„Astăzi am fost în vizită la Grădina Zoologică din Oradea şi am rămas uimit de cum arată acest leu mascul; vi se pare normal să i se vadă oasele?”, a postat orădeanul Victor Oros, în grupul Protecţia Animalelor Bihor. Imaginile postate îl arată pe leul Ţuţu culcat, cu coastele şi oasele bazinului conturate prin piele.
Postarea orădeanului a stârnit un val de comentarii, de la îndemnuri la a sabota Zoo Oradea, la închiderea definitivă a obiectivului, pentru că nici condiţiile de îngrijire şi nici cele de spaţiu nu pot acoperi necesarul animalelor. Sunt minoritari cei care au presupus că e posibil ca, tocmai din cauza îngrijirii, animalele din grădinile zoologice să ajungă la vârste înaintate, iar bolile bătrâneţii sunt inevitabile.
Bolile bătrâneţii
Aceasta este, de altfel, şi poziţia oficială a Administraţiei Domeniului Public SA, administratoarea Grădinii Zoologice, pe care a transmis-o şi redacţiilor: „Din colecția de animale a Grădinii Zoologice Oradea fac parte două exemplare de lei: un mascul în vârstă de 14 ani, născut în 2005, precum și o femelă în vârstă de 8 ani, născută în 2011. Din păcate, vârsta a început să-și spună cuvântul la exemplarul mascul, această specie de animale având o durată de viață în sălbăticie de aproximativ 14 ani, iar în captivitate, până la 20 de ani. Leul mascul de la Zoo Oradea nu a fost ocolit nici de boală în această perioadă, potrivit medicilor veterinari fiind afectat, tot datorită vârstei, de coxartroză, boală ce i-a înrăutățit deplasarea, având un mers șchiopătat.
Afirmațiile potrivit cărora leul ar fi subnutrit nu sunt întemeiate, o simplă comparație cu femela care conviețuiește și se hrănește în același țarc cu masculul fiind suficientă pentru a vedea că animalele nu duc lipsă de hrană. Motivul pentru care leul mascul pare «malnutrit» este acela că, tot din cauza vârstei, dentiția i-a fost afectată. Prin urmare, leul nu se mai poate hrăni corespunzător, în ciuda faptului că primește mâncarea (carne de vită) mărunțită.
Administrația Zoo nu poate fi acuzată de lipsă de atitudine câtă vreme, chiar în această primăvară, medicul veterinar i-a administrat leului, zilnic, tratament injectabil cu antiinflamatoare, vitamine, inclusiv deparazitare. De asemenea, acuzațiile conform cărora Grădina Zoologică nu ar fi în măsură să asigure hrana animalelor sunt nefondate, hrana fiind asigurată de către Administrația Domeniului Public, sprijinită de părinții adoptivi ai animalelor, care achită anual o anumită sumă de bani în acest sens, precum și de unele societăți comerciale.
Ne pare rău că astfel de situații legate de cursul firesc al vieții animalelor sunt aruncate în spațiul virtual fără o minimă documentare, atrăgând valuri de speculații, unele fără nicio legătură cu realitatea. Toate acestea fără a observa și schimbările în bine de la Grădina Zoologică Oradea, care atrage anual peste 130.000 de vizitatori din întreaga țară și chiar de peste hotare”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!