A primit atestat de DJ în perioada comunistă. Atunci statutul unui dj era ca al unui fotbalist celebru azi. Doar că era „vânat” pentru benzile lui. Sorin Lupaşcu vine împreună cu un arsenal impresionant, format din sute de vinyl-uri, să îi încânte pe orădenii nostalgici după muzica anilor 80- 90. la rîndul lor, tinerii de azi pot avea o experienţă inedită participând la o petrecere ca „pe vremururile părinţilor”.
Legenda discotecilor din România aduce în Oradea un proiect unic în România și printre puținele din Europa: retro party 100%, folosindu-se doar de discuri originale ale vremii. Evenimentul are loc sâmbătă 28 ianuarie în Urban Place, de la orele 21.
Conflict cu Ceauşescu
Pasiunea lui pentru mixat e din clasa a VII. Atunci, adolescentul a muncit trei luni la sinele de tramvai. Din cei 800 lei câştigaţi şi-a luat primul casetofon. Sorin Lupaşcu spune că aceea a fost cea mai mare victorie a lui: să aibă acel casetofon, mare, greu cu două difuzoare şi cu două butoane mici. Cu nişte casete împrumutate a organizat prima seară de dans.
Apoi şi-a tot îmbunătăţit arsenalul muzical şi a început să colinde şcolile. Luminile în discoteci le-a improvizat uzând de cîte un stop primit de la cunoştinţele pe care le avea la CFR….Realizator de emisiuni cu muzică românească, Sorin Lupaşcu şi-a amintit de atmosfera acelor vremuri pentru site-ul vice: „I-am făcut pe toţi să iubească piesele româneşti. Dacă îi duceam cu «Life is Life» până în punctul în care dansau şi săreau, apoi puneam «Andrii Popa», toţi cântau de la primul la ultimul”.
Rezident în Ring
Sorin Lupaşcu a fost rezident în discoteca Ring din Costinești în anii 1983-1986, în acea perioadă era cea mai mare discotecă din Europa de Est. Intrarea era trei lei. Dansau 3.000 de tineri. Muzica se auzea până în gara veche. Sorin Lupașcu și-a început cariera de DJ în urma unui curs susținut de Biroul de Turism pentru Tineret în 1982, prilej cu care se ofereau 10 atestate. Sorin s-a prezentat și el, iar în urma unor probe teoretice și practice a devenit posesorul unui atestat de DJ, în epoca comunistă.
Începând cu vara anului 1983 a fost rezidentul discotecii Ring, până când în 1986 cariera sa, în Costinești, a fost curmată de Nicu Ceaușescu. Sorin Lupaşcu avea o regulă: chiar dacă primea bileţele din partea dansatorilor care îi apreciau sau nu muzica, nimeni nu intra la pupitru. Când cineva îndrăznea să facă asta, Sorin Lupaşcu era salvat de… salvamar , care juca rolul agentului de pază. Până într-o seară când la pupitruintră să îi dea sfaturi despre mixat Nicu Ceauşescu. Sorin Lupașcu nu l-a recunoscut și l-a trimis să-şi vadă de treabă. A doua zi contractul său de muncă a fost desfăcut la prima oră, de către coordonatorul stațiunii din acele vremuri, tovarăşu Gogoaşă.
În prezent, susține evenimente în diverse orașe din România, pentru a le readuce oamenilor dorința pentru muzica de calitate, care nu moare niciodată. Sorin Lupaşcu şi-a făcut un calcul şi a ajuns că într-un an cheltuia pentru muzică cât să cumpere trei Dacii. Patru tone și jumătate de muzică formate din discuri de vinyl, casete și benzi, sunt cea mai mare avere a lui Sorin, care acum aduce în România un proiect unic și printre puținele din Europa: retro party 100%, folosindu-se doar de discuri originale ale vremii.
Veronica Bursaşiu
veronica.bursaşiu@russmedia.ro
Averea lui Sorin Lupaşcu: 4 tone de vinilin Foto: arhiva personală
Sorin Lupaşcu în 1985 Foto: arhiva personală
La balul bobocilor Foto: arhiva personală
Citiți principiile noastre de moderare aici!