Legea mirosurilor introduce în legislația românească termenul de „disconfort olfactiv” definit ca fiind „efectul generat de o activitate care poate avea impact asupra stării de sănătate a populaţiei şi a mediului, care se percepe subiectiv pe diferite scale de mirosuri sau se cuantifică obiectiv conform standardelor naţionale, europene și internaționale în vigoare”.
Tot prin această lege este introdus și „planul de gestionare a disconfortului olfactiv – plan de măsuri cuprinzând etapele care trebuie parcurse în intervale de timp precizate, în scopul identificării, prevenirii şi reducerii disconfortului olfactiv care se realizează atât în cazul unor instalaţii/activități noi sau a 2 instalaţiilor/activităților existente cât şi în cazul unor modificări substanţiale ale instalaţiilor/activităților existente”.
Noi reguli
„Planul de gestionare a disconfortului olfactiv se elaborează de către operatorii economici/titularii activităților care pot genera disconfort olfactiv”, se arată în noua lege.
Autoritatea publică centrală pentru protecția mediului, prin autoritățile publice din subordinea sa, supraveghează și controlează aplicarea prevederilor legale privind protecția atmosferei și gestionarea zgomotului ambiental, în care scop: dispune, în scris sau în actul de control, încetarea temporară sau definitivă a activităților generatoare de poluare, disconfort olfactiv, în vederea aplicării unor măsuri de urgenţă sau pentru nerespectarea programului pentru conformare şi/sau a planului de gestionare a disconfortului olfactiv, după caz. De asemenea, solicită aplicarea măsurilor tehnologice, a restricțiilor și interdicțiilor în scopul prevenirii, limitării sau eliminării emisiilor de poluanți și a disconfortului olfactiv şi solicită luarea măsurilor în vederea respectării nivelului maxim admis al zgomotului ambiental.
Astfel, autoritățile administrației publice locale vor avea obligația să reglementeze, inclusiv prin interzicerea permanentă sau temporară, desfășurarea activităților generatoare de mirosuri în zonele de locuit, recreere, odihnă, tratament și agrement și să controleze preventiv și la sesizarea publicului activitățile care nu se supun reglementării din punct de vedere al protecției mediului.
Trimite articolul
X30 000 este o suma uriasa pentru marea majoritate a cetatenilor, probabil parlamentarii au atabilit acest cuantum pentru persoanele fizice raportandu-se la salariile lor exorbitante si exagerat de mari, de la nivelul salariilor lor nesimtite stabilesc amenzi uriase de parca toti ar castiga la nivelul lor, halal clasa politica.
Iti merge burta si nu ai luat midicamentele recoamndate de tembelizor!? , besi pe ascuns ? si nu platesti taxe de basina ?, ti-a auzit vecinul prin pereti ca besi copios ca in sfarsit ai pus mana pe niste fasole?! ia amenda bobita ce facusi?!
Politia locala in actiune! am pris 2 partzari si un besinos adevarat ! Hatz!
vorbiti voi vorbiti, dar in secolul 21 eu am un vecin cu buda in curte, la oras! Si ghiciti ce: are baie in casa dar cand l-am rugat sa inchida buda ca doar are baie in casa, a spus ca apa aia care curge la wc e scumpa si el nu darama buda. Habar nu aveti ce mirosuri apar la adieri ale vantului… Acuma sa vezi cum darama buda in doua zile, abia astept sa il intalnesc!