Începând de joi, 9 iulie, va intra în vigoare legea care elimină impozitarea bacşişului. Aceasta a fost publicată luni, 6 iulie în Monitorul Oficial şi urmează să intre în vigoare la trei zile de la publicarea acesteia.
Actul normativ elimină, de asemenea, şi reglementările care obligau angajaţii să înscrie banii pe care îi deţin în Registrul de bani personali.
Legea prin care sunt eliminate din legislaţia actuală articolele ce reglementează bacşişul, stabilind că acesta trebuie contabilizat şi impozitat, fusese promulgată de preşedintele Klaus Iohannis săptămâna trecută, după ce a fost votată de deputaţi la jumătatea lui iunie şi de senatori, la finalul lunii mai.
Actul normativ, în forma publicată, abrogă dispoziţiile care definesc bacşişul, cele care stabilesc că bacşisul trebuie marcat pe un bon fiscal separat, precum şi cele care prevăd că angajatorul poate decide dacă păstreaza bacşişul sau îl distribuie angajatilor.
De asemenea, prin Legea nr. 186/2015 sunt eliminate şi articolele potrivit cărora angajaţii trebuie să înscrie banii pe care îi deţin în Registrul de bani personali. Odată cu eliminarea acestor prevederi din legislatie, ne întoarcem la vechiul cadru legal, care nu reglementa în niciun fel sumele suplimentare de bani primite de angajaţii din anumite ramuri de activitate sub forma de bacşiş.
Neconstituţională
Legea impozitării bacşişului a a fost un mare bluf a ministrului Finanţelor, Eugen Teodorovici, un experiment pe spatele românilor. Intrată în vigoare, se spune la cererea mediului de afaceri, în a doua parte a lunii mai, legea impozitării bacşişului nu a putut fi aplicată „în toate speţele”, după cum spune ministrul Teodorovici.
Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în privinţa legii care reglementează fiscalizarea bacşuşului. Potrivit Avocatului Poporului, actul normativ contravine, în integralitatea lui, prevederilor Constituţiei, deoarece afectează accesul liber la justiţie, dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică de a obţine repararea pagubei, restrânge exercitarea unor drepturi şi libertăţi, precum şi libertatea economică.
Prima prevedere din ordonanţă contestată de Avocatul Poporului se referă la amenzile primite de agenţii economici în cazul neemiterii bonurilor fiscale pentru serviciile prestate sau pentru bacşişuri, în condiţiile în care actul normativ prevede că sumele nu vor fi restituite chiar dacă procesul verbal de contravenţie este desfiinţat de instanţă.
Este vorba de articolul care prevede că : „În situaţiile prevăzute la pct. (VII), dacă operatorul economic achită amenda contravenţională sau jumătate din cuantumul acesteia, după caz, precum şi o sumă egală cu de zece ori amenda aplicată, sancţiunea complementară încetează de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitării la organul constatator. Suma de bani egală cu de zece ori amenda aplicată se face venit la bugetul de stat, poate fi achitată la CEC sau la unităţile Trezoreriei Statului şi nu se restituie, în cazul în care, la solicitarea operatorului economic, instanţa de judecată anulează procesul-verbal de constatare a contravenţiei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!