Rotary este o organizație internațională non-guvernamentală de servire a comunității din lume din care fac parte peste 1,2 milioane de reprezentanți ai elitei profesionale, de afaceri și lideri locali. Ceremonia oficială de chartare a Rotary Club Oradea 1113 a avut loc vineri la Hotel Double Tree by Hilton. 15 mai 2015 a fost o zi de sărbătoare pentru Rotary România. Cea mai mare organizație non-guvernamentală şi-a mărit familia prin lansarea Rotary Club Oradea 1113 în viața cetății orădene. Rotary Internațional a stabilit ca o prioritate şi încurajează dezvoltarea reţelei internaţionale de cluburi cu scopul de a dezvolta competenţele de leaderi, competenţele organizaţionale şi manageriale, responsabilizării sociale, promovării voluntariatului şi a societăţii civile pro-active.
Oameni ai cetăţii
Aşa se definesc membrii celui mai nou club Rotary din Oradea: Club Oradea 1113. De ce Rotary Club Oradea 1113? Fiindcă 1113 este anul de primă atestare documentară a Cetăţii Oradea şi fiindcă în acest fel membrii clubului doresc să se raporteze constant la moştenirea Cetăţii Oradea şi pentru „a ne obliga oficial la cultivarea calităţii de cetăţean orădean”.
„Ne raportăm cu respect la valorile generaţiilor care au clădit oraşul. Nu ne propunem însă să fim figuri patronale- Founding father-, ci mai degrabă copiii teribili- les enfats terribles. Oferind un răspuns firesc la nevoile cetăţii moderne.” Idealişti- ei cred că rolul cetăţii este acela de a realiza fericirea comună a cetăţenilor, dar pragmatici şi realiştii- ei caută criterii realiste pentru a defini obiectivele şi instrumentele viitoarelor proiecte, membrii celui mai tânăr club Rotary provin din toate domeniile de activitate. Mulţi dintre ei au activitate de voluntariat în Rotaract. Alin Mercheş e antreprenor în serie, se declară „deschis la nou şi optimist, un familist conservator” interesat de orice domeniu care aduce plus-valoare. Prospătul manager de la Consiliul Judeţean Anca Dodescu vine din mediul universitar şi spune că de când se ştie a visat să schimbe lumea din jurul ei, să o facă mai bună”. Am considerat întotdeauna imposibilul o provocare”, a adăugat Anca Dodescu. Membru fondator al Rotaract Club Oradea, manager de peste 10 ani al propriei companii de transport persoane şi agenţii de turism, iniţiator al proiectului „prin Bihor”, o campanie inedită de promovare şi redescoperire a frumuseţilor judeţului Bihor, Călin Păcurar este preşedintele Rotary Club Oradea 1113. Arhitectul Cosmin Falub e gata să pună umărul la construcţia noului club. Consultant în investiţii, o persoană sociabilă, optimistă, dinamică şi cu poftă de viaţă, voluntar încă din liceu, Cristian Dehelean crede că prin voluntariat „se pot crea legături care să ajute la depăşirea diferenţelor care ne despart, astfel încât să trăim împreună în comunităţi sănătoase şi solide”.
