Se împlinesc 55 de ani de când a avut loc primul concert oficial al trupei Metropol, promotoare a genului hard rock, una dintre importantele formaţii ale rock-ului românesc. Cu această ocazie, legendara formaţie orădeană a anunţat că a lansat pe piaţă un vinil, albumul cu numărul 7, intitulat „55 years of rock”.
[eadvert]
Attila Virányi (chitară bass, voce), membru fondator al formaţiei, a amintit într-o conferinţă de presă că primul concertul a avut loc pe 29 noiembrie 1968, de la ora 18, în clubul IEMB de pe str Clujului 85, locaţie care se pare că într-o lună va fi inaugurată după renovare şi va deveni un centru cultural în parteneriat cu oraşul Debreţin. În acest centru cultural, membrii formaţiei Metropol şi-au propus să realizeze o expoziţie cu „relicvele trupei” şi să organizeze o conferinţă despre istoria rock a anilor ’60 în Oradea încerând cu această ocazie să documenteze cât mai bine acea perioadă. Îşi doresc, de asemenea, ca lansarea acestui album să fie urmată şi de un concert aniversar. La conferinţa de presă au mai fost prezenţi alţi doi membri ai formaţiei Metropol, Orbán András (chitară, voce) şi Trendler József (tobe).
Albumul cu numărul 7, „55 years of rock”, a apărut săptămâna trecută sub formă de vinil. Înainte de 89, albumele Metropol au apărut la Electrecord, singura casă de discuri din România pe atunci. La ora actuală lucrează cu Moiras Records din Ungaria, care livrează în toată Europa. Vinilul „55 years of rock” se vinde pe platforma rockdiszkont.hu la preţul de 9.990Ft şi sunt 300 de exemplare numerotate.
„Albumul este un fel de colecţie, un fel de arhivă. În primul rând are un insert, care conţine o parte din afişele care au apărut în anii ’70-’80 pe panourile din România. E o colecţie unică pentru că în acea vreme în România nu prea erau postere. Au fost primele postere care au apărut pe scena rockului românesc”, spune Attila Virányi.
Pe coperta albumului au folosit ca inspiraţie logo-ul de la celebrul Route 66 din SUA dar cu logo-ul Metropol pe care îl folosesc din anii ’80 şi care este realizat de arhitectul Traian Cosma.
Albumul conţine pe partea A materialul single-lului apărut în 1974 plus a 4-a piesă care la acea vreme fusese cenzurată de Electrecord şi nu a mai apărut pe single. Mai conţine şi două track-uri bonus, unul apărut pe un disc românesc cu titlul „Averea palmelor goale”. Partea B conţine cinci piese dintr-un concert pe care l-au susţinut în 2021 la Odorheiul Secuiesc în cadrul Festivalului Siculus, la aniversarea a 50 de ani de la prima lor apariţie în festival. Noutatea este piesa „Egy korty sör” („O înghiţitură de bere”) „Trebuie să menţionăm că lucările de studio aparţin percuţionistului nostru Trendler József şi tot un orădean a fost live mixer, Simó Zsolt, care dacă a fi concertul va fi şi el aici”, a precizat Attila Virányi.
Cel mai recent concert l-au avut pe 15 august la Zilele Culturale Maghiare din Cluj Napoca, dar este destul de dificil să se reunească, unii fiind pensionari, alţii fiind prinşi în programul de lucru, dar cu siguranţă îşi doresc cât mai curând un concert la Oradea.
Chiar dacă în cei 55 de ani de activitate formaţia Metropol a trecut prin inerente schimbări de componenţă, după 1994, după tragica dispariţie a lui Ráduly Béla concertând mult mai rar, sunt la fel de iubiţi şi de aşteptaţi de fani, la fel de dornici de a ura pe scenă şi de a oferi publicului piesele lor cunoscute.
Trimite articolul
XAm crescut cu aceasta legendara formatie, nu stiu cand au trecut 55 de ani. Concerteaza extrem de rar, au o varsta, multi dintre membri fondatori cantand acum in orchestra cerurilor.