Cinci zile au la dispoziţie cei care doresc să cumpere miei din Piaţa Ioşia, singurul loc autorizat pentru sacrificarea mieilor şi iezilor. Prima zi a fost luni, 29 aprilie, când lumea nu s-a prea înghesuit. Marţi este a doua zi, urmând ca miercuri, 1 Mai, piaţa să fie închisă, doctorii veterinari având liber, fiind bugetari. Următoarele zile pentru sacrificarea mieilor va fi joi, 2 mai
„Este de aşteptat ca joi şi vineri să fie cea mai mare aglomeraţie. Azi am la lucru nouă măcelari care au făcut instructajul. Cei care nu sunt instruiţi, nu sunt primiţi”, ne-a declarat doctorul Szalo Mureşan Dumitru.
15 lei kilogramul
Ciobanii cereau 15 lei pe kilogramul de miel viu. Mieii sunt destul de mari faţă de cum erau de Paştele Catolic. Dacă atunci trebuia să cauţi bine pentru a găsi un miel peste 15 kilograme, acum trebuie să cauţi şi mai bine pentru a găsi un miel sub 15 kilograme. „La un miel de 15 kilograme, rămâne 8 – 9 kilograme de carne curată”, spune un cioban.
Crescătorii de oi spun că preţul este la fel cu cel practicat anul trecut, deşi chletuielile cu hrana animalelor au crescut.
Ciobanii sunt taxaţi pentru fiecare cap de animal adus la piaţă cu 10 lei. Jupuitul mielului este 25 de lei, iar al iedului – 30 de lei. Măcelarii care participă la jupuirea mieilor plătesc 63 de lei pe zi, la fel ca şi anul trecut.
SC ADP SA a pus la dispoziţia comercianţilor şi măcelarilor două asomatoare, două chiuvete cu pedală şi un sterilizator pentru sacrificarea mieilor. De asemenea, măcelarii au la dispoziţie cârlige, lanţuri şi un vestiar, ei trebuie să posede trei cuţite şi o teacă, să aibă salopetă adecvată şi analizele făcute la zi.
Mulţi dintre orădenii care au venit să cumpere miel l-au împărţit în două. „Nouă ne ajunge şi o jumătate de miel. La preţul acesta nu ne permitem unul întreg, dar tradiţia este tradiţie”, a precizat un pensionar.
Cunoscătorii spun că este mai bine să cumperi miei sau iezi mai spre seară, când animalele mai dau afară din mâncarea consumată, fiind astfel mai uşoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!