BIHOR. Pentru prima dată în mai bine de un deceniu, Europa va relua exploatarea magneziului. România a acordat o concesiune minieră Verde Magnesium, unei companii din București, susținută de Amerocap Verde, investitor american, notează Financial Times.
[eadvert]
Americanii vor să investească un miliard de dolari în mina de magneziu dezafectată din Budureasa și vor construi unități de procesare care să folosească energie regenerabilă și să recicleze aluminiul. Peste 90% din magneziul folosit în Uniune, esențial pentru fabricarea aliajelor de aluminiu ușoare utilizate în mașini și ambalaje, este importat din China.
Bernd Martens, președintele Verde Magnesium și fost director Audi, a declarat pentru Financial Times că mina și uzina din România vor ajuta Bruxelles-ul să-și îndeplinească obiectivul de a avea o mai mare independență pentru metalele vitale necesare tranziției ecologice.
„Sectorul industrial european are o nevoie acută de o aprovizionare fiabilă cu metale critice și strategice, în special cele cu o amprentă de carbon mai mică decât importurile actuale, care pot sprijini tranziția Europei către o economie neutră din carbon”, a spus Martens.
Închisă în 2014
Amerocap Verde va folosi amplasamentul mine de magneziu care a fost închisă în 2014 – la momentul respectiv, ultima care funcționa în Europa. Intenționează să înceapă producția până la sfârșitul anului 2027 și să ajungă la 90.000 de tone pe an.
Extragerea de minerale din această zonă s-a încheiat în 2014 și era legată de numele omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu. Acesta a pierdut-o după ce a fost arestat în 2011. La momentul respectiv, Vântu declara că motivul arestării sale a fost chiar mina, având în vedere că valoarea zăcămintelor se ridica la 10 miliarde de euro.
Ulterior, Mina de la Budureasa a fost preluată de Gelu Mărgineanu, cotat drept specialist, dar și omul lui Sorin Ovidiu Vântu. În trecut, Gelu Mărgineanu a fost, printre altele, directorul general al Companiei Naționale a Uraniului, directorul Agenției Naționale a Resurselor Minerale, dar și șef la Geoasset, deținută de PSV Company, firma lui Vântu care a concesionat exploatarea zăcământului de brucit.
Exploatarea de magneziu din mină s-a oprit în 2014.
UE încearcă să reducă dependența de importurile chineze de materii prime esențiale
Aproximativ 87% din oferta globală de magneziu și 95% din consumul european provin din China, care a redus drastic producția pentru a economisi energie, pe măsură ce prețurile cresc. UE și-a stabilit obiective ambițioase în temeiul Legii materiilor prime critice. Vrea să exploateze 10% din consumul de minerale critice al UE, să proceseze 40% din el și să recicleze 15% din el până în 2030.
De asemenea, actul facilitează autorizarea și acordă prioritate proiectelor strategice pentru finanțare. Martens și-a exprimat încrederea că exploatarea magneziului va reporni, în ciuda opoziției locale și a provocărilor de mediu care au afectat proiectele anterioare.
Luna trecută, România a câștigat un dosar de arbitraj internațional inițiat de grupul minier Gabriel Resources, listat în Canada, care solicita despăgubiri de 4,4 miliarde de dolari pentru o mină de aur planificată în țară, care a fost blocată cu succes de grupurile de mediu.
Trimite articolul
X“…vor ajuta Bruxelles-ul să-și îndeplinească obiectivul…”, adică iarăși la comanda lor facem ceva. Oare la ce preț vom vinde acel magneziu? Aproape gratis, mă gândesc, că vezi Doamne a investit 1 miliard de dolari.
-
@zsizsi
citeaza toata propozitia nu doar ce-ti place tie, aurarule!-
Are dreptate omul cărei treaba ta?
Gratis vai ca de obicei
-
“Oare la ce preț vom vinde acel magneziu?” :)))… Inainte de internet stia doar familia ta cat esti tantalau. Acum stiu toti cei ce citesc comentariul tau. Daca ai sti cu ce se mananca economia si ai fi citit articolul cu atentie, ai fi vazut ca scrie: “România a acordat o concesiune minieră Verde Magnesium”. Ceea ce inseamna ca ei (VM) vor vinde produsul finit pe piata, la pretul pe care vor reusi sa il contracteze cu clientii. Avand in vedere ca ai demonstrat cat esti de incult, iti aduc la cunostinta, draga jiji, ca venitul pe urma concesionarii unui bun al statului se numeste redeventa, si pentru cel care face exploatarea este un cost, pe care il plateste statului. Daca ai tu un miliard de dolari si cunostinte de bunsiness, esti liber sa investesti si sa vinzi la ce pret doresti. Doar ca nu ai nici una din ele.
Sa ne accepte in Schengen UE-ul. Asta ar fi pretul corect pentru aceasta mina. Orice alte oferte n-au niciun sens, dupa parerea mea…
-
Corect !
Dacă ții cu țara ta ești catalogat Aurist ,deci după părerea voastră este bine că a dat țițeiului și pădurea ?
Pai la atâtea fonduri oferite ,a venit și răsplată
De obcei cand exploateaza americanii e mai bine decat atunic cand exploateaza rusii. (vezi exmplul petrodolari Dubai etc.)