Palatul Parlamentului şi Centrul Internaţional de Conferinţe deschid la Sala de Expoziţii „Constantin Brâncuşi” din strada Izvor 2-4, sector 5 București, expoziţia de artӑ vizualӑ „Steaguri Medievale Imaginare 2020”, ediţia a II-a, care va putea fi vizitată ȋn perioada 4 – 31 decembrie 2020.
[eadvert]
Expoziţia ȋși propune sӑ aducӑ ȋn actualitate simbolistica Evului Mediu prin ce a avut el mai rafinat, elegant, ȋnӑlţӑtor, grandios, misterios, dar și dureros. Astfel, heraldica medievalӑ a fost trecutӑ prin filtrul gândirii și sensibilitӑţii artistului contemporan, materializându-se de cele mai multe ori subtil, ȋntr-un periplu artistic care face legӑtura ȋntre trecut și prezent, ȋntre bine și rӑu, ȋntre lumina și ȋntunericul lumii dintotdeauna.
Astfel de abordӑri tematice intensificӑ natura profundӑ și autenticӑ a mesajului artistic transmis prin culoare și formӑ. Compoziţiile sunt de facturӑ decorativӑ, graficӑ sau picturalӑ, sau un melanj ȋntre acestea. Tehnicile de lucru vizeazӑ ȋn principal mediul textil, ȋncadrându-se ȋntre clasic (tehnica haute-lisse, broderia manualӑ, pictura pe pânzӑ, colajul textil, serigrafia) și neconvenţional (tehnici mixte, tehnici personale sau digitale pe suport textil). Expresia simbolicӑ a culorilor diferӑ de la o lucrare la alta, fiind supusӑ mesajului ideatic exprimat. Publicul vizitator poate admira 60 de lucrӑri semnate de artiști consacraţi și de studenţi ai universitӑţilor de arte din România.
Printre expozanţi se regăseşte şi Letiţia Apostol, care a absolvit anul acesta Secția Arte Decorative a Facultății de Arte Oradea. În vară, studenţii de la Arte Decorative au avut proiect de practică steaguri medievale, în parteneriat cu Muzeul de etnografie din Bistriţa-Năsăud şi toate facultăţile de artă din ţară, coordonator fiind conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu. Ca urmare, Letiţia Apostol a fost invitată să participe din partea Facultăţii de Arte din Oradea şi la expoziţia Steaguri Medievale Imaginare, care este un proiect al curatorului Daniela Frumuşeanu din Bucureşti. Două lucrări ale Letiţiei Apostol au fost selectate în expoziţia de la Bucureşti: Cum Maxima – pictură în acril pe carton şi Ducis Clypeus – pictură pe panză de bumbac.
„Una dintre lucrări este scutul cu titlul Ducis Clypeus. Scutul este unul dintre cele mai importane obiecte de luptă, el apară şi duce la identificarea celui care luptă. Acoperiți de gloria câmpurilor de bătălie medievale și înconjurați de o aură mai mult mistică, cavalerii au avut parte de-a lungul vremii de o idealizare și de o transformare în model demn de urmat, datorită principiilor codului de onoare cavaleresc. Pentru a se recunoaște în luptă, stema (blazonul) fiecărui cavaler era pe scutul acestuia, pe tabardă, eventual pe valtrap”, precizează Letiţia Apostol.
În cea de a doua lucrare care a intrat în expoziţie, Cum Maxima – pictura în acril pe carton, Letiţia Apostol a fost inspirată de povestea regelui Arthur şi a Cavalerilor Mesei Rotunde. „Evul Mediu este una dintre cele mai fascinante epoci dar în acelaşi timp şi negre perioade ale istoriei omenirii.
Despre această perioadă s-au răspândit de-a lungul timpului numeroase mituri, astfel încât astăzi nici nu mai știm ce este adevăr sau legendă. Cu mulți ani în urmă am văzut un film care m-a impresionat la acea vreme. Filmul cu iz de basm, dar totuși o legendă, este povestea regelui Arthur si a Cavalerilor Mesei Rotunde. Înainte de a începe cele două lucrări pentru această expoziţie m-am uitat din nou la film pentru a putea intra în atmosfera medievală”, explică Letiţia Apostol.
Expoziţia Steaguri Medievale Imaginare reprezintӑ o pledoarie pentru normalitate, pentru bucuria de a fi și o demonstraţie a faptului cӑ dragostea și credinţa ȋn ceea ce facem ne salveazӑ și ne ajutӑ sӑ mergem mai departe, se arată în prezentarea evenimentului.
Trimite articolul
XFelicitari ! Mult succes !Mai auzim si un “alt fel de vesti si stiri”