Oradea. Tiron Albani publica în 1936 cartea „Leul de la Şişeşti” la Editura Cercul Ziariştilor din Oradea. În apropierea aniversării a 20 de ani de la Marea Unire, Tiron Albani a început să adune date şi documente privind istoria celor care au fost prezenţi la Alba Iulia, consultând arhive şi discutând cu martori oculari ai acelor vremuri.
Tiron Albani şi-a început, de fapt, cariera jurnalistică încă din 1909, în ziarul craiovean „Cometa”, cu o poezie şi un articol de critică socială. Anul 1918 îl găseşte ca editor şi redactor responsabil la „Adevărul” (Sibiu). Ca deputat socialist în Marele Sfat Naţional a susţinut realizarea programului adoptat la Alba Iulia. A lucrat la mai multe publicaţii din ţară, preocupat mai ales de realitatea socială şi publică. A fost membru al Sindicatului Presei Române din Ardeal şi Banat.
Marcat de figura memorandistului pr. dr. Vasile Lucaciu, Tiron Albani îl supranumeşte „Leul de la Șișeşti”, nume care devine titlul cărţii pe care o publică în 1936. Mare luptător pentru realizarea Marii Uniri, Vasile Lucaciu s-a implicat atât în ţară cât şi în străinătate pentru a face auzite dorinţele tuturor românilor. În carte se face o sinteză a vieţii eroului, surprinzând activitatea sa în realizarea „Memorandumului” românilor din Transilvania, punctând apoi activitatea revoluţionară a memorandiştilor. Este prezentat, pe scurt, procesul Memorandului de la Cluj (25 aprilie – 7 mai 1894), în care cei şaptesprezece apărători s-au luptat în instanţă cu acuzatorii de atunci pentru apărarea personalităţilor judecate şi pentru recunoaşterea drepturilor tuturor românilor din Transilvania.
Iată că la 100 de ani de la Marea Unire, Societatea Culturală Pro Maramureş „Dragoş Vodă” publică la Cluj-Napoca, în colecţia Portrete şi Medalioane nr. 12, o ediţie îngrijită şi completată de Vasile Iuga de Sălişte, preşedintele societăţii. Completările aduse cărţii „Leul de la Şişeşti” sunt concretizate într-o schiţă biografică a autorului Tiron Albani, o scurtă biografie a preotului dr. Vasile Lucaciu şi un capitol, „Iconografie”, în care s-au redat aproape toate fotografiile personalităţilor surprinse de Tiron Albani în ediţia princeps din 1936.
„Dedicăm această ediţie, cu ocazia aniversării Centenarului Marii Uniri (1918-2018), tuturor eroilor care au luptat pentru dezrobirea Transilvaniei de sub Monarhia Austro-Ungară, contribuind astfel la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918”, scrie Vasile Iuga de Sălişte.
„Această ediţie caută să umple un gol documetar, cu fapte reale şi multe documente adunate de Tiron Albani, constituind o importantă contribuţie la istoria marelui eveniment care a unit Transilvania, Ţara Românească şi Moldova. Pr. dr. Vasile Lucaciu rămâne înscris în panteonul neamului românesc ca un mare erou, o figură de legendă, care în toată activitatea lui propagandistică era stăpânit de ideea naţională şi de unirea întregului neam românesc”, notează Vasile Iuga de Sălişte în prefaţa ediţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!