Nicolae Leuce a făcut parte dintr-un lot de 26 de aleși declarați de Agenția Națională de Integritate (ANI) , în februarie 2018, în stare de incompatibilitate si conflict de interese de natură administrativă. Nicolae Leuce, conform www.integritate.eu a fost considerat incompatibil pentru că „în perioada 27 iunie 2012 – 23 mai 2016, a deținut simultan funcția de viceprimar și calitatea de membru al Consiliului de Administrație la Școala Gimnazială „Floare de Lotus” din comuna Sînmartin, iar în perioada 27 iunie 2012 – 16 ianuarie 2013, a deținut simultan funcția de viceprimar și funcția de administrator la S.C. Compania Reosal S.A., încălcând astfel dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. d) din Legea nr. 161/2003”.
După 3 ani de procese, „azi în urma acestei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, sunt obligat să mă retrag din funcția de consilier local și membru în consiliul de administrație al școlii din Sânmartin”, a anunțat consilierul local PNL. Nicolae Leuce spune că a fost judecat în baza unei legi a incompatibilităților, Legea nr. 161 din 2003, „lege care la unele articole, din punctul de vedere al moralității și al tuturor aleșilor locali din România, a fost emisă contrar realităților din școlile din țară.
Lege care într-un final, după numeroase sancțiuni nedrepte pentru foarte mulți aleși locali, a fost corectată și ca urmare azi viceprimarii pot face parte fără nici o problemă din consiliile de administrație ale școlilor”, explică Nicolae leuce în demisia care și-o anunță pe contul de facebook, confirmată de conducerea Primăriei Sânmartin.
Leuce a demisionat din poziția de consilier loca, dar și din calitatea de membru al consiliului de administrație al școlii din Sânmartin „unde am activat cu bună-credință, fără nici o remunerație, și de unde mi se impută starea de incompatibilitate”.
Instanța din București vine cu această decizie după ce iinstanța din Oradea „a apreciat că în lege nu se specifica faptul că nu erau menționate în mod expres unitățile de învățământ, dându-mi mie câștig de cauză în primă instanță în procesul cu ANI”, explică Nicolae Leuce.
„Deși este întrutotul nedrept de a fi sancționat pentru o stare de incompatibilitate, care azi nici nu mai exista în lege), după ce te-ai străduit să faci doar lucruri bune pentru copiii din comună, îmi asum cu demnitate tot ceea ce am întreprins până în prezent și asigur pe toți cetățenii că atât cât îmi va sta în putință și pe viitor voi acționa în același spirit al corectitudinii și al bunei-credințe”, spune Nicolae Leuce.
Și fostul partener al lui Nicolae Leuce de la conducerea Primăriei Sânmartin a fost considerat incompatibil. Lui Lucian Popuş i s-a pus în cârcă, confom ANI, faptul că „s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 5 iunie 2008 – 25 noiembrie 2013, întrucât a deţinut simultan funcţia de primar şi calitatea de reprezentant al Consiliul Local al Comunei Sânmartin în Adunarea Generală a Acţionarilor a SC Distrigaz Vest SA Oradea, încălcând astfel dispoziţiile art. 87, alin 1, lit. F, din Legea nr. 161/2003″.
ANI precizează că persoana față de care s-a constatat existenta conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică pe o perioada de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publica respectivă sau a încetării de drept a mandatului, iar dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă nu mai poate ocupa aceeași functie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului.
Trimite articolul
Xtoti politrucii si acolitii lor ar trebui scosi din toate consiliile de administratie, ei fac parte din aceste consilii si platiti cu sume uriase unii dintre ei ceea ce este anormal pentru ca de regula cu mici exceptii nu fac mai nimic.