Volumul total al lemnului tăiat ilegal a scăzut cu 20% în perioada 1 ianuarie – 31 octombrie 2019, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar se constată o criză în asigurarea lemnelor de foc pentru populaţie, spun reprezentanţii Direcţiei Silvice (DS) Bihor.
„În prezent, din diferite cauze, se constată o criză în asigurarea lemnului de foc pentru populație, o creștere a prețului acestuia. Această criză a lemnului de foc poate constitui o vulnerabilitate în asigurarea pazei pădurilor, în special în apropierea comunităților rurale mai sărace sau dependente de resursele forestiere pentru asigurarea lemnului pentru foc. Romsilva, prin acțiunile întreprinse a început deja să ia măsuri pentru a atenua această criză, pentru a contracara efectele negative ale acesteia”, se arată în informarea Direcţiei Silvice Bihor.
Scump
Odată cu venirea frigului, una dintre preocupările pe care o au foarte mulţi oameni din mediul rural este cea legată de procurarea de lemn pentru încălzirea pe timpul iernii. Şi în judeţul Bihor se poate observa că pe multe site-uri de anunţuri se găsesc persoane fizice sau juridice care comercializează lemne de foc. În acest sens, Quickshop.ro a realizat o cercetare de piaţă cu privire la preţul în judeţul Bihor a metrului cub de lemn. Datele studiului arată că la nivelul judeţului Bihor, preţul lemnelor a ajuns la suma medie de 200-250 lei metru cub.
Fondul forestier naţional ocupa, la sfârşitul anului 2018, o suprafaţă de 6.583.065 mii hectare, care reprezentă 27,6 % din suprafaţa ţării. Suprafaţa fondului forestier la 31 decembrie 2018, comparativ cu aceeaşi dată a anului 2017, a înregistrat o creştere de aproximativ 0,3%, datorată în principal unor reamenajări de păşuni împădurite şi introducerii în fondul forestier a terenurilor degradate, conform Legii nr. 46/2008 – Codul silvic cu modificările şi completările ulterioare. În judeţul Bihor, suprafaţa fondului forestier la sfârşitul anului 2018 era de 211187 hectare.
În anul 2018, s-au recoltat 19.462 mii metri cubi (volum brut) de lemn, cu 1146 mii metri cubi mai mult faţă de anul 2017. Pe specii forestiere, răşinoasele reprezintă 36,6% din volumul total de masă lemnoasă recoltată, fagul 33,8%, stejarul 10,5%, diverse specii tari (salcâm, paltin, frasin, nuc etc.) 11,3%, şi diverse specii moi (tei, salcie, plop etc.) 7,8%.
Cercetarea referitoare la preţul metrului cub poate fi strâns legată de vânzările de centrale termice, unde la nivel naţional se observă o creştere a numărului total de centrale termice vândute cu peste 200.000 de bucăţi faţă de anul trecut. Din totalul de 200.000 de centrale vândute, peste 50% din vânzări se datorează înlocuirilor. Înlocuirea centralelor poate avea cauze multiple, printre acestea principale fiind: vechimea centralei, dorinţa proprietarilor de a avea un control mult mai bun asupra cheltuielilor aferente încălzirii sau mai nou conectivitatea inteligenţă.
Trimite articolul
Xmetrul ster nu cub se vine cu 200-250ron, nu-i totuna
Sã pui toamna problema cu sanctionatul lemnelor, asta inseamna sa ai incredere.