Peste 3.000 de voluntari şi aproximativ 8.000 de saci de deseuri de diferite dimensiuni însemnând 2.900 de tone de gunoaie. Acestea sunt datele la rece, la nivel de judeţ, a acţiunii Let`s Do It, Romania!, care s-a desfăşurat sâmbătă, 25 septembrie în Bihor şi în întreaga ţară.
Echipa de coordonare locală formată din Şerban Bârlău – coordonator judeţean, Ioana Ghideu – coordonator voluntari, Marius Ujog – coordonator cartare şi Emanuel Bereş – coordonator logistică, ţin să mulţumească tuturor voluntarilor care s-au implicat în acţiune.
„Procesul a fost greu. Ne-a luat mult timp. În teritoriu au apărut multe probleme. Ştim că se putea şi mai bine, dar am vrut să demonstrăm că dacă vrem, putem să avem rezultate”, a declarat Şerban Bârlău, în conferinţa de presă care a avut loc la Sediul Salvamont – Salvaspeo Bihor.
„Ca şi autoritate am încercat, şi am reuşit, să mobilizăm aşa cum trebuie societăţile de salubritate. Partea bună a lucrurilor este că autorităţile locale au înţeles că dacă se vrea, se poate”, a precizat Călin Mocan, comisar şef adjunct la Garda de Mediu Bihor.
Toţi participanţii au fost de acord că mai este mult de făcut în domeniul curăţeniei în judeţul Bihor şi astfel de acţiuni ar trebuie să aibă continuitate.
Pe Criş
În avanpremiera campaniei „Let’s do it România”, joi, membrii ai SJ Salvamont-Salvaspeo Bihor alături de echipa centrului de sporturi de aventură de la „Extreme Zone Adventure” din Vadu Crişului s-au implicat în igienizarea zonei turistice a Defileului Crişului Repede, între Şuncuiuş şi Vadu Crişului. Colectarea a vizat numai deşeurile acumulate de-a lungul albiei Crişului Repede din acele porţiuni ale defileului în care se acumulează gunoiul adus de apă, dar care, datorită profilului terenului, sunt izolate de căile de acces rutier sau pietonal şi ca atare erau inaccesibile voluntarilor care urmau să acţioneze în data de 25 septembrie.
Salvamont – Salvaspeo a utilizat patru ambarcaţiuni gonflabile de mare capacitate pentru a transporta zecile de saci de gunoi colectat din golfuleţele şi vegetaţia de pe malurile Crişului, sacii, totalizând circa 15-17 mc. „Din păcate, acest gen de acţiuni vizează numai o limitare mai mult sau mai puţin eficace a efectelor ignoranţei celor care aruncă sau lasă gunoaiele şi deşeurile pe malurile râurilor. Cu toată investiţia de bunăvoinţă şi chiar materială pe care o implică acest gen de acţiuni, efectul pozitiv al acestora se pierde în perioada imediat următoare atâta timp cât nu se iau măsuri drastice şi eficiente de eliminare a cauzelor acestei poluări”, este de părere Pinter Istvan de la Salvamont-Salvaspeo.
D.B.
Vor sa faca din Vascau cel mai curat oras
Citiți principiile noastre de moderare aici!