Orădenii vor fi iniţiaţi în găsirea unor soluţii de evitare a marilor retaileri sau procesatori şi de vânzare directă către consumatorul final. Noile tendinţe de consum sprijină demersurile producătorilor mici şi mijlocii. Consumatorii vor produse cât mai proaspete, cât mai „sănătoase” şi din surse cât mai „de încredere”. Asociaţia pentru Susţinerea unei Agriculturi Ţărăneşti a înţeles care este mecanismul şi vrea să-l extindă la nivel naţional. ASAT promovează parteneriatele solidare între orășenii conștienți de diminuarea continuă a alternativelor de alimentație sănătoasă și țăranii care fac agricultură organică. Modelul este de inspiraţie franceză. Ţăranii din Gironde au pus la punct soluţia „driver fermier”:producătorul vine cu maşina pentru a livra el însuşi produsele dorite de cumpărătorul final.Aceasta după ce a primit o comandă pentru o perioadă şi un avans pentru a putea produce.
Sistemul ASAT susține o formă de dezvoltare alternativă pentru gospodăriile de semi-subzistență din țară, care pot oferi produse de o calitate net superioară, în condițiile protejării lor de fluctuațiile economice din piața agricolă. Prezentarea ASAT va avea loc în intervalul orar 17.00-19.00, pe strada Primăriei, nr 42. În anumite cercuri din mediul de afaceri orădean, sistemul este deja funcţional.
Scurtătură spre micii producători
Se urmărește dezvoltarea unei relații directe între micii producători și consumatorii urbani.
Luni după-amiază, orădenii interesaţi au ocazia să afle cum se pot aproviziona cu produse alimentare produse local, evitând circuitul comercial convenţional.
„Parteneriatele de solidate ASAT reprezintă o asociere informală între un mic agricultor şi un grup de consumatori urbani, având drept obiectiv asigurarea de produse naturale, realizate la nivel local. Fiecare parteneriat are la bază un contract care se încheie pe perioada unui sezon agricol, pe baza căruia fiind livrate periodic produse realizate în gospodăria micului producător. Prin parteneriatele de solidaritate ASAT se urmărește dezvoltarea unei relații directe între micii producători și consumatorii urbani, eliminarea intermediarilor și asigurarea de produse sănătoase și diverisificate la cel mai accesibil preț, dar care să fie un preț echitabil pentru producător. Relația care se dezvoltă între grupul de consumatori și producător se bazează pe valorile solidarității sociale și a echității”, informează Sergiu Florean, reprezentant Asociația C.R.I.E.S. – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, organizator al evementui.
Prezentarea ASAT va avea loc în intervalul orar 17.00-19.00, pe strada Primăriei, nr 42, corpul 1, mansardă (sediul Administrației Sociale Comunitare Oradea).
Parteneriat
În România, primul parteneriat ASAT a fost inițiat în anul 2008 în Timișoara, până în prezent existând patru parteneriate încheiate cu peste 250 de familii de consumatori. În anul 2012-2013, se are în vedere extinderea parteneriatelor în Arad, București, Iași, Oradea, Odorheiu-Secuiesc, Târgu Mureş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!