Deşi împărtăşeşte doctrina social-democrată la fel ca deputatul proaspăt inculpat Sonia Drăghici, profesorul universitar Lia Pop nu a refuzat întrebarea dacă recomandă absolvenţii de Ştiinţe Politice pentru birourile parlamentare. Aceasta în contextul în care parlamentarii bihoreni Adrian Merka şi Sonia Drăghici au fost trimişi recent în judecată pentru că şi-au angajat părinţii respective fiul la propriul birou parlamentar.
Astfel, ca fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii din Oradea (UO), şi actual preşedinte al Comisiei de Relaţii Interne şi Internaţionale a Senatului UO, Lia Pop consideră că în fiecare generaţie de absolvenţi orădeni de Ştiinţe Politice există „doi foarte buni”, pe care îi recomandă necondiţionat pentru orice birou (euro)parlamentar. Din generaţiile mai vechi, Lia Pop pilduieşte cu Varga Zoltan, consilier al deputatului Cseke Attila, cu Victor Papp – angajat al biroului senatorului Florian Bodog şi cu tânărul Daniel Meze – secretar general al PMP Bihor.
“Din anul acesta recomand cu căldură două masterande. Mariana Caciora e brici, e în floarea vârstei şi, în plus, are experienţă de secretariat politic pentru a aplica teoria acumulată în Facultate. Despre Mona Stănescu, reprezentantă de calitate a etniei rroma, e suficient să spun că din studenţie a derulat două proiecte deosebite. Astfel, ea şi cu o colegă au realizat site-ul care îşi oferă informaţii despre orice stradă sau placă din Oradea. De asemenea, l-a contactat pe Demian Drăghici pentru a învăţa rromii să nu îşi vândă copiii fie ca miri de la o vârstă prea fragedă fie la proxeneţi”, motivează Lia Pop.
Deşi s-a ferit elegant să comenteze un caz concret de “nepotism” parlamentar, Lia Pop lasă să se înţeleagă că sunt chestiuni „care nu se fac”.
„Îndemn parlamentarii în căutare de consilieri să apeleze la absolvenţii de Ştiinţe Politice pentru că sunt utili, ştiu ce nu se face şi cunosc toate mecanismele prin care factorii politici de orice nivel pot găsi agenda cetăţeanului pentru a lucra în consens cu comunitatea. Apoi, absolvenţii noştri sunt buni tehnicieni, buni organizatori, sunt în stare să conducă un proiect şi, mai ales, să îl continue. Căci o meteahnă a poporului nostru e că suntem mari specialişti în mici începuturi”, a mai observat interlocutorul nostru.
Presată să comenteze, în general, avalanşa de trimiteri în judecată a parlamentarilor care şi-au angajat rudele ca şi consilieri, Lia Pop ne-a răspuns astfel: “Şi acest aspect ţine de cultura socială. Eu consider că există un progress fiindcă, încet-încet, ajungem să conştientizăm ce e imoral chiar dacă, într-o anumită perioadă, e legal. Există un progres evident de la vremurile când un cunoscut senator bihorean o avea consilieră pe propria soţie, Şari Neni, care rezolva orice în judeţ. Atunci mai toţi parlamentarii bihoreni aveau angajaţi din familie. Acum e timpul să renunţăm la astfel de practici”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!