Federaţia Patronilor dă teme legislative aleşilor din Bihor.
Aşa cum au hotărât de comun acord la ultima întâlnire patronat-parlamentari, oamenii de afaceri vor veni cu propuneri concrete pe care aleşii Bihorului să le susţină în Parlament. În conferinţa cu parlamentarii bihoreni, care va avea loc în februarie, Federaţia Patronilor, prin vocea preşedintelui Ioan Lucian, a anunţat că va prezenta partenerilor iniţiative legislative care au ca scop îmbunătăţirea activităţii firmelor din România.
Una dintre probleme care îi deranjează cel mai mult pe oamenii de afaceri bihoreni este maniera în care se procedează la executările silite. Tema a fost prezentată cu lux de amănunte de preşedintele Grupului Sapico, Maria Sabin, membru în conducerea Federaţiei, în prima apariţie publică din acest an. Domnia sa a expus această situaţie încă din timpul campaniei electorale. Acum, Federaţia consideră că a venit vremea să aibă prima reacţiei concretă faţă de ceea ce oamenii de afaceri consideră că este un abuz al organelor statului care pot să pună poprire pe toate conturi şi să ia din fiecare bancă suma datorată, urmând ca oamenii de afaceri, pe lângă faptul că au fondurile imobilizate, să piardă şi timp pentru a-şi recupera banii luaţi. În acest fel, Maria Sabin consideră că statul beneficiază de venituri necuvenite şi nu mai poate fi vorba despre tratament egal în faţa legii.
Oamenii de afaceri bihoreni cer ca actualul Cod al Muncii să definească exact „indisciplina”. Aceasta deoarece, în prezent apare situaţia hilară în care angajaţi concediaţi pentru lipsuri în gestiune, de exemplu, pot câştiga oricând un proces intentat angajatorului.
Controale în parteneriat
Oradea. În aceeaşi idee, a normalizării relaţiilor de muncă, Federaţia Patronilor a avut o întâlnire cu şeful ITM Bihor, Marius Rotar. „Pe fondul intensificării comunicării instituţionale dintre ITM şi FPB, avem nădejdea că vom contribui împreună la reducerea muncii la negru în judeţul Bihor şi la eliminarea cazurilor de amenzi transformate în avertisment de către judecători.
Cum vom face asta?În primul rând prin implicarea specialiștilor ITM care va lămuri periodic hăţişul legislativ, informând şi educând patronii prin organizaţiile patronale şi cu ajutorul presei despre noile reglementări din domeniul muncii, securităţii la locul de muncă şi a drepturilor angajaţilor, inclusiv de natură salarială. În al doilea rând, prin cel puţin două întâlniri de lucru pe an, la care să se discute noile probleme ce pot apare în relaţia dintre angajaţi şi angajatori, respectiv angajatori – ITM ”, se arată într-un comunicat al FPB. De această abordare se vor bucura toţi membri Federaţiei care vor găsi cadrul reglementat în care să poată escalada orice problemă privind relaţiile de muncă.
FPB insistă şi pentru consilierea angajaţilor referitor la drepturile şi obligaţiile ce le revin în relaţiile contractuale şi riscurile la care se expun lucrând la negru. „Una din propunerile pertinente a fost de asemenea ca în cadrul controalelor să nu neglijeze eventualitatea de a se participa în doi, nu de unul singur ”, se arată în comunicatul FPB.
Calendarul evenimentelor FPB 2014
– Gala Top Branduri Bihorene – 14 martie, premierea firmele în care bihorenii au cea mai mare încredere
-Conferinţa naţională în construcţii cu tema „Drumurile Naţionale, încotro…?” -3 aprilie
– Conferinţa pe domeniul finanţărilor de proiecte din fonduri europene -30 aprilie
-Conferinţei internaţionale în domeniul energiei regenerabile – la finalizarea centrului de afaceri din Oşorhei
Citiți principiile noastre de moderare aici!