Actul normativ reglementează modul de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun (Ursus arctos) asupra cetățenilor și bunurilor acestora în intravilanul localităților prin capturare/relocare sau extragerea prin împușcare sau eutanasiere.
„Scopul principal al actului normativ este ocrotirea unor valori esențiale: viața și integritatea corporală a persoanei, sănătatea și securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică și privată a persoanelor juridice și fizice” – se arată într-un comunicat al Ministerului Mediului.
Reprezentanţii Ministerului Mediului spun că au dorit astfel să introducă prin lege procedura rapidă de intervenție în cazul urșilor care ajung în localități. În 24 de ore de la apelul la 112, o echipă formată din vânători și jandarmi ar urma să identifice ursul și să decidă pe loc tipul de intervenție. Dacă aceștia decid că ursul este periculos, îl pot împușca pe loc, fără alte aprobări.
Metode
Metodele de intervenție asupra urșilor sunt: îndepărtarea prin diverse mijloace; tranchilizare și relocare; extragere prin eutanasiere sau împușcare. În cazul femelelor, „intervenția se va efectua cu precădere prin metoda îndepărtării sau prin metoda tranchilizării/relocării”, prevede proiectul. În cazul în care femela este împușcată și are pui, aceștia „vor fi relocați de urgență în cadrul unor centre de reabilitare sau adăposturi autorizate”.
[eadvert]
De asemenea, proiectul mai prevede că „împiedicarea prin orice mijloace a intervenției imediate constituie contravenție și se sancţionează cu amendă contravențională între 7.000 și 10.000 de lei”. Cum este evaluat comportamentul urșilor Ordonanța de Urgență prevede în anexe și indicații cum este evaluat „comportamentul animalului sălbatic”, dar și riscul la care este supus omul, astfel:
Animalul a fost observat ocazional în intravilan – risc redus
Animalul se retrage la observarea oamenilor (50-100 m) – risc redus
Animalul nu se retrage la observarea oamenilor (50-100 m) – risc mediu
Animalul surprins/alungat lansează un atac fals – risc mediu
Animalul a fost observat repetat în intravilan – risc mediu
Animalul nu este oprit de măsuri de protecţie existente – risc mediu
Animalul se hrăneşte cu gunoaie în prezenţa oamenilor – risc mediu
Animalul se află prins într-o capcană neautorizată – risc mare
Animalul surprins/alungat lansează un atac – risc mare
Animalul intră în gospodării şi nu se retrage în prezenţa omului – risc mare
Animalul nu se retrage când este alungat – risc mare
Animalul devine agresiv în urma administrării substanțelor tranchilizante – risc mare
Animalul atacă omul în zona locuită – risc mare
Animalul atacă animale domestice în intravilan – risc mare.
Trimite articolul
XNu-i de ajuns că se fură pădurile, acum se fură și fauna.Ursii sunt doar primele animale ucise, urmează lupii, cerbii și tot ce mișcă!
Tot timpul m-am intrebat cum se descurca atatea state europene cu populatii mult mai mici de ursi? Britanicii (nu ies din Europa, ci au parasit UE) au eliminat de secole practic orice pradator din arhipelagul lor, cu exceptia vulpilor, ba chiar si mistretii ca ii suparau si aceia (acum ii cresc pt consum). Au mai intrebat si altii de ce nu se ofera nimeni sa ii preia pe ai nostri, cred ca este la mintea cocosului. Oameni omorati de “cerbi si tot ce misca” nu am auzit. La fel nu am auzit de septel atacat si ucis de cerbi. Cu lupii se mai descurca ciobanii folosind caini, cu ursii se pare ca este mai greu.
Cred ca avem de 2 ori mai multi ursi decat traiesc in Alaska (populatie de 27 de ori mai mica decat Romania, suprafata de peste 6 ori mai mare).
-
Alaska – peste 30.00 exemplare
Romania – sub 6.000 . E grele matematicile .