„Trăiesc bucuria de a face parte dintr-un grup de oameni care cred cu toată tăria că pot să împartă aceleaşi idealuri sufleteşti”, a menţionat consultantul în analiză de risc Cristian Purice, la ceremonia de chartare a noului club. „Convins că suntem mai puternici doar împreună şi atunci când gândim liber de orice constrângeri, chiar şi de cele auto-impuse”, Cristian Seideler are activitate acum într-un club Roray din Bucureşti. A făcut studii la EMBA KSU Atlanta, e antreprenor şi crede că poate fi un bun Rotarian: Dacian Lontiş. E gata să-i susţină pe toţi cei care doresc să-şi transforme ideile bune în succes. Csaba Bekesi, actualul director al AJOFM Bihor, e convins că şi sistemul public poate performa. Îndrăgostită de cărţi, de muzica rock şi de pictura suprarealistă a lui Rene Magritte, consilierul pentru afaceri europene, Daniela Călinescu e adepta căutării şi a susţinerii „ideilor inovatoare care dezvoltă cetatea în care trăiesc”. Cofondator şi fost preşedinte Rotaract Oradea, Horaţiu Tănescu crează produse software, programe, aplicaţii, site-uri, poezii şi companii IT reale şi virtuale. Convins că „schimbarea nu vine singură, ea se naşte din atomi”, dornic să aducă schimbare în fiecare zi ca să facă lucrurile bune să se întâmple, şeful de cabinet al Preşedintelui Consiliului Judeţean, Horia Carţis e rotarian cu acte în regulă. Victor Pap, alături de Oana Mudura şi Claudiu Damian vin din lumea jurnalismului, ulterior dezvoltând alte cariere. Victor Pap e consultant politic şi crede că în cetate este „spaţiul libertăţii noastre pe care-l construim prin fiecare gând, prin fiecare faptă”. Pe inginerul Aurelian Şandor îl definesc vorbele urmate de fapte. „Îmi propun să elimin rezistenţa indiferenţei şi nepăsării folosind un Cx optim. Coeficientul aerodinamic Cx reprezintă rezistenţa cu care se opune aerul la deplasarea unui automobil. Cu cât coeficientul aerodinamic este mai mic, cu atât rezistenţa aerului la deplasarea automobilului este mai mică”, explică Aurelian Şandor. Antreprenorul Corina Mara a ajutat de-a lungul timpului multe persoane să îşi aleagă un drum care să le reprezinte cât mai bine interesele, iar prin exemplul personal a demonstrat că nimic nu e imposibil de atins dacă eşti perseverent. „Sunt un susţinător al conceptului că evoluăm prin propriul nostru efort şi îmi doresc să susţin cât mai multe persoane să se dezvolte în direcţia acestui concept”, consideră Cosmin Cricleviţi. Agent al dezvoltării locale, Lavinia Delcea spune că a căutat mereu dezvoltarea personală, „încercând să cunosc mai mult şi să înţeleg mai bine viaţa”.
Avocatul Laviniu Domocoş a declarat că, în calitate de om al cetăţii „îmi pun toată priceperea pentru ca Oradea mea să fie o cetate prosperă, cu cetăţeni valoroşi, altruişti şi sănătoşi”. Antreprenor de la o vârstă tânără, azi consultant imigrări, Ligia Oală a învăţat că orice decizie personală şi orice comportament are un impact asupra familiei, a comunităţii, a societăţii. Medic primar medicină de familie şi pediatrie, Mariana Pop are vocaţie în a ajuta pe cei din jur, aflaţi în situaţii limită. „Cred în prietenie şi sunt convins că poate face minuni”, a declarat la Chartare Sebastian Moş, logistic manager. Consultantul financiar Ramona Balint e gata oricând să înveţe lucruri noi şi consideră prietenia cea mai importantă calitate a oamenilor cetăţii.
În România există peste 110 cluburi Rotary cu 2.700 de membri receptivi la nevoile societății în care trăiesc. Rotary Internațional a stabilit ca o prioritate şi încurajează dezvoltarea reţelei internaţionale de cluburi cu scopul de a dezvolta competenţele de leaderi, competenţele organizaţionale şi manageriale, responsabilizării sociale, promovării voluntariatului şi a societăţii civile pro-active. Cu 25 dintre cei mai tineri rotarieni tocmai am făcut cunoştinţă….
Ce vor Oamenii cetăţii
– să legăm nevoi de soluţii şi să generăm noi ecosisteme sociale sustenabile
– să folosim principii de business în vederea rezolvării problemelor de interes pentru oamenii cetăţii
– să fim îndrăzneţi în acţiunile noastre şi să nu ne lăsăm intimidaţi de resurse limitate
– să aducem bucurie
Citiți principiile noastre de moderare aici!