un exemplu, sunt acești cerșetori care sunt amendați de către poliție, iar colegii primari nu au posibilitatea de a scoate bani de la ei, neavând proprietăți, neavând serviciu. Și atunci vă dați seama că de an la an apar în soldul primărilor sume de bani care nu pot fi executate și apar ca și datorii. Și instituțiile statului se îndreaptă către primari.
Vrem să modificăm acest lucru, să legiferăm ca să putem să găsim o soluție mai simplă, în sensul transformării amenzilor primite de cerșetori în muncă în folosul comunității. Am avut o discuție cu o persoană căreia i-a murit soția și spunea că vrea să facă succesiunea. S-a dus la notar și foarte mulți bani costă acest lucru. Adică să plătim la notar trecerea apartamentului sau proprietăților. Vreau să am o discuție cu colegii să vedem ce putem face, pentru că aceste taxe sunt din ce în ce mai mari.”
Trimite articolul
XArina Mos ilustrează perfect zicala Lauda-ma gura ca-ti dau prăjitură! Doamna Mos mănâncă dulce în exces.
-
Oameni care au timp…ambii suferă de logoree, dna mai tare.
s-au spetit saracii cu munca, merita un premiu, o vacanta ceva