Camera de Comerţ şi Industrie Bihor a găzduit joi, 16 octombrie 2014 un interesant seminar despre insolvenţă. Potrivit organizatorilor, Casa de Insolvenţă Transilvania (CITR), programul s-a adresat mediului de afaceri, în special companiilor aflate în dificultate, dar nu numai. Scopul principal al şedinţei interactive a fost creșterea gradului de înțelegere a fenomenului restructurării și componentelor sale, al instrumentelor de prevenție a insolvenței, precum și a metodelor de restructurare disponibile în cadrul procedurii de insolvență.
În cadrul trainingului, reprezentanții CITR au prezentat informații legate de procedura insolvenței, soluții de prevenire a insolvenței, precum și metode eficiente de redresare în cadrul procedurii.
Odată cu modificările legislative survenite asupra Legii insolvenței 85/2014, specialiștii CITR au inclus în program și o sesiune dedicată celor mai relevante astfel de modificări, pentru a prezenta și analiza posibilele efecte pe care ele le vor avea în economia locală și națională. La seminar au luat parte peste 20 de persoane.
Agenda seminarului
În prima parte a manifestării, Vasile Godâncă-Herlea, asociat coordonator al CITR, a vorbit despre „Principalele zece modificări legislative aduse de noua lege a insolvenței 85/2014”. „Insolvenţa este un cadru general în care se desfăşoară trei subpuncte: identificarea cauzelor ce au dus la insolvenţă, stabilirea pasivelor şi supravegherea modului cum evoluează compania”, a subliniat Vasile Godâncă-Herlea.
Bogdan Gorde, senior partner CITR, a vorbit în a doua parte a seminarului despre opţiunile de reorganizare ale companiilor după cei şase ani de criză economică scurşi deja.
Acesta a prezentat datele statistice privind o paralelă între numărul de insolvenţe naţionale şi cele din regiune, precum şi o distribuire a domeniilor cele mai afectate de insolvenţă în judeţul Bihor. „Pentru anul 2014, în luna august, numărul total al insolvenţelor la nivel naţional era de 15.765, în timp ce judeţul Bihor avea 1.094 de insolvenţe pe rolul instanţei de judecată”, a precizat Bogdan Gorde.
Potrivit acestuia, principalele cauze pentru care companiile ajung în insolvenţă sunt, în continuare: declararea târzie a insolvenței, supraîndatorarea și lipsa lichidităților pentru continuarea activității. „Acestea se aplică şi în judeţul Bihor, care rămâne şi în anul 2014 unul dintre judeţele de top în ceea ce priveşte procedurile de insolvenţă”, este de părere specialistul CITR.
Seminarul desfăşurat joi este parte a unui proiect mult mai amplu, demarat de specialiştii CITR la începutul anului 2013 şi derulat la nivel naţional. Până în prezent, proiectul s-a desfăşurat în peste zece locaţii din toată ţara, targetând astfel cu peste 1.400 de oameni din mediul de afaceri.
Organizatorii spun că programul „Redresarea companiilor aflate în impas” este un program naţional de informare a mediului de afaceri cu privire la insolvenţă şi restructurări şi s-a desfăşurat în majoritatea locaţiilor din ţară în parteneriat cu Camerele de Comert din România. Scopul acestui proiect este de a oferi mediului de afaceri român informaţii corecte şi cât mai complete cu privire la domeniul insolvenţei, metode şi instrumente de prevenire a insolvenţei sau de reorganizare a unei companii, acolo unde prevenţia nu mai este o opţiune.
Citiți principiile noastre de moderare aici!