Judecătorul de cameră preliminară a respins, miercuri, 1 noiembrie, cererile și excepțiile formulate de edil și de soția acestuia și a constatat legalitatea rechizitoriului.
[eadvert]
Inculpații vor fi judecați pentru că nu ar fi luat măsuri pentru a curăța gheața și zăpada acumulate pe o terasă de la baza pârtiei și a evita, astfel, accidentul petrecut în urmă cu patru ani. Atunci, o femeie de 37 de ani, medic stomatolog în Ștei, a avut nevoie de patru operații și chinuitoare perioade de recuperare, după ce o bucată imensă de gheață a căzut peste ea, provocându-i mai multe fracturi.
Zdrobită de un bloc de zăpadă și gheață
Pe 10 martie 2019, Andreea Popa se afla împreună cu soțul și fiica lor, de 9 ani, la schi, la Vârtop. În jurul orei 13:00, femeia s-a oprit în fața unei clădiri de la baza pârtiei, pentru ca fetița să meargă la toaletă. A încercat să-și lase schiurile pe un suport, moment în care un bloc de gheață s-a desprins de pe acoperișul de tablă al terasei clădirii și s-a prăbușit peste Andreea Popa.
Deși purta cască de schi și echipament special de protecție pentru coloana vertebrală, victima a fost grav rănită. A primit ajutor de urgență de la o doctoriță UPU Arad aflată în zonă, după care a fost dusă de SMURD la Spitalul Județean din Oradea. Din cauza fracturilor multiple suferite la coloană, coaste și picioare, Andreea Popa a fost transferată la Spitalul Județean din Timișoara – Casa Austria Politrauma. A doua zi a și fost operată, iar în următoarea lună a suferit alte trei intervenții chirurgicale.
A urmat o perioadă lungă de recuperare, medicii concluzionând că rănile suferite au avut nevoie de 150-180 de zile de îngrijiri, i-au pus viața în pericol victimei și i-au diminuat la jumătate capacitatea de muncă. În plus, în urma operațiilor suferite, femeia a rămas cu mai multe cicatrici.
Trimiși în judecată pentru vătămare corporală din culpă
Inițial, ancheta a fost făcută de procurorii din Beiuș, care au clasat cazul, pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală. Soluția a fost atacată de femeia rănită, astfel că investigațiile au continuat, fiind preluate de procurorul Alin Leucea, de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea. Pe baza probelor strânse, acesta a decis trimiterea în judecată a primarului de Nucet, Mircea Adrian Tuduce, a soției lui, Ioana Tuduce, a societății Servicii pentru Comunitate Nucet SRL și a fostei administratoare a acesteia, Viorica Popa.
Ioana Tuduce și Viorica Popa au fost acuzate că nu au luat măsuri de curățare a gheții și zăpezii adunate pe terasa clădirii în care funcționa barul administrat de întreprinderea individuală a celei dintâi, dar și spații ale firmei de gospodărire aflată în subordinea Consiliului Local Nucet.
„Sarcina luării măsurilor de curățare a zăpezii de pe acoperișul terasei clădirii administrative a fost una comună celor doi ocupanți legali ai clădirii”, a constatat procurorul.
Acesta a observat că, deși niciun contract nu stabilea exact cui îi revine această activitate, legea le impune proprietarilor sau celor care folosesc o clădire să asigure curățarea zăpezii și a gheții:
„O astfel de obligatie de curățare (…) a acoperișului clădirilor, în special în zonele montane, nu este una abstractă, absolut neprevizibilă și nerezonabilă, ci una pe deplin rezonabilă și căreia i se conformează deținătorii cu orice titlu de clădiri.”
Neîndeplinirea acestei sarcini a dus la acumularea pe terasă a unui strat consistent de gheață și zăpadă.
„Fragmentele de gheață descoperite cu ocazia cercetării la fața locului având dimensiuni considerabile, de până la 1,70 m lungime și de 22 cm grosime, (…) masa totală a blocului de gheață a fost una considerabilă.”
Îndepărtarea zăpezii era cu atât mai necesară cu cât, cu o lună înaintea acestui accident, un bloc de gheață a căzut de pe acoperișul unei clădiri învecinate și a avariat o mașină.
Despre edilul-șef din Nucet, rechizitoriul arată că, în 2017 sau 2018, ar fi dispus construirea unui acoperiș peste terasa clădirii de la baza pârtiei ”Piatra Grăitoare”. Lucrarea ar fi fost făcută fără autorizație de construire și fără instalarea unor parazăpezi care să nu permită acumularea unei mari cantități de zăpadă și gheață. Parchetul arată că, prin această decizie, Mircea Adrian Tuduce ar fi contribuit la accidentul din 10 martie 2019, motiv pentru care a fost inculpat pentru vătămare corporală din culpă.
Sunt cerute daune morale de 200.000 de euro
Atât primarul de Nucet, cât și fosta administratoare a societății de gospodărire, Viorica Popa, au refuzat să dea declarații în fața anchetatorilor. Soția edilului s-a limitat să precizeze că terasa de pe care a căzut zăpada nu s-ar afla în paza sa și că nu ar fi știut cine se ocupa de curățarea zăpezii la clădirea în care funcționa localul pe care îl administra.
De precizat că, imediat după accidentul din martie 2019, dar înainte de sosirea polițiștilor, un angajat al Primăriei Nucet a curățat zona de bucățile de zăpadă înghețată, fără să existe probe că acest lucru i-ar fi fost impus de cineva. Mai mult, la câteva luni, terasa a fost demolată de un muncitor care, la fel, a susținut că a făcut-o din proprie inițiativă, ca să nu se mai producă și alte accidente.
După ce dosarul a trecut de camera preliminară, urmează ca Judecătoria Beiuș să fixeze primul termen de judecată. În acest caz, magistrații urmează să se pronunțe atât asupra vinovăției inculpaților, cât și asupra daunelor cerute de femeia rănită: aproape 21.000 de lei reprezentând cheltuieli pentru spitalizare, tratament și medicamente și daune morale de 200.000 de euro. La rândul său, Spitalul Județean din Timișoara a cerut 43.000 de lei pentru spitalizarea de care a beneficiat partea vătămată.
Drept urmare, Parchetul a pus sechestru asigurator pe mai multe bunuri ale primarului de Nucet și ale soției sale, ale societății Servicii pentru Comunitate Nucet și ale fostei administratoare a acesteia.
Trimite articolul
X…mai trece un pic de timp si se prescrie si aceasta fapta !!!
Mai are ceva bunuri mobile si imobile pe numele sau si al sotiei??????????????