Consilierii județeni PNL au boicotat prima ședință de plen a Consiliului Județean din 2019. O ședință pe a cărei ordine de zi au figurat hotărâri importante pentru Oradea și județ. Se disting cele două HCJ necesare pentru depunderea spre finanțare a proiectului privind înființarea Parcului Științific și Tehnologic, de la Universitate.
Pentru ambele erau necesare majorități de două treimi care, prin absența deliberată a grupului celor 16 consilieri PNL, nu s-a putut atinge. Astfel, proiectul conceput de Consiliul Județean împreună cu SC Parcuri Industriale Bihor SA și Universitatea din Oradea nu a primit votul necesar din partea legislativului județean, spre a fi depus la ADR Nord-Vest.
„Parcul Științific și Tehnologic are, luna viitoare, ultimul termen de depunere. Și se merge pe principiul «primul venit, primul servit». Ceea ce înseamnă minimum 7 milioane de euro pentru acest obiectiv în municipiul Oradea, care ar ridica nivelul de salarizare și de specializare din municipiul Oradea. Regret profund că grupul PNL sabotează Municipiul Oradea”, s-a exprimat vicepreședintele Ioan Mang.
La finalul ședinței, Bujor Chirilă a propus o ședință extraordinară pentru votul proiectelor de hotărâri necesare depunerii spre finanțare a Parcului Științific și Tehnologic, de la Universitate. Rămâne de văzut când va fi aceasta convocată, având în vedere urgența.
Schimbări în grupul PSD
Chiar dacă liberalii au lipsit, conducerea Consiliului Județean și-a „rezolvat” și problema înlocuirii consilierului județean PSD Ioan Gheorghe Țara, numit între timp în Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară, la București.
Acesta a demisionat din CJ Bihor, ca urmare a incompatibilității cu noua funcție. Cu toate acestea, Țara a fost prezent la ședință și a votat ordinea de zi, votul său fiind esențial, deoarece erau necesare 18 voturi. După vacantarea funcției lui Țara, în locul său a fost validat Cosmin Florin Durnea, cu cele 17 voturi ale consilierilor județeni prezenți în sală.
Beneficiind de consultanța oferită de Serviciul Juridic al Prefecturii, conducerea CJ a considerat suficiente cele 17 voturi ale consilierilor prezenți, deoarece reprezentau majoritatea consilierilor județeni validați în momentul votului, din totalul de 33. Aceasta deoarece PNL are doar 16, nu 17 consilieri, prin amânarea validării doctoriței Carmen Pantiș, de către majoritatea PNL – UDMR – ALDE. Amânare care, după validarea lui Durnea, s-a produs și luni, la propunerea vicepreședintelui Mang.
„Ieri (luni – n.red.) am avut o discuție telefonică cu dl Ionel Avrigeanu. I-am spus că astăzi (marți – n.red.) putem să-i validăm pe cei doi consilieri, pe Durnea și Pantiș. Mi-a spus că va discuta cu colegii și va vedea dacă dânșii vin la ședință sau nu. Propun să nu mai ținem cont de promisiunea din decembrie, dacă așa începem anul”, a propus Mang, înainte de vot. Președintele Pásztor a marșat la propunerea colegului PSD: „Nefiind pe cine valida și nefiind colegii aici, propun amânarea”, a stabilit președintele CJ.
Cu aceeași ocazie, Mang a mai făcut o serie de comentarii, apreciind că, absentând, liberalii au considerat că vor putea bloca lucrările plenului CJ, dar „s-au înșelat amarnic. Probabil că vor merge din nou în instanță. Puteți observa cum luptă ei pentru binele județului, prin absență”.
Apoi, a ținut să mai spună că „un demnitar încetează să mai fie demnitar nu prin demisie, ci prin actul administrativ care constată încheierea mandatului”, și cu această ocazie a dat exemplul celor doi miniștri care au rămas pe funcție încă o lună, prin voința președintelui Iohannis.
În perioada 2017 – 2018, aflați în formulă completă, cei 17 consilieri județeni PNL au absentat în repetate rânduri de la ședințele de plen ale CJ Bihor. Prin urmare, blocați de scorul de 17 – 17, trio-ul Pásztor – Mang – Bodea nu și-a putut valida consilierul lipsă, pe Adrian Szatmari, ca să-și recapete majoritatea de 18 consilieri, în plen. În cele din urmă, conducerea CJ Bihor și-a impus punctul de vedere, ca urmare a unei sentințe judecătorești.
L-au dat afară pe Puia
Tot în ședința de marți a CJ Bihor s-au votat o serie de hotărâri pentru încetarea relațiilor de serviciu cu Călin Lucian Puia, fost director general DGASPC Bihor, transferat între timp la Direcția Tehnică a Consiliul Județean.
Motivul: încă de acum doi ani Puia este trimis în judecată și, conform legii, funcționarul public este suspendat. Vicele Mang: „Această lege poate că nu este dreaptă. PSD cu ALDE au făcut o modificare a legii, însă a fost atacată și de PNL la CCR și a fost respinsă de dl președinte Iohannis”, a declarat Mang de la prezidiu, adăugând că a cerut serviilor de specialitate de la CJ și DGASPC o cercetare extinsă pentru a afla cine sunt cei vinovați pentru „tăinuirea” faptului că Puia fusese trimis în judecată…
Citiți principiile noastre de moderare aici!