Săptămâna trecută, mai precis în 20 noiembrie, a intrat în vigoare Legea 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare. Potrivit specialiştilor, în urma aplicării actului normativ, preţul produselor alimentare din marile magazine ar trebui să scadă cu circa 30%. Lucrurile nu stau însă tocmai aşa. Dacă veţi dori să cumpăraţi produse alimentare din marile magazine veţi observa că preţurile sunt ca înainte sau chiar mai mari.
Pe de altă parte, retailerii fac presiuni asupra producătorilor să încheie contracte în forma veche.
Prevederi
Potrivit legii, este interzis oricărui comerciant să solicite şi să încaseze de la furnizor plata de servicii care nu au legătură directa cu operaţiunea de vânzare şi care nu sunt cuprinse în costul de achiziţie. Pe de altă parte, este interzis oricărui comerciant să solicite şi să încaseze de la furnizor plata unor servicii legate de extinderea reţelei de distribuţie a comerciantului, amenajările spaţiilor de vânzare ale comerciantului sau de operaţiunile şi evenimentele de promovare a activităţii şi imaginii comerciantului.
În plus, este interzis oricărui comerciant să solicite furnizorului să nu vândă altor comercianţi aceleaşi produse la un cost de achiziţie mai mic sau egal cu cel cu care a achiziţionat produsele respective.
Noua lege reglementează şi termenele de plată dintre comerciant şi furnizor, care se scurtează considerabil. Astfel, plata între comerciant şi furnizor se face la data convenită de parţi în contract. Astfel, pentru produsele alimentare proaspete, termenul de plată al comerciantului către furnizor pentru produsele contractate şi livrate nu poate fi mai mare de 12 zile. Pentru produsele alimentare congelate, termenul de plată al comerciantului către furnizor nu poate fi mai mare de 20 de zile, iar pentru alte produse alimentare cel mult 35 de zile.
Dan Birta
Citiți principiile noastre de moderare aici!