Ispirați de motto-ul campaniei – „Nu este gunoiul meu, dar este planeta mea”, mii de voluntari din Oradea și Bihor au participat sâmbătă, 18 septembrie, la o amplă acțiune de curățenie, care s-a desfășurat la nivel mondial.
[eadvert]
În municipiul Oradea, mii de elevi, părinți și angajați ai unor companii și ai instituțiilor publice, înarmați cu mănuși și saci, au ecologizat spațiile din jurul școlilor, blocurilor, parcurilor. Ei au acționat și pe malul Crișului și pe șoseaua de Centură și peste tot unde persoanele rău intenționate și needucate aruncă gunoiul.
Și în județul Bihor, primăriile și școlile s-au mobilizat exemplar și au participat la această acțiune.
Mediul ne aparține
Foarte mulți oameni au înțeles că mediul înconjurător este al tuturor, că natura ne aparține, dar trebuie să avem grijă de ea.
În Oradea, voluntarii au pornit în acțiune din parcarea Complexului Lotus Center (partener în proiect), unde au primit saci și mănuși pentru colectarea deșeurilor.
În anumite zone din municipiu, voluntarii au adunat saci întregi de gunoaie.
„Ne bucurăm foarte mult că am reușit să ne implicăm în această acțiune. Am fost unele zone dificile, pe care le-am făcut lună. Este ceva de neînchipuit, dar ne vom implica și în viitor, cu tot dragul, pentru orașul nostru”, a spus Mihaela, una dintre participantele la acțiune, care a ecologizat cartierul Rogerius.
Curățenie de sus în jos
„Curățenia începe de sus în jos” – sunt de părere cei de la Let’s Do It, Bihor! Astfel, o echipă mixtă de voluntari și jandarmi montani, împreună cu Mihai Pop și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, au urcat pe cel mai înalt vârf din Munții Apuseni – Vârful Bihorul, la o altitudine de 1.849 de metri.
„Astăzi am fost până pe Vârful Bihor, dinspre localitatea Criștioru de Jos, pe drum forestier, pentru a ridica deșeurile de pe cel mai înalt punct din județul nostru. Vestea bună este că am umplut doar câțiva saci de gunoi. La mobilizare, desfășurată în cadrul campaniei «Let’s Do It, România», am fost împreună cu zeci de colegi și voluntari de la Consiliul Județean Bihor, ADI Ecolect Group, «Let’s Do It, Bihor», Primăria Criștioru de Jos, Jandarmeria Bihor, Partizan Security și Partizan Ecoserv. Am ales să mergem pe Vârful Bihor în mod simbolic, pentru a atrage atenția asupra nevoii de a avea întregul județ curat, de pe cel mai înalt vârf și până în albiile râurilor. Doar împreună putem să ne apropiem de acest obiectiv”, a spus Mircea Mălan.
Principalii „vinovați” de această campanie sunt: Mihai Pop, cel care coordonează de 12 ani acest proiect la nivelul județului Bihor, ARDT Bihor, Aquila Varadinensis, Consiliul Județean al Elevilor Bihor, Oradea Leo Black Eagle și Partizan Ecoserv, Partizan Security. Acțiunea de strângere a deșeurilor din județul Bihor a fost susținută de Consiliul Județean Bihor și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Ecolect Group. Inclusiv cei de la Depozitul Ecologic Județean de Deșeuri – Eco Group Bihor s-au implicat în campanie. La finalul acțiunii de curățenie, operatorii de salubritate vor transporta sacii cu deşeuri. O parte din deșeurile colectate în cadrul campaniei de curățare a județului Bihor vor fi sortate și reciclate. Altele vor ajunge în depozitele de deșeuri.
„Sunt săptămâni de muncă în spate. Am încercat să creăm un val verde la nivelul județului Bihor. Ne bucurăm că am reușit să motivăm oamenii să fie parte din cea mai mare mișcare ecologică și socială din lume. Ne bucurăm că oamenii au conștientizat nevoia de implicare. Numai așa, vom reuși să schimbăm lumea în care trăim și să avem un mediu sănătos și curat”, a declarat Mihai Pop.
În proiect au mai fost implicate instituții și asociații, între care: Primăria Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Penitenciarul Oradea, Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana” al Județului Bihor, Comisariatul Județean Bihor al Gărzii de Mediu, Direcția Silvică Bihor, etc.
Trimite articolul
XNici nu stiu ce sa fac cand vad asa ceva, sa ma bucur cand vad disponibilitate pentru voluntariat sau sa ma inervez cand vad ce fel de animal turbat este omul care isi spurca locul de traire? Suntem tiganizati in masa sub aspectul grijei fata de mediul nostru de traire!