102 de pensionari din judeţul Bihor vor beneficia de amnistia fiscală pe care o produce o lege iniţiată de un parlamentar bihorean. Conform estimărilor făcute de Casa Naţională de Pensii, la nivel naţional numărul acestor persoane ar trece de 4.000. Iniţiatorul legii, deputatul Szabo Odon a dat exemplul pensionarei Ileana Balajti, care, de la o pensie de 1.050 lei, în urma rectificătorilor a ajuns să primească doar 500 de lei. Aceasta doarece cu mai mulţi ani în urmă, Casa Naţională de Pensii i-a calculat greşit o pensie mai mare. Iar acum, era obligată să returneze sumele, tăindu-se de la sursă. Szabo spune că a avut demersul legislativ după ce mai multe persoane i s-au plâns de situaţia creată. Iniţial, legea căzuse în Senat, dar ulterior, marţi, a fost adoptată de Camera Deputaţilor – camera decizională în acest caz.
Rambursări favorabile
O altă iniţiativă legislativă, cu un impact social şi mai mare, ar putea fi adoptată de Parlament, tot cu voia deputaţilor. Este vorba despre o lege care dă posibilitatea persoanelor care, în perioada 2005 – 2008, au contractat credite în valută dezavantajoase să ramburseze total suma. Legea a fost deja adoptată tacit de Senat, iar în toamnă va intra pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, transmite iniţiatorul Cseke Attila, deputat UDMR. Rămâne de văzut dacă iniţiativa potrivnică băncilor va trece aşa uşor şi de camera decizională.
Marele avantaj al acestei legi este că aceasta dă posibilitatea rambursării creditului la cursul de schimb valutar existent la data contractării lui! Sunt cunoscute situaţiile zecilor de mii de români ce au avut de suferit, în ultimii ani, de pe urma aprecierii valutelor străine în raport cu leul. Este cazul creditelor contractate în franci elveţieni, ce au trebuit rambursate în lei, la cursul zilei, defavorizând în mod evident debitorul. Şi, implicit, au fost favorizate tot băncile.
Iniţiativa aparţine UDMR, după modelul aplicat în Ungaria. S-a plecat de la premisa că băncile şi debitorul trebuie să îşi împartă în mod echitabil riscurile creditului. Ceea ce nu s-a întâmplat în cazul acestor credite, deoarece toată povara cursului de schimb a căzut pe împrumutat, aflat de cele mai multe ori într-o poziţie evidentă de inferioritate în faţa băncii, la data semnării contractului de creditare. În urma unei convenţii semnată anul trecut de întreaga partidă bihoreană, marea majoritate a parlamentarilor bihoreni au co-semnat iniţiativa legislativă ce trebuie adoptată de Camera Deputaţilor, pentru a produce efecte juridice.
Citiți principiile noastre de moderare aici!