Lucrarea de artă modernă a fost realizată din oțel inoxidabil de Gabor Miklos Szőke, un sculptor maghiar. Conform autorului, lucrarea monument de for public reprezintă leul încoronat de stema Oradiei, adoptată în 1930.
Prin decret regal, în 1925, Oradea a fost declarată municipiu, iar în 1930 Comisia Consultativă de Heraldică a stabilit stema municipiului Oradea, cu următoarea înfățișare: pe un scut albastru cu o cruce latină argintie ținută în stânga de un arhanghel înaripat, nimbat cu aur, iar în dreapta de un leu auriu, încoronat, ridicat în două labe, cu coada bifurcată și limba roșie. Scutul este timbrat de o coroană murală cu șapte turnuri.
Leul apare în heraldică mai des decât orice alt animal, simbolurile cu care e asociat sunt curajul, vitejia, puterea și regalitatea.
Gabor Miklor Szőke a absolvit Academia Maghiară de Arte Frumoase. A devenit cunoscut pentru sculpturile sale răspândite în toată lumea. Lucrările sale sunt expuse atât în spații publice, cât și în cadrul colecțiilor private.
Animalele create de el au fost expuse în Grădina Zoologică și Grădina Botanică din Budapesta. Casa de creație YBL din Budapesta a fost deschisă cu expoziția sa, iar peste zece mii de oameni au văzut expoziția sa, „La jumătatea drumului”.
El este cel care a făcut vulturul Fradi pentru Ferencváros. În 2017, lucrările sale au fost expuse la Campionatele Mondiale de apă de la Budapesta. Sculpturile sale neobișnuite au apărut și la Festivalul Sziget și în spațiile publice ale capitalei maghiare.
Leul lui Gabor Miklor Szőke de la Oradea are, astfel, „frați” în toată lumea, lucrările artistului maghiar pot fi văzute în Ungaria, Statele Unite ale Americii, Slovacia și Rusia.
Leul între lanțuri
Lucrarea monumentală de la Oradea este îngrădită cu lanțuri, ca urmare a unei reclamații. În 2020, un părinte publica pe propriul blog nemulțumirile și fricile pe care le avea față de acest leu.
„M-au trecut fiori pe șira spinării gîndindu-mă la un copil care ar putea nimeri cu fața, cu gura, cu gîtul (ce părere aveți de jugulară?) cu pieptul în zona lamelor îndreptate amenințător spre spatele statuii. Dar un adolescent sau adolescentă care se uită în telefon în timp ce merge? La circa 3 km/h este destul de puternic impactul în zona pieptului. Un astfel de impact se plătește cu greu mai târziu”, scria Marius Cruceru în articol.
În același articol, autorul a inserat mărturia unei mame al cărei copil s-a accidentat în timp ce familia încerca să facă o poză lângă monument.
„Din depărtare l-am „simțit” ca fiind periculos, mi-am luat gemenii de mânuțe și le-am spus că nu alergăm când trecem pe lângă leu. Cu toate astea, m-au rugat să le fac o poză cu leul. I-am dus de mânuțe până lângă leu, i-am pus în poziții „safe” (n.r. siguranță) față de leu și m-am depărtat rapid cât să fac poza. În timpul ăsta, ei s-au îmbrățișat, s-au dezechilibrat, și fetița a căzut ușor pe spate. Îi pusesem la destulă distanță de leu ca să nu existe nici un risc dar cu toate astea în timp ce o ridicam, băiețelul a pornit-o ca din pușcă înspre leu, a ridicat mânuța înspre el și a dat cu ea într-una din lămi. Au fost câteva lacrimi și puțină roșeață dar situația putea să fie sigur mai tragică”.
La scurt timp după sesizările orădenilor, municipalitatea a înființat un gard în jurul monumentului.
Reacția publicului revoltat, la acea vreme, de barbaria înlănțuirii leului, nu a întârziat. Cererea eliberării leului de garduri a rămas fără răspuns, până azi.
Trimite articolul
XPărinții sunt idioți! E plina lumea de statui uriașe de lei, multe extrem de majestuoase (inclusiv la noi, monumentul Eroilor armei geniu), dar numai în Oradea puteaubtezi asemenea reacții și sa se țină cont de ele. În alte locuri intervenea proiecția copilului și ii trimitea pe părinți la control psihiatric
-
Ai vazut ce buget mare are Oradea?
Sper ca odata si odata sa fie facuta o statuie cu Bolojan, pe modelul celei din Rio de Janeiro sus pe deal la Ciuperca, si altele mai mici in piatetele de cartier din oras, eventual orasul sa se numeasca Bolojanburg
-
Daca ar durea ai urla de dimineata pana seara.
Să facem tot posibilul pt a crea zone “safe” pt toți retardații planetei cu ochii în telefoane.
De Leul din tribul lui Iuda ati auzit? Eu asa il vad. Iar cei care se lovesc de el in timp ce butoneaza telefonul, au ratat 20-30 de stalpi. Dar le recomand sa treaca Crisul. Tot asa, butonand telefonul.
Tinicheaua numita pompos ,,ARTA”
Asa e cand oamenii USR le dai mana libera sa faca arta, cica cultura urla unii ca vor. Ce porcarie leu de tabla. Orasul vrea pasaje si poduri, cultura distruge , face prostia sa iasa la iveala. Vedeti ce inseamna sa va lasati pe mana USR, a privatilor, ce vor emancipare. Noi vrem betoane
Ar trebui să fim mândri că avem în Oradea o creație a artistului Gabor Miklos Szoke, Leul de oțel cu două cozi. Dar nu. L-au înconjurat cu lanțuri! Ce barbarie! Un întreg concept artistic a fost alterat!
Nicăieri în lume, unde putem admira statuile ce întruchipează animale mistice care inspiră dinamism și putere, nu le vom gasi împrejmuite cu lanțuri, pentru că așa a decis un meltean incult fără bun gust artistic!
Colossus din Slovacia sau uriașul Vultur de la stadionul Mercedes-Benz din Atlanta, FTC Eagle de lângă Arena din Budapesta, Tigrul gardian din Ungaria și alte zeci de lucrări de artă monumentală contemporană create de Gabor Miklos Szoke, pot fi admirate pe tot mapamondul. Nimeni nu le-a pus lanțuri, atât turiștii cât și localnicii, le admiră și se fotografiază cu acestea.
-
Asta nu o stiu taranii si incultii din Oradea. Oradenii sunt la nivel de sat la capitolul educatie, e de ajuns sa citesti comentariile de mai sus. Povestea ta de mai sus a fost prezentata aici, dar taranoi de oradeni nu citesc asa ceva.