Se anunţă schimbarea anotimpului … politic şi la Consiliul Judeţean. Nu că s-ar schimba raportul de forţe între coaliţia la guvernare UDMR – PSD – ALDE şi super-opoziţia PNL. În schimb, după ce s-au încrâncenat să facă o Opoziţie „la sânge”, sabotând inclusiv proiecte 100% tehnice, dar necesare pentru bunul mers al administrării judeţului, iată că liberalii anunţă schimbarea tacticii. PNL anunţă că va încerca să-şi impună propria sa agendă, încercând să arate o atitudine proactivă şi, la pachet, să demonstreze că sunt mai utili bihorenilor decât însăşi conducerea Consiliului Judeţean. Rămâne de văzut ce se va alege din această schimbare de tactică, în condiţiile în care, de la alegerile locale din iunie 2016, adversitatea faţă de proiectele Executivului Pasztor – Mang – Bodea a fost dusă la extrem, dinspre grupul de consilieri PNL, obişnuiţi să fie la putere, în CJ.
Vârf de lance este Ionel Avrigeanu, liderul grupului de consilieri judeţeni PNL. Provenit din PDL, Avrigeanu este fostul vicepreşedinte al CJ, fiind un om cu experienţă majoră în activitatea din Legislativul judeţean, atât la Putere, cât şi în Opoziţie. Avrigeanu acuză conducerea actuală că este preocupată mai degrabă de „claxon” decât de „motor”, sugerând, astfel, că setea după imagine ar fi mare la adversarii săi politici. Avrigeanu indică necesitatea reabilitării unor clădiri importante pentru Oradea, precum fosta Policlinica Mare şi Filarmonica de Stat, însă aduce în discuţie şi situaţia imobiliară de la Cighid şi drumurile judeţene.
Din Opoziţie, liberalii susţin că vor încerca să impună conducerii UDMR – PSD – ALDE propria lor agendă. Prin vocea lui Ionel Avrigeanu, PNL susţine că de acum înainte va înainta propriile sale propuneri conducerii Consiliului Judeţean, pe care o vede ca pe una „cu foarte puţin benzină” şi care se concentrează mai mult „pe claxon” şi mai puţin „pe motor”. Liberalii spun că au depus deja un proiect pentru reabilitarea fostei Policlinici Mari, câştigată definitiv în instanţă de către Consiliul Judeţean – imobil aflat într-o stare avansată de degradare.
De asemenea, PNL propune realibitarea clădirii Filarmonicii de Stat de pe str. Moscovei, precum şi construirea unei noi clădiri pentru adăpostirea celor 50 de copii de la Cighid. Avrigeanu vede total inoportună achiziţia castelului de la Cighid de la urmaşii contelui Tisza, în condiţiile în care 500.000 de euro pentru acest castel, cu 5 ha de teren aferent, este văzută de liberali ca „o sumă astronomică pentru zona Ciumeghiu”. Avrigeanu reclamă şi abandonarea lucrărilor de către CJ Bihor pe drumurile DJ 768 Lăzăreni – Căpâlna şi DJ 67 Tăşad – Vârciorog, în contextul nevoii de infrastructură atât pentru dezvoltarea comunităţilor, cât şi pentru dezvoltarea turismului în judeţ.
PNL Bihor – cu Orban
În altă ordine de idei, PNL Bihor îl sprijină pe Ludovic Orban în candidatura sa pentru preluarea preşedinţiei PNL. Conform celor transmise de prim-vicepreşedintele Ghilea, Orban a primit 69 de voturi în forul de conducere judeţean, în timp ce Cristian Buşoi doar 2, iar Viorel Cataramă 4. Orban a primit deja susţinerea marii majorităţi a organizaţiilor judeţene PNL, iar Ilie Bolojan va fi cooptat în echipa sa din postura de vicepreşedinte sau chiar prim-vicepreşedinte.
Citiți principiile noastre de moderare aici!