Iniţiativa Roman a fost apreciată. Dar amânată. Comisia pentru agricultură, silvicultură şi industrie alimentară a Camerei Deputaţilor s-a întâlnit ieri la Oradea, la iniţiativa deputatului PSD Bihor Ioan Sorin Roman, membru al Comisiei. Parlamentarii nu au venit singuri, ci împreună cu directorii agenţiilor din cadrul Ministerului Agriculturii.
După ce în prima zi parlamentarii au vizitat mai multe obiective din judeţ: cea mai mare staţie de pompare de la Ant, cea mai mare fermă de bizoni din Europa, de la Salonta, fabrici de prelucrare a cărnii şi a produselor vegetale, membrii comisiei s-au întrunit ieri în şedinţă de lucru.
Pe ordinea de zi a parlamentarilor s-au aflat proiecte pentru : abrogarea unui articol din Legea privind îmbunătăţirile funciare, pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar, în sensul prevederilor exprese a construcţiilor care pot fi realizate pe terenurile agricolor, şi nu în ultimul rând, un proiect pentru modificarea Legii 220&2018 privind transmiterea unor suprafeţe de teren din fondul forestier din grupa I funcţională din domeniul public al statului şi administrarea Romsilva în domeniul public al unităţilor administrativ-teritoriale.
Această modificare a fost propusă de deputatul Ioan Sorin Roman care a mărturisit că s-a gândit la situaţia din Băile Felix când a făcut acest demers. Şi anume, la faptul că pădurea de agrement în care există piste unde odată se antrenau marii sportivi ai României trebuie să ajungă în proprietatea Primăriei Sânmartin pentru ca aceasta să acceseze fonduri europene sau să aloce bani de investiţii din bugetul local pentru a da locului atractivitatea de altă dată.
Există deja prevederi legale prin care UAT-urile au posibilitatea să ia aceste păduri de la Romsilva în proprietate, însă iniţiativa Roman aduce în prim-plan situaţiile din staţiunile balneoclimaterice. Ioan Sorin Roman a subliniat faptul că pădurile astfel obţinute „vor fi amenajate fără a afecta fondul forestier”. Parlamentarii Ion Tăbucan, specialist în Silvicultură, dar şi vicepreşedintele Comisiei Ioan Dârzu au apreciat demersul ca fiind unul „foarte foarte bine gândit”.
Cu toate acestea, deşi s-a cerut de către vorbitori vot pentru iniţiativa Roman, o intervenţie a fostului Director al Romsilva Adrian Jurcău care a introdus ca element de incertitudine faptul că astfel de păduri sunt şi în intravilan şi în extravilan a determinat amânarea votului până la prezentarea unei anexe. Aşa cum spunea preşedintele comisiei Alexandru Stănescu, uneori, această comisie „e mai importantă decât Senatul, deoarece legile din Agricultură sunt decizionale”.
Prefectul Ioan Mihaiu a vorbit, în calitate de gazdă, despre importanţa Bihorului, ca judeţ agricol, dar şi desptre faptul că terenurile „sunt fărâmiţate în judeţ”. Punct de vedere susţinut şi de preşedintele Consiliului Judeţean Pasztor Sandor, care a spus că acest tablou poate fi văzut de-oparte şi de alta a graniţei cu Ungaria, prin comparaţie.
Totodată, Pasztor a apreciat faptul că România e pe drumul bun în domeniul agricol, concluzie trasă în urma constatării că în urmă cu 10 ani existau diferenţe mari între culturi în Ungaria şi România, diferenţe care azi nu se văd. „Aceasta nu înseamnă că ei regresează, ci faptul că noi suntem pe drumul cel bun”, a spus şeful judeţului. Directorul general APIA, Adrian Pintea, directorul general ANIF, Florin Barbu şi directorul general AFIR, Adrian Chesnoiu au avut intervenţii apreciate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!